Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Acţiunile Ferrari au urcat la un nivel record

Ziarul de Vrancea
27 mar 2017 1057 vizualizări
Acţiunile Ferrari au urcat luni la un nivel record la bursa din Milano, după ce Sebastian Vettel a câştigat Australian Grand Prix, readucând scuderia italiană în fruntea clasamentului Formulei 1, după 27 de curse, relatează Bloomberg.

Titlurile Ferrari au urcat cu până la 3,6%, la 68,5 euro pe unitate, cel mai ridicat nivel atins după debutul producătorului italian de super-maşini la bursa din Milano, la începutul anului 2016 şi după separarea de Fiat Chrysler Automobiles şi listarea unei participaţii de 10% la New York, în octombrie 2015. La ora transmiterii ştirii, titlurile Ferrari sunt în creştere cu 2%, evoluţia conferind companiei o capitalizare de 12,7 miliarde de euro. Directorul general Sergio Marchionne a făcut din reorganizarea echipei de Formula 1 una dintre principalele sale priorităţi. Succesul pe circuitele de automobilism este văzut ca esenţial pentru promovarea brandului Ferrari şi extinderea acestuia pe piaţa altor produse de lux, în afara automobilelor.

Agenţia japoneză JCR a reconfirmat ratingul României

Agenţia japoneză de rating JCR a anunţat menţinerea perspectivei stabile şi reconfirmarea rating-ului de ţară acordat României (BBB/BBBA) pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în moneda locală, potrivit unui comunicat publicat luni de Ministerul Finanţelor. ”Decizia agenţiei este susţinută în primul rând de perspectivele unei creşteri economice solide, care este prognozată de agenţie pe baza cererii interne la un nivel de aproximativ 4% pentru anii 2017 şi 2018, chiar şi în condiţiile unor schimbări externe semnificative”, se arată în comunicat. De asemenea, decizia a fost susţinută şi de creşterea moderată a inflaţiei, îmbunătăţirea poziţiei externe, precum şi nivelul scăzut al datoriei guvernamentale.
 ”În acelaşi timp, agenţia consideră că unul din factorii care afectează o posibilă creştere a ratingului îl reprezintă sistemul financiar, aflat încă în proces de dezvoltare”, arată oficialii ministerului.
 Agenţia se aşteaptă totodată ca Guvernul României să asigure menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală adoptate de noua coaliţie de guvernare, în condiţiile unui nivel scăzut al datoriei publice de sub 40% din Produsul Intern Brut.

Preţul petrolului Brent scade spre 50 de dolari pe barili din cauza incertitudinilor

Preţul petrolului continuă să scadă luni, spre 50 de dolari pe baril, din cauza incertitudinilor privind extinderea reducerii producţiei de către OPEC şi producători din afara organizaţiei, transmite Reuters. Un comitet al miniştrilor din statele OPEC şi alţi producători mari de petrol a convenit duminică să analizeze extinderea acordului de reducere a livrărilor, chiar dacă în proiectul de comunicat al unei întâlniri care a avut loc duminică în Kuwait afirmau că vor recomanda menţinerea măsurii. Cotaţia petrolului Brent este în declin cu 19 cenţi, la 50,61 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor la 50,26 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, este în scădere cu 31 de cenţi, la 47,66 dolari pe baril. Membrii OPEC şi alţi 11 producători de petrol, inclusiv Rusia, au convenit în decembrie să reducă livrările cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi, în prima jumătate a acestui an. Mulţi membri ai OPEC au cerut prelungirea acordului, dar Rusia a fost mai puţin hotărâtă. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus că este prea devreme să spună dacă va fi o extindere. Preţurile petrolului sunt presate şi de noile dovezi că preţurile mai mari determinate de reducerea ivrărilor contribuie la creşterea producţiei în Statele Unite. Din cauza producţiei mai mari din SUA şi a reducerii livrărilor de către OPEC, discountul petrolului american faţă de Brent a crescut la circa 2,9 dolari pe baril, fiind cel mai mare de la sfârşitul anului 2015. În pofida stocurilor mari şi a creşterii producţiei în SUA, Goldman Sachs consideră că piaţa se reechilibrează şi nu ar mai fi nevoie de menţinerea reducerii livrărilor.

UE a aprobat fuziunea Dow Chemical şi DuPont

Dow Chemical şi DuPont au obţinut acordul Uniunii Europene pentru fuziunea de 77 de miliarde de dolari a celor două grupuri americane, depăşind îngrijorările autorităţilor de reglementare prin concesii mari, inclusiv vânzarea unei părţi importante din afacerile cu pesticide ale DuPont la nivel mondial, transmite Bloomberg. Preluarea, anunţată acum un an, este prima care a câştigat acordul UE, dintr-un trio de mega-acorduri care ar remodela industria mondială agro-chimică.Tranzacţiile, care includ planul Bayer de preluare a Monsanto, şi acordul China National Chemical de achiziţie a Syngenta, ar transforma şase companii din piaţă în trei grupuri uriaşe în America, Germania şi China. Pentru a obţine acordul UE, DuPont a acceptat vânzarea unei părţi semnificative a afacerilor actuale cu pesticide, inclusiv activităţile de cercetare şi dezvoltare. Afacerile respective includ erbicide pentru cereale, rapiţă, floarea soarelui, orez şi nutreţ, precum şi insecticide folosite pentru fructe şi legume. Dow Chemical va vinde două fabrici din Spania şi Statele Unite care produc copolimeri folosiţi în industria plasticului.

Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a crescut

Încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a crescut în mod neaşteptat în martie, sugerând că şefii de companii ignoră temerile legate de pericolul creşterii protecţionismului, potrivit unui sondaj realizat de institutul german Ifo, transmite Reuters. Indicele privind climatul de afaceri, calculat de Ifo, bazat pe intervievarea lunară a aproximativ 7.000 de firme, a urcat la 112,3 puncte, cel mai ridicat nivel atins după iulie 2011, de la un nivel revizuit de 111,1 puncte în februarie. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau că indicele va atinge 111 puncte. ”Avansul economiei germane câştigă dinamism”, a declarat şeful Ifo, Clemens Fuest, într-un comunicat. Creşterea a fost determinată de îmbunătăţirea încrederii în industria prelucrătoare, construcţii şi retail, dar optimismul din sectorul angro s-a deteriorat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.