Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Britanicii de la Spearhead administrează 18.000 ha de teren agricol în România

Ziarul de Vrancea
4 apr 2017 779 vizualizări
Compania P&P Spearhead, care operează prin fondul britanic Spearhead International şi care este deţinut de fondul american Paine Schwartz Partners, a primit o finanţare de la mai multe bănci pentru a se extinde în estul Europei, arată datele transmise de compania de avocatură Allen & Overy care a oferit consultanţă băncilor finanţatoare în legătură cu refinanţarea

Principale bănci care au acordat refinanţare au fost Erste Group Bank (care deţine BCR), ING Bank, Raiffeisen Bank Polonia, Bank BGŻ BNP Paribas, Bank Zachodni WBK şi PKO Bank Polski. Fondul american de investiţii Paine Schwartz Partners ( denumit înainte de februarie 2017 Paine & Partners) a achiziţionat în iulie 2015 Spearhead International Ltd, prin intermediul căruia a preluat administrarea unor suprafeţe ce totalizează 85.000 de hectare de teren arabil în Polonia, Cehia, Marea Britanie, România şi Slovacia. Fondul britanic a intrat pe piaţa din România la începutul anilor 2000, prin arendarea unor suprafeţe arabile în judeţele Dolj şi Teleorman. În 2015, fondul britanic a ajuns să exploateze aproximativ 18.000 de hectare de teren arabil în România.

Daimler s-a asociat cu Bosch pentru dezvoltarea de vehicule autonome

Grupul Daimler, compania mamă a Mercedes-Benz, s-a asociat cu cu furnizorul de componente Robert Bosch pentru dezvoltarea de vehicule autonome, într-o alianţă al cărei scop iniţial era accelerarea producţiei de ”robo-taxiuri”, relatează Reuters. Acordul dintre cel mai mare producător de automobile premium şi cel mai mare furnizor de componente auto din lume creează o contrapondere puternică la companii mai noi din industria auto, cum sunt firmele de servicii de împărţire a serviciilor de transport cum sunt Uber şi Didi, care s-au implicat şi ele pe segmentul automobilelor autonome. Companiile de tehnologie şi producătorii auto se pregătesc pentru un nou mod de a face afaceri în industria auto, în condiţiile în care clienţii se folosesc de smartphone-uri pentru a găsi, solicita şi închiria vehicule, îm loc să cumpere unul. Alianţa, care marchează renunţarea de către Daimler a eforturilor de a dezvolta vehicule autonome pe cont propriu, este cel mai recent exemplu în care o companie auto se asociază cu una de tehnologie pentru a-şi asigura o porţiune din această piaţă, care ar urma să se dezvolte exploziv în următoafrele două decenii. Termenii financiari ai colaborării anunţate marţi nu au fost dezvăluiţi. Bosch, companie înfiinţată în 1886, acelaşi an în care fondatorul Mercedes, Carl Benz, şi-a înregistrat automobilul, va dezvolta software-ul şi algoritmii necesari conducerii autonome, împreună cu producătorul auto. Goldman Sachs a prognozat anul trecut că piaţa sistemelor de asistenţă avansată a şoferilor şi a vehiculelor autonome va creşte de la circa 3 miliarde de dolari în 2015 la 96 de miliarde de dolari în 2025 şi 290 de miliarde de dolari în 2035.

