Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vânzările de SUV-uri mici din Europa ar putea depăşi 2 milioane de vehicule

Ziarul de Vrancea
17 apr 2017 1007 vizualizări
Vânzările de SUV-uri mici şi crossovere vor continua să crească rapid, urmând să depăşească 2 milioane de vehicule în 2018 şi 2,3 milioane unităţi până în 2020, potrivit estimărilor analiştilor LMC Automotive, relatează Automotive News. Volumul acestui segment de piaţă a avansat cu 17%, la peste 1,4 milioane de vehicule, anul trecut, potrivit datelor JATO Dynamics.

Creşterea a fost condusă de Renault Captur şi Peugeot 2008, dar şi de Fiat 500X, Suzuki Vitara, Ford EcoSport şi Jeep Renegade. Pe măsură ce segmentul se maturizează şi numărul producătorilor auto prezenţi creşte, clienţii devin mai pretenţioşi, a declarat Thierry Koskas, director pentru vânzări şi marketing al Renault. Renault a lansat o versiune modernizată a modelului Captur la salonul auto de la Geneva de luna trecută, concentrându-se pe modificarea interiorului. ”Clienţii ne-au spus că vor mai mult rafinament şi tehnologie în interior”, a explicat Koskas. Franţa rămâne cea mai mare piaţă din Europa pentru SUV-urile de dimensiuni mici, datorită vânzărilor mari de Captur, Peugeot 2008 şi Dacia Duster. În total, 14% din totalul automobilelor comercializate în 2016 în Franţa au fost SUV-uri subcompacte. Italia a devansat Marea Britanie anul trecut, ca a doua mare piaţă din Europa pentru SUV-urile mici, datorită cererii mari pentru Fuat 500X. Popularitatea Jeep Renegade, model înrudit cu 500X, care este fabricat în Italia, a fost un factor penru cererea mai mare pentru SUV-uri mici. Germania s-a plasat pe locul al patrulea, în frunte cu Opel Mokka X. După ce ani de zile a stat pe margine, Volkswagen a intrat pe segmentul european în august, cu automobilul T-Roc, care va fi urmat de un model mai mic care se va numi probabil T-Cross, în timp ce brandul-soră Seat va veni cu Arona. Kia şi marca-soră Hyundai va debuta în Europa cu SUV-uri subcompacte  în acest an. Modelul Kiase va numi probabil Stonic şi se va baza pe automobilul subcompact Rio. Stonic şi-ar putea face debutul la salonul auto de la Frankfurt, din septembrie. Producătorii de automobile sunt tot mai reticenţi să îşi clasifice SUV-urile mici drept subcompacte, preferând să le eticheteze drept SUV-uri compacte. Acesta este motivul pentru care VW se referă la T-Roc ca la un SUV de dimensiunea unui Golf. ”Un SUV compact sună mai atrăgător decât unul baby, mic sau subcompact”, a explicat Felipe Munoz, analist la JATO Dynamics.

Reţele medicale private au finalizat investiţii de peste 12 milioane euro

Cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România au finalizat, în primul trimestru din acest an, investiţii de peste 12 milioane de euro în modernizări, deschideri de noi clinici sau preluări, arată datele centralizate de News.ro. Reţeaua de sănătate Regina Maria a finalizat în acest an investiţii de cel puţin 5,5 milioane de euro. Operatorul de servicii medicale private a inaugurat recent cel mai performant laborator din sistemul autohton de sănătate, dotat cu sisteme medicale în valoare de 3,5 milioane de euro, cea mai mare investiţie de acest gen din România la ora actuală. Laboratorul Central este amplasat în Bucureşti şi este primul centru de referinţă Roche Diagnostic pentru biochimie şi imunologie, ceea ce presupune introducerea celei mai performante linii tehnologice pentru această specialitate. Laboratorul inaugurat de Regina Maria poate deservi zilnic 2.200 de pacienţi şi are o capacitate anuală de procesare de 20 de milioane de teste, datorită platformelor complet automate. În luna februarie, reţeaua de sănătate Regina Maria s-a extins prin preluarea a două clinici (una în Bucureşti şi alta în Ploieşti), cu o investiţie de 2 milioane de euro, ce include deschiderea în curând a unei unităţi noi în zona Dorobanţi. “În acest an investim foarte mult în Cluj-Napoca, unde vom deschide primul spital privat generalist, cu servicii integrate, din acea zonă. Vorbim despre cea mai mare investiţie Regina Maria din afara Bucureştiului, de 15 milioane de euro. Este o mutare prin care vrem să ne poziţionăm ca lideri pe piaţa serviciilor private din Ardeal, mai ales că unitatea va răspunde nevoilor medicale ale tuturor pacienţilor din regiune”, a declarat, pentru News.ro, directorul general al companiei Regina Maria, Fady Chreih. Furnizorul de servicii medicale private Regina Maria a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 91 milioane de euro, în creştere cu aproape 40% faţă de 2015. În ultimii ani, Regina Maria a fost implicată în 14 tranzacţii cu preluare integrală a altor jucători, precum şi în 3 tranzacţii care au vizat schimbarea acţionariatului companiei.

