Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Arctic investeşte peste 100 milioane euro într-o fabrică nouă

Ziarul de Vrancea
31 mar 2017 1117 vizualizări
Producătorul de electrocasnice Arctic, deţinut de grupul turcesc Arçelik, a anunţat vineri că va investi 471 milioane lei (103,5 milioane euro) în construcţia unei noi fabrici de maşini de spălat rufe în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa, proiect care va crea 480 de locuri de muncă în următorii şapte ani.

Arçelik va reinvesti 70 milioane de euro din profitul companiei din ultimii ani pentru construirea noii fabrici, potrivit reprezentanţilor companiei. În plus, grupul turcesc vrea să transforme România într-un hub de producţie pentru Europa. “Pentru grupul Arçelik investiţiile în România au fost dintotdeauna importante, iar această nouă investiţie ne va permite să transformăm România într-un hub de producţie pentru întreaga Europă”, a declarat directorul general al Arçelik, Hakan Bulgurlu, în cadrul comunicatului. Bulgurlu consideră că noua fabrică de maşini de spălat rufe are potenţialul de a transforma România într-o forţă globală în industria electrocasnicelor. Reprezentanţii companiei susţin că, până în 2024, proiectul va crea 480 de locuri de muncă în judeţul Dâmboviţa, cu planuri de dezvoltare ulterioară. În plus, adiţional creării de noi locuri de muncă, această investiţie ar contribui la atragerea unor noi investitori în zonă. Noua fabrică de maşini de spălat rufe Arctic va fi prima unitate de producţie din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0, care include utilaje inteligente şi sisteme de analiză, potrivit reprezentanţilor companiei. Arctic SA a înregistrat, în 2015, venituri totale de 1,79 miliarde lei (398 milioane euro) şi datorii totale de 227,4 milioane lei (50,5 milioane euro) la finalul anului respectiv, potrivit raportului trimis Ministerului Finanţelor. Compania avea, la finalul anului respectiv, 2.942 angajaţi. Principalii competitori ai Arctic, pe piaţa electrocasnicelor din România, sunt Whirlpool, Samsung, Indesit, Hotpoint şi Electrolux.


Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în martie la 1,5%

Preţurile de consum din zona euro au crescut cu 1,5% în martie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sub ritmul de 2% consemnat în februarie, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, care par să susţină hotărârea Băncii Centrale Europene de a continua măsurile de stimulare, în pofida opoziţiei Germaniei, cel mai mare membru al uniunii monetare, transmite MarketWatch. Încetinirea inflaţiei din luna martie a luat prin surprindere analiştii, care anticipau un nivel de 1,8%, şi a fost provocată de preţurile energiei şi alimentelor. Inflaţia a accelerat în ultimele luni şi a depăşit ţinta de aproape 2% a BCE pentru acest indicator în luna februarie, pentru prima oară în ultimii patru ani. Tendinţa crescătoare a preţurilor de consum din zona euro a determinat Germania să ceară încheierea măsurilor de stimulare lansate de BCE la jumătatea anului 2014, când reprezentanţii băncii centrale s-au temut că regiunea intră în deflaţie. Totuşi, majoritatea membrilor din conducerea BDE nu au fost convinşi că accelerarea inflaţiei este sustenabilă, iar în ultimele zile au insistat că redresarea zonei euro are nevoie în continuare de sprijin. ”Trebuie să ne uităm dincolo de creşterea recentă a preţurilor, care a fost provocată de factori temporari, care probabil se vor disipa înainte de a deveni permanenţi”, a declarat Peter Praet, economistul şef al BCE. Inflaţia core, care exclude efectul preţurilor alimentelor şi energiei, a încetinit la 0,7%, de la 0,9% în februarie, atingând cel mai redus nivel după cel din aprilie 2016.