Fostul preşedinte al Volkswagen îşI vinde acţiunile deţinute în cadrul companiei

Fostul preşedinte al Volkswagen Ferdinand Piech vinde majoritatea acţiunilor deţinute la holdingul care controlează grupul VW, reducându-şi legăturile cu producătorul auto german după peste două decenii de conducere necontestată, relatează Reuters. Familiile Porsche şi Piech, care conduc VW, au convenit să cumpere o mare parte din participaţia de 14,7% deţinută de Piech la Porsche Automobil Holding, care are în proprietate 52,2% din acţiunile cu drept de vot ale VW, se arată într-un comunicat publicat luni de Porsche SE. Nu se ştie exact cât vor compăra familiile din participaţia lui Piech, iar compania nu a oferit detalii referitoare la preţ. Participaţia lui Piech la Porsche SE valorează circa 1 miliard de euro, la preţul actual din piaţă. Retragerea lui Piech din Porsche SE, care va împlini 80 de ani pe 17 aprilie, era aşteptată după ce compania a anunţat luna trecută că acesta discută despre vânzarea acţiunilor. Vânzarea marchează sfârşitul influenţei uneia dintre ultimele figuri dominante din industria auto, care a avut o relaţie dificilă cu VW după ce a fost schimbat din funcţia de preşedinte al grupului în 2015, la câteva luni de la izbucnirea scandalului manipulării testelor de poluare ale vehiculelor diesel. Piech a transformat VW dintr-un producător regional de automobile într-un grup global care în timpul mandatului său a cumpărat brandurile Bugatti, Bentley şi Lamborghini şi a integrat diviziile Skoda şi Seat. Nepot al lui Ferdinand Porsche, fondator al producătorului de automobile de lux care a creat modelul clasic VW Beetle în cadrul unui contract din 1934 cu conducerea nazistă a Germaniei, Piech a condus VW ca director general din 1993, iar ulterior ca preşedinte. După ce a renunţat la funcţia de preşedinte al grupului în aprilie 2015, după un conflict de putere cu fostul director general Martin Winterkorn, Piech s-a izolat şi nu s-a implicat în apărarea imperiului pe care l-a construit. Presa a relatat în februarie că Piech a declarat investigatorilor că vărul său şi alţi membri ai board-ului VW au ştiut despre manipularea testelor de poluare mai devreme decât au declarat public, dar VW a negat. Asta i-ar fi făcut pe unii membri ai clanurilor Porsche şi Piech să dorească excluderea lui Piech din board-ul de supraveghere al Porsche SE, a declarat o sursă din holding.

Warren Buffett apare pe cutiile de Cherry Coke din China

Compania Coca-Cola foloseşte imaginea miliardarului Warren Buffett pe cutiile de Cherry Coke distribuite în China, sperând să obţină beneficii substanţiale de pe urma popularităţii uriaşe de care se bucură magnatul american în această ţară, informează Reuters. Potrivit site-ului ei oficial, compania Coca-Cola a obţinut permisiunea miliardarului american de a îi folosi imaginea pe o gamă limitată de cutii de Cherry Coke. Compania americană a lansat produsul Cherry Coke în China pe data de 10 martie. Berkshire Hathaway Inc, o firmă condusă de Warren Buffett, este cel mai mare investitor în compania Coca-Cola, deţinând 9,3% din totalul acţiunilor acesteia, în valoare de 17 miliarde de dolari. Warren Buffett are mulţi admiratori în China, o ţară care îşi trimite un număr mare de reprezentanţi pentru a asculta discursul rostit de celebrul magnat la întrunirea anuală a acţionarilor companiei Berkshire, organizată în mod tradiţional în oraşul Omaha din statul american Nebraska. În 2016, întrunirea acţionarilor Berkshire a fost difuzată pe internet pentru prima dată, oferind internauţilor traducere simultană în dialectul mandarin al limbii chineze.

Apple ar putea proiecta propriile cipuri de grafică

Apple ar intenţiona să îşi proiecteze propriile cipuri de grafică, ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea dispozitivelor şi serviciilor pe care le oferă, dar şi la conflicte juridice, relatează MarketWatch. Compania britanică Imagination Technologies Group, care proiectează cipuri pentru Apple, a fost anunţată luni că cel mai mare client al său nu va mai folosi modele sale în produsele noi, după aproximativ 15-24 de luni. Informaţia a confirmat speculaţiile din ultimele căteva luniu, că Apple lucrează la o unitate de procesare a graficii (graphics-processing unit, sau GPU). Industria complexă a procesoarelor pentru grafică a atras multă atenţie în ultimele luni, liderul pieţei, Nvidia, utilizându-şi produsele pentru drone, vehicule autonome şi robotică. Cipurile GPU sunt folosite tot mai mult pentru aplicaţii destinate învăţării maşinilor, iar Apple ar putea să le utilizeze pentru noi funcţii smart ale dispozitivelor şi sistemelor sale, cum este Siri. ”Nvidia îşi promovează cipurile GPU pentru învăţarea maşinilor…Îmi imaginez că Apple vrea să se folosească de acestea pentru ca unele funcţii ale Siri să fie disponibile pe telefoane, iar acestea să răspundă mai rapid”, a declarat Linley Gwennap, preşedinte al companiei de analiză Linley Group.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.