Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Oltchim a raportat pentru primul trimestru un profit net de 1,7 milioane euro

Ziarul de Vrancea
3 mai 2017 1129 vizualizări
Compania a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvenţă, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 30%, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În primul trimestru din 2016, compania a obţinut un profit net de 957.000 euro. Compania a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. ”Rezultatele înregistrate în trimestrul I 2017 de către Oltchim confirmă în continuare evoluţia ascendentă a societăţii şi faptul că măsurile de eficientizare a activităţii prevăzute în Planul de reorganizare au fost implementate cu succes”, arată raportul societăţii. Recâştigarea pieţelor de desfacere externe şi retehnologizările efectuate la principalele instalaţii au contribuit la obţinerea acestor rezultate şi la creşterea cantităţilor vândute, susţine raportul.  ”Astfel, societatea a reuşit intrarea semnificativă şi pe piaţa oxo – alcoolilor, vânzarile fiind de patru ori mai mari decât în trimestrul I 2016. De asemenea, la grupa de produse polioli – polieteri, vânzările sunt cu 4% mai mari, în primul trimestru al acestui an decât cele din trimestrul I 2016”, se mai arată în raport. La produsele clorosodice creşterea a fost de numai 1% deoarece în luna martie 2017 instalaţia de electroliză cu membrane a funcţionat redus fiind retehnologizat şi ce-l de al şaptelea electrolizor (ultimul). ”Acestă retehnologizare va produce efecte în lunile următoare”, spun administratorii combinatului. Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Sectorul turistic românesc a accelerat în martie: numărul de turişti a urcat cu 11,8%

Numărul de turişti români şi străini în România a crescut în a treia lună a acestui an cu 11,8% faţă de martie 2016, până la 722.300, după un avans de o cifră în a doua lună, în condiţiile în care majorarea numărului de turişti străini a accelerat puternic, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ianuarie, numărul total de turişti crescuse cu 13,4% faţă de ianuarie 2016, până la 659.000, iar în februarie ritmul de creştere a scăzut la 7,7%, numărul turiştilor ajungând la 679.000. În martie au fost înregistraţi 547.400 turişti români, cu 12,8% mai mulţi faţă de martie 2016, şi 174.900 de turişti străini, număr în creştere cu 9% comparativ cu a treia lună a anului trecut. Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini - 132.300 - au venit în februarie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (111.000). Cumulat, în primele trei luni din 2017 au fost înregistrate 445.962 de sosiri ale turiştilor străini în România, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  Cei mai mulţi turişti au venit în primele trei luni din Germania (49.216), Italia (48.192), Israel (44.209) şi Marea Britanie (29.544). Numărul de înnoptări, un indicator cheie în sectorul turistic, a crescut în perioada ianuarie-martie cu 7,1%, la 3,89 milioane. În privinţa traficului de la frontiere, numărul de intrări de vizitatori străini în România a crescut cu 22,1% în primele trei luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, până la 2,19 milioane, în timp ce numărul de ieşiri ale românilor din ţară a crescut cu 25,1%, la 4,08 milioane. În 2016, numărul de turişti străini în România a crescut cu 10,6% faţă de anul precedent, până la 2,47 milioane, nivel-record al ultimelor decenii, în condiţiile în care a crescut atracţia ţării pentru turiştii din Europa, Asia şi America da Nord. În total, în 2016, numărul de turişti în România - români şi străini - a crescut cu 10,4% faţă de 2015, până la 10,92 milioane.

Eurostat: Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenţi legali în alte state din UE

Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenţi legali în alte state din Uniunea Europeană, arată calculele News.ro pe baza ultimelor date înregistrate de biroul statistic european Eurostat, valabile pentru 1 ianuarie 2015. În Italia, Spania şi Ungaria, cetăţenii români se află pe locul întâi în clasamentul imigranţilor după cetăţenie, în timp ce în alte şase state membre ale UE, românii se numără printre cele mai numeroase cinci comunităţi străine. Cei mai numeroşi români se află în Italia, unde erau înregistraţi, la începutul anului 2015, 1,132 milioane de cetăţeni români, reprezentând 22,6% din numărul total al străinilor din peninsulă. În Spania erau înregistraţi, la aceeaşi dată, 708.400 de români, adică 15,9% din totalul străinilor, iar în Ungaria - 28.600 de cetăţeni români, ce reprezintă 19,7% din totalul străinilor. Alte state din UE cu comunităţi importante de cetăţeni români sunt Germania, cu 345.800 de persoane cu cetăţenie română înregistrate la 1 ianuarie 2015, al patrulea contingent de străini, Marea Britanie (178.300 cetăţeni români, locul 5), Austria (71.300, locul 5), Portugalia (31.500, locul 4), Danemarca (18.800, locul 4) şi Slovacia (5.300, locul 3). După România, Polonia este următoarea ţară europeană cu cei mai mulţi cetăţeni care locuiesc în alte state membre, cu circa 1,9 milioane persoane înregistrate la începutul anului 2015. Eurostat a înregistrat şi statistici privind locul naşterii cetăţenilor străini rezidenţi, în cazul românilor existând uneori diferenţe semnificative, mai ales ca urmare a numărului mare de cetăţeni din Republica Moldova care au primit cetăţenie română - şi sunt automat înregistraţi ca români în alte state din UE -, dar şi a numărului semnificativ de persoane născute în România care s-au stabilit în Ungaria. Totuşi, state precum Germania şi Portugalia nu au statistici repferitoare la ţara naşterii, ci doar la cetăţenia străinilor de pe teritoriul lor. Astfel, în Italia sunt înregistraţi 1,132 milioane de cetăţeni români şi doar 1,016 milioane de persoane născute în România, diferenţa de circa 116.000 de persoane fiind cetăţeni români născuţi în alte state (Republica Moldova sau Ucraina, în proporţie covârşitoare).

