MOZAIC STIRI ECONOMICE: La energia regenerabilă stăm binişor
Suedia este urmată la mare distanţă de Finlanda (39,3%), Letonia (37,6%), Austria (33%) şi Danemarca (30,8%). La polul opus se află Luxemburg, Malta (ambele cu 5%), Olanda (5,8%), Belgia (7,9%) şi Marea Britanie (8,2%). Fiecare stat membru are propria ţintă pentru anul 2020, în funcţie de punctul de pornire, potenţialul de folosire a energiei regenerabile şi performanţele economice. Între cele 28 de state membre, România şi alte 10 state au îndeplinit deja obiectivele fixate. Statele respective sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Croaţia, Italia, Lituania, Ungaria, Finlanda şi Suedia. Austria şi Slovacia se află la 1 punct procentual de obiectivele aferente anului 2020. În schimb, Olanda se află la 8,2 puncte procentuale de obiectivul stabilit, Franţa la 7,8 puncte, Irlanda şi Marea Britanie l 6,8 puncte, iar Luxemburg la 6 puncte procentuale.
O companie românească din trei va face angajări în al doilea trimestru din 2017
Aproape o treime (32%) dintre angajatorii din România anticipează o creştere a numărului de angajaţi în al doilea trimestru din acest an, în timp ce doar 7% dintre reprezentanţii companiilor prevăd o scădere a personalului, potrivit unui studiu al grupului de resurse umane ManpowerGroup, privind perspectivele angajării de forţă de muncă, publicat marţi. Cererea este mai mare de forţă de muncă în cele două regiuni în care este împărţită Transilvania (Centru şi Nord-Vest), care include judeţe dezvoltate şi dinamice precum Cluj, Sibiu sau Braşov, în timp ce Moldova şi Oltenia au cea mai slabă ofertă de locuri de muncă. În raportul anterior, cu previziuni de angajare pentru primul trimestru din 2017, doar 19% dintre angajatorii intervievaţi din România prevedeau creşteri ale numărului total de angajaţi, iar 13% indicau reduceri. În raportul actual, situaţia pe piaţa forţei de muncă arată o îmbunătăţire sensibilă. "Pentru prima dată în derularea ediţiei pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trim. II/2008, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni şi toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferenţiază încă de la o regiune la alta şi de la un sector la altul”, a declarat directorul strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup, Corina-Bianca Gonteanu. "Perspectivele de angajare luminoase şi stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanşarea crizei economice încoace, denotă o piaţă a muncii mai favorabilă şi diversificată, de care vor beneficia cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cu condiţia să deţină competenţele şi abilităţile căutate, atât cele profesionale, cât şi cele interpersonale", a completat Gonteanu. Pe regiuni, cele mai mari intenţii de angajare pentru al doilea trimestru din 2017 sunt ale companiilor din regiunea Centru, din care fac parte judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu (plus 29%), Nord-Vest (plus 24%) şi Sud (plus 23%). În schimb, în regiunea Nord-Est, ce include şase judeţe din Moldova, sunt cele mai slabe perspective de angajare pentru al doilea trimestru din 2017, cu nivel al previziunilor nete de plus 3%, în timp ce în regiunea Sud-Vest Oltenia, nivelul este de plus 6%, cifrele fiind ajustate sezonier
Băncile încep să reducă finanţarea proiectelor imobiliare din Europa
