Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Micii comercianţi îi cer şefului ANAF să permită vânzarea de ţigări neconforme

Ziarul de Vrancea
12 mai 2017 844 vizualizări

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), care reprezintă interesele patronilor de mici magazine, a trimis o scrisoare şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, în care îi cer să ia o decizie care să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislaţii până la epuizarea stocurilor actuale, solicitarea fiind motivată de pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine dacă stocurile nu mai pot fi vândute.

Legii 201/2016 prevede că doar până la 20 mai 2017 mai este permisă vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002. "Ca efect al legii, după această dată nu vor mai putea fi vândute produsele fabricate conform legislaţiei anterioare, deşi au fost puse pe piaţă în mod legal şi se află în circuitul comercial. Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislaţia naţională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai şase luni", arată un comunicat al asociaţiei, transmis vineri. Potrivit  asociaţiei, peste 75.000 de magazine din România vând în prezent ţigări şi au stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de data intrării in vigoare a legii, care nu mai pot fi vândute până la 20 mai 2017. "Aceste produse au fost achiziţionate de către comercianţi în mod legal şi nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fără cheltuieli suplimentare din partea comercianţilor", susţine asociaţia micilor comercianţi.  În cazul în care producătorii ar accepta returnarea produselor, procesul ar presupune o sarcină administrativă suplimentară, care ar îngreuna activitatea comercianţilor, afirmă reprezentanţii acestora. "Pierderile pe care le vom înregistra vor fi semnificative, atât de ordin financiar, cât şi administrativ, afectând buna funcţionare a activităţii membrilor noştri", mai arată asociaţia.

ANIF: Costurile fermierilor pentru irigat scad cu 60-70%


Costurile fermierilor pentru irigarea culturilor vor scădea cu 60-70% datorită legii care prevede că toate costurile cu apa, până la staţia de punere sub presiune, vor fi suportate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a declarat vineri, în judeţul Ialomiţa, directorul general al ANIF, Florin Barbu, care a precizat că bugetul de stat va aloca 90 de milioane de lei în acest an pentru a acoperi aceste costuri. Marţi a fost votată în Camera Deputaţilor o lege care modifică Legea irigaţiilor. Actul normativ, care se află la promulgare, prevede că toate costurile cu apa, până la staţia de punere sub presiune, urmează să fie suportate de ANIF. “Marţi în Camera Deputaţilor s-a aprobat legea prin care toţi fermierii (...) de după aducţiunea principală de irigaţii vor avea apă gratis la staţiile de punere sub presiune. (...) Proiecţia pentru 2017 reprezintă 90 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru ducerea apei gratis la staţiile de punere sub presiune”, a afirmat Barbu. Pentru asigurarea apei gratuite până la staţia de pompare vor fi realizate 86 de amenajări până în 2020. Potrivit programului de guvernare, pentru refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii pentru perioada 2017-2020 vor fi alocate sumele de 1,14 miliarde de euro de la bugetul de stat şi 342 de milioane de euro din fonduri europene. În prima etapă din perioada 2017-2020 vor fi realizate 40 de amenajări pe 1,3 milioane de hectare. Pentru etapa 2018-2020 vor fi realizate 37 de amenajări pe 490.000 de hectare, iar în perioada 2019-2020 vor fi efectuate 9 amenajări pe 190.000 de hectare. În ceea ce priveşte infrastructura secundară de irigaţii, directorul general ANIF a spus că, în perioada 2007-2013, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost aplicat 138 de proiecte cu o finanţare totală de 138 milioane euro, adică 1 milion de euro pe proiect. În perioada 2017-2018 sunt disponibile pentru organizaţiile de udători fonduri de 385 milioane euro pentru refacerea capacităţii  infrastructurii secundare de irigaţii