Ministerul Turismului desfiinţează birourile de promovare externă

Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ care prevede, pe lângă modificări de organigramă, desfiinţarea reprezentanţelor externe ale acestei instituţii, adică a organismelor care se ocupă cu promovarea turismul românesc în străinătate şi cu atragerea de turişti străini în România. Actualele birouri de promovare din străinătate vor fi desfiinţate, urmând ca în 90 de zile angajaţii acestora să fie rechemaţi de la post. Cel mai probabil, birourile de promovare turistică externă vor funcţiona în viitor la sediile misiunilor diplomatice. ”Necesitatea desfiinţării birourilor externe ale Ministerului Turismului şi regândirii modului de reprezentare turistică pe plan international a României este dată atât de analizele interne făcute de la preluarea mandatului de către Ministrul Mircea-Titus Dobre, cât şi de datele relevate de raportul Curţii de Conturi privind activitatea fostului ANT în 2015", arată un comunicat emis miercuri de minister. Instituţia de control a constatat  nereguli grave în privinţa modului de funcţionare a birourilor de promovare externă şi a cheltuirii banilor publici. Ministrul Turismului a decis să schimbe semnificativ modul de organizare a activităţii de reprezentare a României în domeniul promovării turistice a ţării noastre în străinătate.

Vânzările de iPhone-uri ale Apple au scăzut neaşteptat

Apple a raportat marţi scăderea vânzărilor de iPhone-uri în trimestrul doi fiscal încheiat la 1 aprilie, la 50,76 milioane de telefoane, de la 51,19 milioane în aceeaşi perioadă a anului 2016, indcând că clienţii ar putea să aştepte cea de-a 10-a aniversare a celui mai important produs al companiei, din acest an, transmite Reuters. La presiunea acţionarilor, Apple a suplimentat programul de returnare de capital către acţionari cu 50 de miliarde de dolari, a majorat răscumpărarea de acţiuni cu 35 de miliarde de dolari şi dividendele trimestriale cu 10,5%. Apple are rezerve de numerar şi investiţii de peste 250 de miliarde de dolari. Investitorii nu au fost impresionaţi de informaţii, astfel că acţiunile Apple au scăzut marţi, în tranzacţiile electronice de după închiderea  bursei din New York, cu 1,9%, la 144,65 dolari pe unitate. Analiştii se aşteptau în medie la vânzarea a 52,27 milioane de iPhone-uri, potrivit firmei de analiză a pieţei FactSet. Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a declarat că declinul nu este atât de rău pe cât pare, având în vedere modalitatea în care sunt calculate vânzările de telefoane.

Conducerea Telekom România a avut consultări cu sindicatele

Managementul grupului Telekom România au avut marţi o întâlnire cu sindicatele din companiile grupului pentru a discuta despre noul model operaţional care urmează să fie implementat începând cu 1 iulie şi despre obiectivele programului de ”remodelare a afacerii”, au transmis reprezentanţii grupului de companii Telekom România, pentru News.ro. Conducerea companiei a prezentat, în cadrul întâlnirii, obiectivele programului, care implică o serie de initiaţive luate pentru a ”îmbunătăţi procesele orientate către clienţi”. ”Aşa cum am anunţat anterior, programul iniţiat în acest an are ca obiectiv optimizarea operaţiunilor Telekom România, pentru a deservi mai bine clienţii şi pentru a îmbunătăţi performanţa de business. Toate schimbările operaţionale şi de remodelare a proceselor care vor fi implementate în această perioadă au fost gândite strategic şi vor fi detaliate pentru a servi acestui obiectiv”, au transmis reprezentanţii grupului de companii Telekom România. Veniturile grupului au crescut cu 0,1% în 2016, de la 984 de milioane de euro în 2015 la 985 de milioane de euro, potrivit datelor publicate recent de acţionarul majoritar indirect, grupul german Deutsche Telekom.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.