Economic

Diplome de cawboy

Doina Ganea
8 ian 2008 624 vizualizări
In anul 2007, peste 300 de fermieri au urmat cursuri de specializare in agricultura. Dintre acestia, 87 si-au luat diplome de crescator de animale.

Cele mai cautate calificari in agricultura sint cele de viticultor si ingrijitor de animale

Cursurile pe care le organizeaza Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea de mai bine de cinci ani se adreseaza tuturor agricultorilor interesati in a obtine o diploma, necesara atit pentru vinzarea produselor pe piata, cit si pentru munca in strainatate. OJCA a avut pina acum cursanti in domeniul agriculturii, viticulturii, pomiculturii, legumiculturii si foarte multi in domeniul zootehniei. "Sa vedem unde se inscriu mai multi cursanti, acolo vom tine cursurile. Pentru ca vrem intr-adevar sa-i ajutam pe oameni si sa venim noi la ei sa-i scolim, nu sa cheltuie ei bani pe drum sa ajunga la Focsani", ne-a declarat seful OJCA Vrancea, Ioan Rosu. Anul trecut au absolvit cursurile sustinute de specialistii OJCA 308 vrinceni. Dintre acestia, 31 s-au calificat in meseria de pomicultor, 37 apicultor, 64 legumicultor, 87 lucrator calificat in cresterea animalelor si 89 de tarani s-au calificat in meseria de viticultor. La nivelul intregii tari, anul trecut au absolvit cursurile Oficiilor de Consultanta Agricola un numar de 32.772 de fermieri. Potrivit specialistilor, pregatirea teoretica se compune din 11 cursuri efective, din care 10 sint cunostinte generale privind semanatul, producerea rasadurilor, cresterea animalelor etc., iar partea a doua este o una speciala axata pe culturile principale pe care le cultiva fermierii, tehnici de prelucrare a furajelor pentru hrana animalelor s.a.. Proba practica are loc la fata locului si consta in evaluarea unui model de semanat, a unui solar corect executat, modalitati de ingrijire a animalelor, folosirea aparatelor de muls sau felul in care cursantii lucreaza cu masinile. Cursurile se incheie cu un examen de diploma avizata de Ministerul Agriculturii. Durata cursurilor la OJCA Vrancea, pe un domeniu, este de trei luni si jumatate, dar la alte Oficii din tara aceste cursuri pot fi si de sase luni. Taxa de inscriere pentru fiecare participant este de 20 lei, iar taxa de eliberare a diplomei dupa absolvire este de 40 lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.