Economic

Dezvoltarea tehnologica trebuie sustinuta de o dezvoltare umana

Ziarul de Vrancea
20 dec 2007 853 vizualizări
50% din personalul Companiei de Utilitati Publice Focsani a participat in ultimul timp la cursuri de recalificare profesionala u cei care doresc sa devina instalatori si drumari pot urma cursuri de calificare la CUP RA, in schimbul a 1.600 RON

74 de angajati CUP, cu certificate de profesionisti

Compania de Utilitati Publice RA Focsani a prezentat ieri rezultatele proiectului "Promovarea capitalului uman in cadrul CUP RA Focsani-Premisa a dezvoltarii locale si regionale", prin care 74 de angajati au obtinut certificate de profesionisti in meseria de instalator si cea de drumar si au fost instruiti in "Managementul deseurilor". Cursurile au fost tinute de CUP in parteneriat cu Fundatia Scoala Romana de Afaceri CCIA Vrancea si a presupus dezvoltarea competentelor profesionale a unor angajati ai regiei, prin promovarea unei strategii de invatare continua, care sa raspunda cit mai bine flexibilitatilor pietei muncii. Costul programului a fost de peste 32 de mii de euro, 78% fiind de la UE si Guvernul Romaniei si restul din fonduri proprii. Acesta este al treilea program de recalificare profesionala destinat profesionalizarii angajatilor in perspectiva modernizarii continue a tehnologiilor. De-a lungul derularii instruirilor, o parte dintre cei scoliti si-au gasit locuri de munca mai bine platite, iar altii chiar au plecat la munca in strainatate. Reclama instalatorului polonez tinde sa fie inlocuita cu cea a instalatorului foarte bine pregatit care vine din Romania. "O parte din angajati vor ramine, altii vor pleca peste hotare, dar, indiferent, ei vor avea o calificare. Conteaza foarte mult ca ei sa afle informatii despre noile tehnologii pentru ca sint materiale care nu sint in curricula scolara si la aceste cursuri afla modalitatile de punere in opera. Nu se mai lucreaza de ceva vreme cu otel, ci s-a introdus polietilena sau fonta, materiale care presupun o alta tehnologie", a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP RA Focsani. In urma cursurilor care s-au derulat timp de 11 luni s-au obtinut urmatoarele rezultate: 28 de angajati au fost calificati/recalificati in meseria de instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze, 16 in cea de lucrator pentru drumuri si cai ferate, iar 30 de persoane au fost instruite in "managementul deseurilor".


Cursuri si pentru cei din afara companiei


Reprezentantii CUP RA Focsani au specificat ca toti cei interesati au posibilitatea sa obtina o calificare in meseriile de instalator si asfaltator, prin urmarea de cursuri la regia de apa-canal. Instruirea dureaza 6 luni si costa 1.600 RON. "Daca dezvoltarea tehnologica nu este sustinuta de dezvoltarea umana nu se poate aduce aportul necesar dezvoltarii societatii. Asteptam cursanti si din afara. In urma cursului obtin un certificat care sa ateste pregatirea lor", a completat directorul Gheorghe Vasilescu. Totodata, seful regiei locale a precizat ca elevii liceelor cu profil auto, constructii si chiar protectia mediului au gasit la CUP RA o baza materiala suficienta pentru a pune in practica teoriile din scoala. "Am avut in fiecare an elevi care au facut practica la noi. Aceasta pentru ca oricit de dotat ar fi un laborator scolar tot mai bine se pot aplica teoriile invatate in scoala direct in teren. La noi au invatat practic cum se face o sudura sau care sint rezultatele imediate ale unei lucrari de reparatii la o instalatie de apa sau canalizare", a spus Gheorghe Vasilescu. Directorul CUP RA a mentionat totodata si citeva din directiile de dezvoltare pe 2008 ale regiei, care se va transforma in societate pe actiuni. "Ne pregatim pentru colectarea selectiva a deseurilor, ne pregatim si pentru achizitionarea de masini noi. De asemenea, se are in vedere demararea unui program pentru cei de la Statia de Epurare, in sensul introducerii in nomenclator a meseriei de operator in epurare", a mai declarat Gheorghe Vasilescu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.