Băncile încep să fie îngrijorate de riscurile din sectorul imobiliar din Europa şi restul lumii, reducând creditarea acestuia pentru prima oară din 2011, potrivit unui raport al firmei de consultanţă Cushman& Wakefield, transmite Bloomberg. Instituţiile financiare sunt mai puţin dispuse să ofere finanţare, mai ales pentru cele mai riscante proprietăţi, se arată în raport. Un total de 435 de miliarde de dolari obţinuţi prin emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni sunt la dispoziţie pentru investiţii în proprietăţi imobiliale comerciale, cu 2% sub nivelul de anul trecut. Pentru prima oară emisiunile de titluri pentru investiţii imobiliare din Americi sunt mai mari decât cele pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, ca efect al parecierii dolarului. Investitorii au alocat tot mai mulţi bani sectorului imobiliar după criza financiară globală, ca urmare a dobânzilor scăzute care au redus veniturile plasamentelor în obligaţiuni guvernamentale şi corporative. În prezent, dobânzile din SUA şi incertitudinile politice schimbă această tendinţă. ”Pe măsură ce ciclul sectorului imobiliar intră într-o etapă de maturizare pe multe pieţe mari, atenţia investitorilor trece de la atragerea de fonduri noi la identificarea şi alocarea capitalului alocat sectorului”, explică analiştii Cushman & Wakefield. Împrumuturile acordate de bănci şi alte companii financiare au crescut în 2014-2016, dar această tendinţă pare să se fi moderat în 2016, odată cu scăderea volumului tranzacţiilor. Calculate în euro, sumele atrase prin emisiuni de titluri în regiunea EMEA a rămas neschimbată faţă de anul trecut, potrivit raportului. În schimb, emisiunile de titluri destinate sectorului imobiliar al Americilor au urcat cu 8,2%, investitorii căutând protecţie faţă de accelerarea inflaţiei în SUA.
Afacerile cu maşini au început 2017 cu un avans de 8,9%
Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în prima lună a acestui an cu 8,9% faţă de ianuarie 2016, ritm înjumătăţit faţă de cel înregistrat în 2016, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 4,7%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au urcat cu 18% faţă de 2015. Cel mai mare avans, de 35,5%, a fost înregistrat în ianuarie de comerţul cu motociclete, urmat de întreţinerea şi repararea autovehiculelor (19,7%) şi de comerţul cu autovehicule (9,8%). Din segmentul serviciilor prestate populaţiei, cel mai mare avans l-a înregistrat în ianuarie sectorul agenţiilor turistice, cu o creştere de 8,4%, urmat de hoteluri şi restaurante (plus 5,9%). Faţă de luna precentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în ianuarie cu 26,4%, pe serie brută, şi cu 3,3%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. De asemenea, tot faţă de decembrie, serviciile de piaţă prestate populaţiei au scăzut cu 7,7% în ianuarie, ca serie brută, dar au urcat cu 2,5% pe seria ajustată. Afacerile de retail au fost susţinute anul trecut de creşterea puternică a salariilor, tendinţă care ar putea continua şi în 2017.
Viceguvernatorul Băncii Angliei Charlotte Hogg a demisionat
Viceguvernatorul Băncii Angliei Charlotte Hogg a demisionat în urma criticilor din partea parlamentarilor pentru că nu a declarat că fratele ei lucrează la o bancă pe care ea ar fi trebuit să o supravegheze, relatează Bloomberg. Demisia este un eveniment neplăcut pentru Banca Angliei, care trebuie să demonstreze că a învăţat din două situaţii de posibile conflicte de interese apărute în ultimii câţiva ani. Hogg, care a ocupat funcţia de director operaţional la banca centrală din 2013, fusese numită la începutul lunii martie viceguvernator pentru pieţe şi bănci, funcţie care include responsabilităţi de supraveghere bancară. Anunţul referitor la demisie a avut loc după un raport al comisiei pentru Trezorerie care afirmă că ”nivelul de competenţă profesională al lui Hogg nu corespunde standardelor înalte necesare pentru îndeplinirea responsabilităţilor suplimentare ale unui viceguvernator”. Hogg, în vârstă de 46 de ani, face parte dintr-o dinastie politică britanică. Tatăl ei a făcut parte din guvernele conservatoare ale lui Margaret Thatcher şi John Major, mama ei a fost consilier al lui Major, iar bunicul şi străbunicul au fost lorzi cancelari.