Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Guvernul pregăteşte impozitarea cu 3% a moştenirilor sau donaţiilor

Ziarul de Vrancea
19 apr 2017 1127 vizualizări
Taxarea va fi aplicată pentru proprietăţile care depăşeşsc valoarea de 100.000 de lei

Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie ar putea fi impozitate cu 3% dacă depăşesc valoarea de 100.000 de euro, acelaşi impozit fiind pregătit să fie introdus şi pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea şi pe care le-au primit în schimbul acestor imobile. Guvernul a pregătit introducerea acestei limite valorice peste care va fi aplicat impozitul de 3% într-un draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro din surse guvenamentale. În urmă cu patru ani, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru o lege care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau pe care le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor, sau acţiuni la Fondul Proprietatea. În prezent, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit că sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie sunt venituri neimpozabile. Guvernul vrea însă ca acestea să fie neimpozabile în limita sumei de 100.000 de euro. Peste această limită, moştenirile sau donaţiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cotă de 3%. De asemenea, tot cu 3% vor fi impozitate, conform draftului, veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni, precum şi veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către moştenitorii titlurilor de conversie sau ai acţiunilor dobândite înainte de prima tranzacţionare, informează Profit.ro. Acelaşi impozit va fi aplicat şi pentru veniturile aferente titlurilor de plată pentru imobile naţionalizate. Astăzi, în Codul Fiscal este stabilit că aceste venituri nu sunt impozabile.

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 27,5%

Înmatriculările de autoturisme noi în România au înregistrat în primul trimestru a doua mare creştere din Uniunea Europeană după cea din Grecia, de 27,5%, la 22.276 de unităţi, avansul fiind de peste trei ori ori mai mare faţă de cel comunitar, de 8,4%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 9,4%, la 109.060 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,6%. În perioada ianuarie-martie 2016, în România au fost înregistrate 17.471 autoturisme. La nivelul Uniunii Europene, înregistrările de autoturisme noi au avansat în primele trei luni cu 8,4%, la 4,14 milioane de unităţi, potrivit datelor publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Între pieţele auto mari, înmatriculările din Spania au urcat în ianuarie-martie cu 7,1%, iar cele din Italia cu 11,9%. Marea Britanie a consemnat o creştere de 6,2% a înmatriculărilor, Franţa de 4,8%, iar Germania de 6,7%. În Grecia, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 37,7% în primul trimestru. Singura scădere a fost consemnată în Irlanda (8,3%). În martie, înregistrările de autoturisme din România au crescut cu 5,3%, la 6.915 unităţi, de la 6.572 unităţi în urmă cu un an. În UE, înregistrările de autoturisme noi au avansat în martie cu 11,2%, la 1,9 milioane de unităţi. Înmatriculările de autoturisme Dacia la nivelul UE au crescut în ianuarie-martie cu 9,4%, la 109.060 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,6%, similară cu cea a intervalului similar al anului trecut. În martie, înregistrările Dacia în UE au avansat cu 8,4%, la 43.507 de unităţi, iar cota de piaţă a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 4,3%. Vânzările de maşini noi ale grupului Renault, al treilea mare producător la nivel european, care deţine şi marca Dacia, au avansat în primele trei luni cu 11,1%, la 399.275 unităţi, iar cota de piaţă a crescu cu 0,2 puncte, la 9,6 %. În martie, înregistrările Renault au urcat cu 14,4%, la 180.481 de vehicule, iar cota de piaţă a crescut cu 0,2 puncte, la 9,5%. Înmatriculările de automobile ale grupului german Volkswagen, cel mai mare producător european de automobile, au crescut în ianuarie-martie cu 5,7%, la 935.054 de unităţi, grupul obţinând o cotă de piaţă în 22,6%, sub cea de 23,2% de acum un an.

Contrabanda cu ţigarete a scăzut la 15,2%

Ţigările provenite din contrabandă au reprezentat în ianuarie 15,2% din piaţa românească, în scădere de la 16,2% în ianuarie, în condiţiile în care autorităţile au intensificat activităţile de control din vămi, potrivit unui studiu publicat miercuri, realizat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului. În 2016, contrabanda cu ţigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piaţa totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010. În cele şase judeţe moldoveneşti din regiunea Nord-Est s-a înregistrat şi în martie 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 42,9% din piaţă, iar procentul a crescut cu 5,3 puncte procentuale, faţă de nivelul atins în ianuarie 2017. Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (20,9%) şi Vest (18,5%), care au înregistrat în martie scăderi faţă de cifrele din ianuarie. Cea mai substanţială scădere a pieţei ilicite s-a înregistrat în martie în partea de Sud-Est a ţării.

Avem cea mai mică inflaţie din UE

România a înregistrat în martie cea mai scăzută inflaţie anuală din Uniunea Europeană, de 0,4%, în timp ce la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,6%, iar în zona euro de 1,5%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat. Niveluri scăzute ale inflaţiei au mai consemnat Irlanda şi Olanda, ambele de 0,6%. În schimb, cele mai ridicate rate ale inflaţiei anuale au fost consemnate luna trecută în Letonia, 3,3%, Lituania, 3,2%, şi Estonia, de 3%. Datele Eurostat reflectă evoluţia indicelui armonizat al preţurilor de consum din martie faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de februarie 2017, inflaţia a încetinit în 17 state membre, a stagnat în şase şi a accelerat în cinci, între care şi România, unde preţurile de consum au urcat cu 0,1%. Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în martie la nivelul de 0,2%, fiind a treia lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut uşor faţă de februarie.

Japonia plafonează orele suplimentare de muncă

Statul japonez plănuieşte pentru prima dată în istoria lui să limiteze numărul de ore suplimentare efectuate de angajaţi. Acel plafon, fixat la 100 de ore pe lună, nu va rezolva cu nimic problema cu care se confruntă forţa de muncă niponă, afirmă criticii acestui proiect legislativ, informează AFP.com. Mai mult, spun detractorii proiectului, acesta va bate în cuie practici apărute după Al Doilea Război Mondial, unde valoarea atribuită unui salariat depinde de rezistenţa lui, o situaţie care se face vinovată de decesul câtorva sute de angajaţi în fiecare an. Luna trecută, prezentând concluziile unui comitet special înfiinţat în septembrie 2016 pentru a lupta împotriva riscului de deces cauzat prin exces de muncă (”karoshi”), prim-ministrul Shinzo Abe a felicitat ”o etapă istorică în reformarea felului în care se munceşte în Japonia”. Durata excesivă a muncii este o problemă care depăşeşte domeniul sănătăţii. Ea frânează productivitatea (unii dintre angajaţi îşi încetinesc ritmul de lucru pentru a câştiga mai mulţi bani graţie orelor suplimentare plătite) şi le descurajează pe mame să muncească, în contextul în care în Japonia există o lipsă cronică de mână de lucru.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.