Românii şi-au pierdut interesul pentru platforma “Monitorul preţurilor”

Platforma “Monitorul preţurilor”, unde sunt afişate preţurile practicate de magazinele Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny şi Profi, a înregistrat în primele două zile de la lansare, în 24 şi 25 noiembrie 2016, peste 1,95 de milioane de utilizatori unici pe zi, în timp ce în prezent numărul mediu a ajuns la doar 20.000 de utilizatori pe zi, arată datele transmise la solicitarea News.ro de Consiliul Concurenţei, care se ocupă de administrarea platformei. “Acesta este primul proiect care reuneşte autorităţile statului - Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor- şi mediul privat, adică comercianţi, AC Nielsen, asociaţia GS1. Aplicaţia a stârnit interes la nivelul Uniunii Europene şi Autoritatea de Concurenţă din Austria ne-a solicitat detalii despre proiect”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Platfoma cuprinde până la 128 de produse din 64 de categorii şi este un proiect pilot care se desfăşoară doar în Bucureşti. Datele sunt raportate de peste 300 de unităţi din Bucureşti şi Ilfov. Consiliul Concurenţei a demarat acest proiect deoarece intenţionează că crească concurenţa între retaileri, ceea ce ar putea genera o scădere a preţurilor.Proiectul “Monitorul preţurilor” trebuia să fie demarat încă din 2015 şi este incomplet şi după lansare, deoarece conţine prea puţine categorii de produse, iar reţeaua Selgros a refuzat să transmită preţurile.Pe platformă sunt disponibile 64 de categorii de produse, dar lipsesc produse de bază precum fructele şi legumele proaspete sau produse de sezon precum carnea de miel. Lista de produse a fost stabilită împreună cu compania AC Nielsen România, pe baza expertizei acesteia în studierea pieţei. “Lista cuprinde produse reprezentative pentru coşul de consum săptămânal şi, cel puţin în această fază a proiectului, nu este <> pe specificul fiecărei sărbători”, a subliniat Chiriţoiu.Consiliul Concurenţei intenţionează să extindă proiectul în sensul includerii mai multor magazine din toata ţara şi mai multor categorii de produse. În plus, frecvenţa de încărcare a datelor va creşte, astfel încât să nu existe niciun fel de întârziere faţă de preţurile reale de la raft. “După trei luni de la lansarea proiectului, noi am organizat o întâlnire cu toţi comercianţii implicaţi şi reacţia a fost constructivă şi sperăm să colaborăm la fel de bine şi în continuare”, a mai spus Chiriţoiu. Consiliul Concurenţei a lansat în 24 noiembrie 2016 platforma “Monitorul preţurilor”, unde sunt afişate preţurile practicate de magazinele Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny şi Profi pentru minim cinci produse care fac parte din coşul zilnic al consumatorilor români. Pentru a utiliza platforma, consumatorii trebuie să intre pe www.monitorulpreturilor.info, după care trebuie să selecteze zona Bucureşti, iar apoi să aleagă unul dintre sectoare.

Economia Chinei a crescut cu 6,9%, peste aşteptări

China a înregistrat o creştere economică de 6,9% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, uşor peste aşteptările analiştilor, susţinute de investiţiile guvernamentale în infrastructură şi piaţa imobiliară, care dă semne de supraîncălzire, transmite Reuters. Analiştii anticipau o creştere a PIB de 6,8%, similară cu cea din trimestrul patru al anului trecut. Avansul economic din primele trei luni ale acestui an este cel mai rapid după cel consemnat în trimestrul trei al anului 2015, datele aferente lunii martie arătând că investiţiile, vânzările cu amănuntul, producţia fabricilor şi exporturile au depăşit estimările. Datele ar trebui să ajute la susţinerea pieţelor financiare internaţionale, dar amplifică îngrijorările că guvernul chinez se bazează încă prea mult pe măsuri de stimulare, în timp ce motoarele de creştere sunt insuficiente pentru a contracara riscurile provocate de acumularea explozivă a datoriilor. Cu toate de economia chineză a evoluat peste aşteptări în acest an, numeroşi analişti anticipează că a doua mare economie a lumii va încetini în acest an, odată cu disiparea măsurilor anterioare de stimulare şi intervenţiile autorităţilor locale pentru ţinerea sub control a preţurilor imobiliale.

Macron: Excedentul comercial al Germaniei dăunează economiei zonei euro

Excedentul comercial mare al Germaniei este dăunător economiei zonei euro, a afirmat candidatul independent la preţedinţia Franţei Emmanuel Macron, care a cerut mai mult echilibru, transmite Bloomberg.”Germania profită de dezechilibrele din zona euro şi obţine suplusuri comerciale foarte mari. Nu este un lucru bun nici pentru Germania nici pentru economia zonei euro. Ar trebui să aibă loc o echilibrare”, a spus Macron într-un interviu acordat publicaţiei germane Funke Mediengruppe şi jurnalului francez Ouest-France. Excedentul comercial al Germaniei a provocat îngrijorare pentru economia mondială cât şi pentru Uniunea Europeană, după ce a atis un nivel record în 2016. Consilierul pentru comerţ al preşedintelui american Donald Trump a acuzat Germania să exploatează faptul că euro este subevaluat. Potrivit criticilor, dominaţia Germaniei subminează economiile celorlalte state din Uniunea Europeană, iar aceştia cer guvernului să ia măsuri pentru stimularea cererii interne şi a importurilor. Macron, în vârstă de 39 de ani, este suţinut de 22% dintre francezi în primul tur al alegerilor prezidenţiale programate pe 23 aprilie, conform sondajului realizat de Ipsos/Sopra Steria pentru Le Monde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.