Economic

Preţurile la fructe şi legume ar putea creşte din cauza vremii nefavorabile

Ziarul de Vrancea
19 apr 2017 1174 vizualizări
Pomii fructiferi, care sunt deja înfloriţi, vor fi afectaţi din cauza frigului din această perioadă, iar rodul lor va fi mult diminuat, susţine cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, fapt ce ar putea duce la creşterea preţurilor la fructe, dar şi la legume, care au şi ele de suferit din cauza temperaturilor scăzute.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, din cauza frigului toate plantele au de suferit în această perioadă, însă "de departe" cei mai afectaţi vor fi pomii fructiferi, înfloriţi, îndeosebi cireşii şi caişii."În general, toate plantele sunt în suferinţă, şocurile termice nu fac bine, perturbă ritmul de creştere, duc chiar la creşterea producţiei. Toată lumea vegetală e în suferinţă, iar cei mai afectaţi sunt pomii, speciile care au înflorit, mai timpurii, cum sunt cireşul, caisul, piersicul, chiar prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza temperaturilor oscilante, a temperaturilor scăzute”, a declarat Vânătoru. Sursa citată a adăugat că şi legumicultorii traversează o perioadă dificilă din cauza frigului, unii dintre ei neputând cultiva plantele nici măcar în sere şi solarii, ceea ce înseamnă întârzieri şi la perioada de recoltare. Specialiştii de la Staţiunea Legumicolă vorbesc deja de o întârziere de două săptămâni. Cel mai important este însă faptul că aceste schimbări bruşte de temperatură favorizează apariţia bolilor şi a dăunătorilor. "Sunt probleme cu înfiinţarea la timp a culturilor pentru că s-ar putea să decaleze puţin perioada de înfiinţare a culturilor, mă refer la cultura mare, la porumb, nu se poate însămânţa, începând cu această perioadă cultivatorii se pregăteau să însămânţeze, dar nu pot face asta din cauza temperaturilor scăzute. Serios afectată va fi şi legumicultura. În perioada în care ne aflăm, până acum, legumele din spaţiile protejate erau bine dezvoltate, dar acum, din păcate, din cauza frigului sunt cultivatori care nu si-au putut cultiva plantele, pentru că temperaturile nu permit, dezastrul va fi mare, greu de cuantificat acum, vedem după valul de frig ce rămâne”, a declarat Vânătoru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.