Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Guvernul a stos Transgaz de bani

Ziarul de Vrancea
28 apr 2017 1157 vizualizări
Adunarea Generală a Acţionarilor companiei de stat Transgaz, un monopol al transportului de gaze, a aprobat alocarea pentru dividende a 545,5 milioane lei, echivalent cu 90% din profitul net din 2016, de 606,05 milioane lei, aşa cum a cerut Guvernul într-un memorandum din ianuarie.

”Aprobă repartizarea profitului net al exerciţiului financiar 2016, după cum urmează: profit net de repartizat (inclusiv participarea salariaţilor la profit): 606,05 milioane lei, participarea salariaţilor la profit: 11,49 milioane lei, dividende cuvenite acţionarilor (în procent de 90%): 545,48 milioane lei, dividend brut pe acţiune: 46,33 lei, profit destinat constituirii surselor proprii de finanţare: 49,08 milioane lei”, arată un raport transmis de Transgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Adunarea acţionarilor, în care deciziile sunt luate de reprezentanţii Ministerului Economiei, a aprobat un dividend brut de 46,33 lei/acţiune, aferent anului 2016, şi data de 18 iulie ca termen de începere a plăţii dividendelor. De asemenea, acţionarii au mai aprobat declanşarea procedurii de selecţie a unor membri ai consiliului de administraţie al Transgaz, care vor fi numiţi de noua putere.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 3,7 miliarde lei în luna mai

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna mai să împrumute de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,7 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare, arată prospectul lunar publicat de Trezorerie. Pentru luna aprilie, Ministerul Finanţelor şi-a propus să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, plus 470 milioane lei prin licitaţii suplimentare. Statul vrea să atragă de la băncile locale 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie în luna mai, printr-o singură licitaţie, programată pentru 11 mai, cu scadenţă de 1 an. La aceasta se adaugă şase emisiuni de obligaţiuni, în valoare de 2,7 miliarde de lei, sumă care ar putea fi suplimentată prin licitaţii adiacente. Prima licitaţie este programată pentru 4 mai, cu o valoare de 400 milioane lei, având scadenţa peste şapte ani. Vor urma încă două emisiuni de obligaţiuni la care statul vrea să atragă 500 milioane de lei, respectiv 300 milioane lei, cu scadenţă la 5 şi 15 ani. Ultimele trei licitaţii de oligaţiuni din luna mai au toate valoarea de 500 milioane de lei. Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice în luna mai 2017. "Acest calendar s-ar putea să nu fie digerat atât de uşor de piaţă, în condiţiile în care am văzut un interes de plată crescut în piaţa monetară (care s-ar mai putea tempera, însă, cât de curând), precum şi presiuni în sus asupra randamentelor titlurilor de stat cu scadenţe lungi (posibil legate de îngrijorări cu privire la perspectiva bugetară)", au comentat analiştii ING Bank, într-un raport publicat vineri. Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt în uşoară scădere în ultima perioadă, după câteva luni de creştere a dobânzilor, perioadă în care mai multe licitaţii de titluri de stat au fost anulate. În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016. Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Legea lobby-ului este în lucru

Secretarul de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ilan Laufer a declarat, vineri, la Ploieşti, că autorităţile lucrează la elaborarea unei legi a lobby-ului, care ”să reglementeze relaţia dintre mediul privat şi autorităţile statului”, el precizând că în prezent există ”o teamă” ca discuţiile dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi oficialii din instituţiile publice să fie interpretate drept trafic de influenţă, ceea ce se întâmplă adesea la acest moment. Prezent, ieri, la Ploieşti, unde a participat la un eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, secretarul de stat din Ministerul pentru Mediul de afaceri Ilan Laufer a afirmat că este în lucru un proiect al legii lobby-ului, care îşi propune să ajute mediul de afaceri să se dezvolte. ”Se lucrează în acest moment şi la legea lobby-ului care trebuie să vină să reglementeze relaţia dintre mediul privat, aş spune, şi autorităţile statului, în sensul în care ea ne va ajuta să avem o dezvoltare mai bună”, a anunţat Laufer. El a precizat că există o teamă că relaţiile dintre mediul de afaceri şi oficialii din instituţiile publice pot fi interpretate drept trafic de influenţă, fapt care se întâmplă în multe situaţii în prezent, conform reprezentantului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, iar viitoarea lege va reglementa clar atribuţiile celor care fac lobby. ”Astăzi este foarte greu de pe poziţia unui privat să te duci şi să discuţi cu un oficial public, care reprezintă o autoritate centrală sau locală pentru a iniţia un proiect. Inclusiv dacă este de interes public, lucrul ăsta se poate interpreta şi, de foarte multe ori, se interpretează ca trafic de influenţă ceea ce este o teamă pentru toţi cei care sunt implicaţi în acest sens. Legea lobby-ului trebuie să reglementeze foarte clar (...), să găsim fix care sunt acele limite şi care trebuie să fie descrierea lobbyst-ului încât lucrurile să fie extrem de transparente, iar atribuţiile celui care face lobby să fie foarte bine definite ca să nu aibă loc niciun el de interpretare”, a mai sus Laufer.

