Economic

Numărul de pensionari a scăzut cu 44.000 în ultimul an

Ziarul de Vrancea
14 mar 2017 1069 vizualizări
Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,245 milioane în ultimul trimestru din 2016, în scădere cu 44.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce pensia medie a crescut cu 7,2% într-un an, la 958 de lei (213 euro), potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul. În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 750 de lei, cu o diferenţă de peste 400 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.183 de lei.  Faţă de trimestrul al treilea, pensia media a crescut în trimestrul IV din 2016 cu 0,7%. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, nivel identic cu cel din trimestrul anterior. Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a coborât în ultimul trimestru din 2016 la 50,1%, comparativ cu 53,3% în trimestrul precedent. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 89,2% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat. Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial au reprezentat 1,8%. În ultimul trimestru din 2016, 570.100 de pensionari, adică 11% din numărul total de pensionari, primeau pensia minimă de 400 lei, achitată tuturor celor înscrişi în sistemul public de pensii, indiferent cât de puţin au cotizat la acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.