Economic

BRD a înregistrat o creştere de aproape cinci ori a profitului net

Ziarul de Vrancea
4 mai 2017 1060 vizualizări
A treia bancă din România după valoarea activelor, BRD-Groupe Société Générale, a înregistrat un avans de 388% al profitului net după primele trei luni ale acestui an, până la 306,944 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii soldului creditelor nete şi a scăderii ratei creditelor neperformante, potrivit datelor publicate joi de bancă.

În perioada ianuarie-martie 2016, BRD a anunţat un profit net de 62,81 milioane lei. La nivelul întregului grup, profitul a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 353%, până la 329,86 milioane lei. În plus, veniturile operaţionale au crescut cu 0,4%, până la 650,12 milioane lei. În schimb, valoarea activelor a scăzut cu 1%, până la 51,36 miliarde lei. Soldul creditelor nete ale grupului BRD a atins 28,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mare în comparaţie cu sfârşitul lunii martie 2016, în contextul în care soldul creditelor nete acordate marilor clienţi corporativi a fost mai mare cu 4,9%. Volumul depozitelor clienţilor a crescut pe ambele segmente, atât retail, cât şi non retail, atingând 41,4 miliarde lei, în creştere cu 6,7% faţă de sfârşitul lunii martie 2016. ”În contextul unui mediu dominat de rate scăzute de dobândă, depunerile în conturi curente au crescut, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Creşterea depozitelor pe segmentul retail a atins 9,5% faţă de sfârşitul lunii martie 2016 (din care conturile curente au crescut cu 30%) în timp ce creşterea depozitelor pe segmentul non retail a fost de 2,3% faţă de sfârşitul lunii martie 2016 (din care conturile curente au crescut cu 5,1%). Indicatorul credite nete/depozite a fost de 69,2% la sfârşitul lunii martie 2017”, se arată în raportul financiar. Totodată, la nivel de grup, rata creditelor neperformante a scăzut la 10,3% la sfârşitul lunii martie 2017 (faţă de 13,7% la sfârşitul lunii martie 2016, conform metodologiei EBA), în principal datorită operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate şi vânzărilor de credite neperformante. ”În paralel, rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 77,4% la sfârşitul lunii martie 2017 (74,8% la sfârşitul lunii martie 2016). Recuperările din expuneri neperformante pe segmentul non retail, împreună cu recunoaşterea unor sume materiale de despăgubiri din asigurări au condus la obţinerea unui cost net al riscului pozitiv de 124 milioane RON (faţă de o cheltuială cu provizioanele de 152 milioane RON în trimestrul I 2016) şi a unui profit net de 330 milioane RON în trimestrul I 2017”, se arată în raportul financiar. Principalii competitori ai grupului, în România, sunt BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen, Unicredit şi ING.

Nicolescu: Creşterile salariale ale bugetarilor trebuie să se acorde în funcţie de performanţă

Creşterile salariale ale bugetarilor nu trebuie să afecteze nivelul investiţiilor şi nu trebuie să fie mai mari decât acestea, a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, preşedinte onorific al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care subliniază că aceste majorări trebuie să se acorde în funcţie de performanţă. ”Creşterile salariale ale bugetarilor nu trebuie să afecteze nivelul investiţiilor şi nu trebuie să fie mai mari decât acestea. Pentru 2017, cheltuielile salariale sunt prevăzute să crească cu circa 12%, până la 63,8 miliarde lei, comparativ cu 39,4 miliarde lei, suma prevăzută în bugetul pe 2017 pentru investiţii”, a spus Nicolescu. Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost înregistrat la Senat pe 24 aprilie. ”Este prioritară creşterea investiţiilor publice pentru susţinerea relansării economice, având în vedere că România are al doilea cel mai scăzut nivel al investiţiilor publice şi este singura ţară dintre acestea în care investiţiile publice au scăzut în fiecare an începând din 2008, precum şi lansarea unor proiecte ample de investiţii, care să rezolve problema infrastructurii insuficiente sau de calitate scăzută, ce reprezintă unul dintre factorii cei mai problematici pentru dezvoltarea unei afaceri în România”, consideră reprezentantul CNIPMMR. România este în continuare pe ultimul loc între ţările cu caracteristici similare din regiune în ceea ce priveşte calitatea percepută a infrastructurii de transport şi comunicaţii, potrivit Raportului de ţară privind România al Comisiei pentru 2016. ”Este necesară corelarea creşterilor salariale cu evoluţia economiei României şi cu veniturile bugetare disponibile care vor fi evidenţiate în expunerea de motive, la impactul financiar al proiectului”, a menţionat Nicolescu. În 2016, creşterea câştigului salarial net în sectorul public a fost de peste două ori mai mare faţă de cea din sectorul privat, iar salariile din administraţia publică din România, rapotate la media pe economie, sunt mult mai mari faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est, în timp ce evoluţia raportului salariu public/privat plasează România peste ţări ca Polonia, Ungaria, Slovacia sau Cehia, arată datele consiliului.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au accelerat în martie