Germania a intrat în conflict cu SUA din cauza oţelului

Germania a cerut vineri Uniunii Europene să analizeze reclamarea Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Conerţului (OMC), în legătură cu intenţia acestora de a impune taxe vamale anti-dumping pentru tabla din oţel din cinci state membre, transmite Reuters. Preşedintele american Donald Trump este aşteptat să semneze vineri ordine privind abuzurile care provoacă deficitul comercial uriaş al SUA. Trump mai urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu preşedintele chinez Xi, în Florida, urmând să fie discutate probleme comerciale contencioase. Preţurile petrolului au scăzut la nivel mondial, pe fondul exporturilor chineze care au inundat piaţa mondială, provocând proteste şi reclamanţii anti-dumping din partea Statelor Unite, UE şi altor părţi. Departamentul de Comerţ al SUA a publicat joi un raport potrivit căruia producători din Europa şi Asia au practicat preţuri de dumbing pentru anumite produse de tablă din oţel pe piaţa americană, ceea ce îi permite să impună taxe vamale de 3,62%-148%. Între companiile afectate sunt unele din Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Italia. Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a spus că guvernul american pare pregătit să dea firmelor americane au avantaj competitiv faţă de producătorii europeni, chiar dacă încalcă legislaţia comercială internaţională. ”Noi, europenii, nu putem accepta asta. UE trebuie să analizeze dacă să depună o plângere la OMC. Susţin cu tărie asta”, a spus Gabriel. Comisia Europeană răspunde de problemele comerciale din blocul comunitar. ”Reglementările OMC sunt osatura ordinii comerţului internaţional. Încălcarea deliberată a acestora este un pas periculos. Este prima oară când Statele Unite recurge la practici distorsionare, care nu respectă reglementările OMC”, a arătat oficialul german.

Proiectul privind TVA de 9% la agenţiile de turism mai face un pas

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunţat, vineri, la Sibiu, că în cursul zilei de luni va depune la Ministerul de Finanţe documentele necesare pentru reducerea TVA la 9% pentru produsele pe care le vând agenţiile de turism, urmând ca apoi să înceapă procedurile cu Comisia Europeană în acest sens. Dobre a adăugat că va fi ”un drum destul de lung”, dar că speră ”să nu fie anevoios”. Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a făcut anunţul în deschiderea Adunării Generale a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), care se desfăşoară, vineri, la Sibiu. ”Realităţile acestui domeniu se schimbă de la an la an, iar noi suntem pe o legislaţie veche pe care nu am updatat-o la necesităţile care sunt în acest moment. Vreau să vă spun în premieră, aici, la Sibiu, că săptămâna viitoare voi înainta documentaţia către Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte reducerea TVA la agenţiile de turism la 9%. O să fie un drum destul de lung, sper să nu fie anevoioas, dar sper să avem un rezultat foarte bun la final astfel încât şi dumneavoastră să aveţi un TVA de 9% ca şi celelalte activităţi din turism”, a anunţat ministrul.

Alpha Bank a obţinut în România un profit de 13,1 milioane de euro

Alpha Bank a obţinut în România un profit înainte de taxe 13,1 milioane de euro în 2016, după pierderi de 18,1 milioane de euro pe ansamblul anului 2015, potrivit datelor publicate vineri de banca elenă. Soldul brut al creditelor a scăzut anul trecut cu 0,8%, la 2,77 miliarde de euro. Din totalul împrumuturilor, creditele ipotecare erau la sfârşitul lunii decembrie în valoare de 994 milioane de euro (A4%), cele de consum de 243 milioane de euro (-9,7%), iar cele pentru companii de 1,53 miliarde de euro (-2,1%). La 31 decembrie, Alpha Bank înregistra o rată a creditelor neperformante de 14%, în scădere de la 16,4% la sfârşitul anului 2015. Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut cu 25,4% faţă de 2015, la 34,3 milioane de euro. Depozitele au avansat în 2016 cu 25% comparativ cu anul precedent, la 1,73 miliarde de euro. Veniturile operaţionale au crescut cu 15,6%, la 140,8 milioane de euro, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 0,5%, la 93,4 milioane de euro. Alpha Bank are în România 130 de sucursale şi 1.832 de angajaţi.

Producţia de porumb a crescut cu 11,5% în 2016

Producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, în timp ce producţia de sfeclă şi legume s-a redus cu 7,2%, respectiv 8,1% din cauza diminuării suprafeţelor cultivate, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2015, producţia de porumb a României a fost de 8,9 milioane de tone, obţinută de pe o suprafaţă de 2,604 milioane hectare. În 2016, suprafaţa cultivată a scăzut la 2,497 milioane de hectare, relevă statisticile oficiale. Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2016 faţă de anul 2015, la majoritatea culturilor. Astfel, producţia de leguminoase pentru boabe a crescut cu 30,3%, la 99.000 de tone, iar producţia de soia boabe a fost la un nivel similar cu cel din 2015 de 262.000 de tone. Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, în timp ce suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,112 milioane hectare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.