Unităţile Poştei Române şi agenţiile băncilor sunt închise în data de 1 mai

Poşta Română a anunţat vineri că toate oficiile poştale rămân închise în data de 1 mai, zi în care vor fi deschise doar unităţile bancare din marile centre comerciale. Magazinele reţelelor de retail şi centrele comerciale vor fi deschise de 1 mai şi vor avea oferte speciale la produsele de sezon. Programul anunţat de Poşta Română este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora ziua de 1 mai este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. “Sâmbătă, 29 aprilie, toate subunităţile poştale vor funcţiona conform programului normal de lucru aferent zilei de sâmbătă. Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în zilele de 28 şi 29 aprilie 2017 să înregistreze timpi mai mari de circulaţie”, se arată în comunicatul transmis de Poşta Română. Agenţiile bancare vor fi închise în ziua de 1 mai, dar în data de 2 mai programul va fi normal, potrivit informaţiilor transmise de bănci. Pe data de 1 mai vor fi deschise doar unităţile bancare din marile centre comerciale, iar bancomatele şi maşinile multifuncţionale vor fi disponibile permanent. Marile lanţuri dde retail precum Carrefour, Lidl, Kaufland sau Auchan au anunţat că toate magazinele lor vor funcţiona pe data de 1 mai după programul obişnuit. Mai mult, marile lanţuri de magazine din comerţul modern vor avea şi promoţii pentru anumite produse. ”În această perioadă, până pe 2 mai, clienţii pot găsi oferte speciale la produse din carne, mezeluri, legume şi fructe, băuturi, dar şi reduceri de preţ la echipamentul pentru grătar şi cărbune pentru grătar”, au anunţat reprezentanţii Kaufland. Şi centrele comerciale vor funcţion după programul obişnuit în weekendul de 1 Mai.

Numărul de autorizaţii pentru construcţia de locuinţe a crescut cu 4,5%

Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crescut în martie cu 4,5% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 3.489, avansul fiind generat mai ales de majorarea cererii în Moldova şi în zona Capitalei, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, numărul de autorizaţii a scăzut cu 5,7% faţă de februarie 2016, până la 2.367, după un avans de 9,2% în ianuarie. Cumulat, în primuele trei luni din acest an, numărul de autorizaţii de construcţie pentru locuinţe a crescut cu 1,9% faţă de primul trimestru din 2016, până la 7.417. Din numărul de autorizaţii eliberate în martie 2017, 62,1% au fost în localităţi rurale. Faţă de a treia lună din 2016, cea mai mare creştere a numărului de autorizaţii a fost înregistrată în judeţele din Moldova, iar cea mai mare scădere în Muntenia. "În luna martie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (plus 150 autorizaţii), creştere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est şi Bucureşti-Ilfov (plus 114 autorizaţii fiecare), Sud-Est şi Centru (plus 43 fiecare) şi Sud-Vest Oltenia (plus 5). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-94 autorizaţii), Vest (-43) şi Nord-Vest (-32)”, a informat INS.

Preşedinţia acuză Guvernul de netransparenţă

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care a fost modificată procedura de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător. ”Recurgerea la ordonanţă de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijotător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul. Mai mult decât atât, această ordonanţă pur şi simplu a răsărit pe ordinea de zi a Guvernului, ordinea de zi suplimentară, care este o metodă netransparentă folosită din nou de acest guvern. Guvernul trebuie să înţeleagă că transparenţa, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esenţiale pentru abordarea pe care o au faţă de actul responsabil de guvernare şi faţă de cetăţenii acestei ţări. Respectarea Constituţiei este obligatorie pentru toate instituţiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător”, a declarat Mădălina Dobrovolschi într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a precizat că Guvernul avea la îndemână toate instrumentele pentru a rezolva situaţia de la ANCOM şi anume numirea unor noi persoane în conducerea instituţiei.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.