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a accelerat în a treia lună a acestui an, având un avans de 9,2% faţă de martie 2016, ritm crescut comparativ cu cel înregistrat în februarie, în timp ce, după primele trei luni, avansul este de 6,9%, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul modest din februarie, de 4,8%, a venit după o creştere de 6,4% în ianuarie, ritm deja temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în 2016 cu 13,5% faţă de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crescuse cu 8,9% faţă de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute în luna martie 2017 în special de vânzările de carburanţi, care au urcat cu 13,1% faţă de a treia lună din 2016. "Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2017, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 16,4%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 25%), vânzărilor de produse nealimentare (plus 17,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 10,6%)", se precizează în comunicatul INS.Carburanţii s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru şi a reducerii TVA de la 20% la 19%. Comparativ cu luna februarie, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în martie cu 16,4%, pe serie brută, şi cu 1% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, ritm mult accelerat faţă de cel din luna anterioară. În primul trimestru, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6,9% pe serie brută şi cu 7,4% în cifre ajustate, motorul principal al creşterii fiind reprezentat tot de vânzările de carburanţi.

Profitul şi veniturile Facebook au crescut puternic

Profitul net al Facebook a crescut cu 76,6% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 3,06 miliarde de dolari, în timp ce veniturile au urcat cu 49%, la 8,03 miliarde de dolari, dar acţiunile companiei au scăzut după închiderea tranzacţiilor de miercuri, din cauza îngrijorării investitorilor legată de perspective, transmite Reuters. Veniturile din publicitatea pe dispozitive mobile au reprezentat 85% din veniturile totale din publicitate de 7,86 miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 82% cu un an în urmă. Analiştii anticipau în medie veniturile totale din publicitate de 7,68 miliarde de dolari, potrivit FactSet. Acţiunile Facebook au scăzut miercuri, în timpul tranzacţiilor electronice de după închiderea bursei din New York, cu 2,4%, la 148,12 dolari pe unitate, după ce marţi au închis la un nivel record de 153,5 dolari pe unitate. Operatorul celei mai mari reţele de socializare din lume, care se apropie de aniversarea a cinci ani de la lansarea ofertei sale publice iniţiale, caută noi tipuri de publicitate pentru a-şi suplimenta principalele surse de venituri, a căror creştere se putea tempera în acest an. Directorul financiar David Wehner a declarat într-o conferinţă cu analiştii susţinută după raportarea rezultatleor financiare trimestriale că creşterea veniturilor va încetini semnificativ pe parcursul acestui an, reiterând avertismentele anterioare ale companiei că anunţurile publicitare vor atinge un prag maxim, respectiv o limită dincolo de care ar deranja utilizatorii.

Apple va crea un fond pentru investiţii în înaltă tehnologie

Apple intenţionează să înfiinţeze un fond în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiţii în companii americane de înaltă tehnologie, a declarat miercuri directorul general Tim Cook, acesta fiind cel mai recent efort al producătorului de iPhone-uri de a arăta că creează locuri de muncă în Statele Unite, transmite Reuters. Compania va anunţa prima investiţie a acestui fond în luna mai, a spus Cook în timpul unui interviu acordat CNBC. Cook a mai spus că Apple vrea să finanţeze programe care ar putea include învăţarea oamenilor să scrie coduri pentru crearea de aplicaţii şi că va oferi noi detalii despre aceste eforturi în cursul verii. Anunţurile sunt cele mai recente dintr-o serie de dezvăluiri care arată cum Apple, cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizarea de piaţă, contribuie la crearea de locuri de muncă în SUA. Apple a fost criticată de preşedintele Donald Trump, în timpul campaniei sale electorale, pentru că fabrică majoritatea produselor sale în China. În februarie, Cook a spus, la adunarea generală a acţionarilor, că în 2016 Apple a cheltuit 50 de miliarde de dolari pentru furnizorii americani, între care se află companiile 3M şi Corning.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.