Nuclearelectrica a raportat un profit net trimestrial în creştere cu 26%

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), în creştere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În primul trimestru din 2016, compania a înregistrat un profit net de 66,86 milioane lei. ”Creşterea profitului net de 25,7%, prin raportare la creşterea profitului brut din exploatare de 41,5%, este determinată de faptul că în trimestrul I al anului 2017 s-a înregistrat o cheltuială financiară netă de 1,83 milioane lei, faţă de perioada similară a anului 2016 când s-a înregistrat venit financiar net de 10,3 milioane lei, generată de diferenţele de curs valutar nete înregistrate”, arată raportul companiei. Producţia de energie a companiei a scăzut în primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh în primele trei luni ale anului trecut. Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele trei  luni cu 8%, la 483,9 milioane lei. Compania şi-a programat pentru acest an investiţii de 231,6 milioane lei, fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei. Ca şi în anii anteriori, investiţiile pe termen lung, aflate în curs de execuţie, au cea mai mare pondere. Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producţie netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde lei (462 milioane euro).


Site-ul ANAF nu va fi disponibil în weekend

Pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu va fi disponibil sămbătă şi duminică, din cauza unor lucrări de mentenanţă, astfel că serviciile online pentru contribuabili vor fi nefuncţionale, a anunţat vineri instituţia fiscală. "În perioada 13 - 14 mai 2017,  pe site-ul ANAF se vor face lucrări de mentenanţă, fapt pentru care serviciile online pentru contribuabili vor fi nefuncţionale. Portalul ANAF, www.anaf.ro, va fi perfect funcţional începând de luni, 15 mai 2017", a precizat ANAF, într-un comunicat. Anunţul vine după ce, în 5 mai, site-ul ANAF nu a fost funcţional o mare parte a zilei, iar serviciile online către contribuabili nu au fost accesibile.


Bursele, ajutoarele de înmormântare şi indemnizaţiile pentru copii nu vor fi impozitate

Ministerul Finanţelor a precizat, vineri, că niciuna dintre variantele discutate până acum privind noul concept de impozitare globală a veniturilor nu prevede impozitarea burselor, ajutoarelor de înmormântare şi indemnizaţiilor pentru copii. Potrivit ministerului, noul model de impozitare, bazat pe introducerea unui impozit anual global, se află în prezent în lucru în cadrul grupurilor constituite din reprezentanţi Ministerului Finanţelor şi ai mediului de afaceri. "În acest sens, în cadrul grupurilor de lucru se discută mai multe variante posibile. În niciuna din aceste variante de implementare a noului concept bursele, ajutoarele de înmormântare, indemnizaţiile pentru copii nu vor fi impozitate", a precizat ministerul, într-un comunicat. Precizarea ministerului vine ca reacţie la mai multe relatări din presă, în care se menţiona că aceste venituri ar putea să fie impozitate în cazul în care se introduce impozitarea globală a veniturilor.


Sectorul construcţiilor a rămas pe minus în martie


Lucrările de construcţii au înregistrat în a treia lună a acestui an o scădere cu 1% faţă de martie 2016, afectat de declinul lucrărilor de infrastructură şi de construcţii nerezidenţiale, în timp ce construcţia de locuinţe a continuat să avanseze semnificativ, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a treia lună de scădere din 2017, după un declin  de 1,1% în ianuarie şi de 3,4% în februarie. Cumulat, în primul trimestru din 2017, sectorul construcţiilor a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  În martie, lucrările de infrastructură au înregistrat cel mai pronunţat declin, dar construcţia de locuinţe a crescut substanţial.  ”Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 20,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,1%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 64,1%”, se arată în comunicatul INS. Pe elemente de structură, în martie 2017 s-au înregistrat creşteri faţă de a treia lună a anului trecut la două din cele trei categorii: lucrările de reparaţii capitale au urcat cu 6,6%, lucrările de construcţii noi au crescut cu 3,2%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au diminuat cu 16,7%. Faţă de februarie, lucrările de construcţii au crescut în martie cu 37,9%, pe serie brută, dar au scăzut cu 0,1% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere.







 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.