Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Gorghiu îi cere demisia şefului BNR

Ziarul de Vrancea
10 mar 2017 594 vizualizări
Ea a spus că dacă acuzatiile privind colaborarea cu fosta securitate se adeveresc atunci Mugur Isărescu trebuie să plece din funcţie

Senatorul de Timiş Alina Gorghiu a declarat, ieri, referindu-se la acuzaţiile aduse în spaţiul public guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, privind colaborarea cu fosta securitate, că orice persoană publică ce ocupă o funcţie şi despre care se dovedeşte că a făcut poliţie politică ar trebui să demisioneze. Gorghiu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că de la Timişoara a fost lansată Legea lustraţiei şi că ”cei care fac poliţie politică nu au ce să caute în funcţii publice”, ea dând exemplul Monei Muscă. ”Îmi aduc aminte că de la Timiş a pornit iniţiativa cu Legea lustraţiei şi aici era destul de respectată ideea că cei care fac poliţie politică, în general, nu au ce să caute în funcţii publice şi funcţii de demnitate publică. Nu vreau să mă refer la un nume, ci vreau să fac o observaţie sau o apreciere de principiu. Însă la fel de bine îmi aduc aminte cazul Mona Muscă, care în urma unor suspiciuni de aceeaşi natură a ieşit din viaţa politică, a ieşit din viaţa publică şi aş vrea ca genul acesta de cazuri, indiferent de care este numele persoanei respective şi indiferent de popularitatea persoanei respective să nu se analizeze cu oca diferită, să existe aceeaşi unitate de măsură”, a declarat Alina Gorghiu. Gorghiu a mai spus că îşi doreşte să vadă o reacţie a lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, privind suspiciunile de poliţie politică la adresa ta. ”Mi-ar plăcea, în cazul acesta, să văd reacţia domnului Isărescu pentru că, deşi de trei zile există această suspiciune exprimată în spaţiul public, o anchetă jurnalistică serial, de trei zile, în "România Liberă" văd aşa ceva,  nu am văzut nicio reacţie nici a instituţiei, nici a domniei sale. Dacă se confirmă aceste suspiciuni cred că este cazul, repet, indiferent de cum îl cheamă pe omul respectiv, să îşi dea demisia din funcţie”, a mai spus Gorghiu. Cotidianul "România Liberă" publică, în ediţia print de marţi, un material pe patru pagini care susţine că guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi şi diplomaţi pentru Securitatea comunistă, înainte de 1989. Isărescu neagă acuzaţiile, considerându-le insinuări, "noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea". Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) spune că în mai 2002 CNSAS a emis o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, precizând că documentele invocate de "România Liberă" au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008, iar reverificarea acestuia nu mai este posibilă în actualele condiţii ale legii.

Ministrul pentru Afaceri vrea mai mulţi investitori din industria aerospaţială

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, a declarat, ieri, că ”zona aeronautică românească este generoasă” şi că ”trebuie să aducem jucătorii europeni şi mondiali”, arătându-se încrezător că exemplul companiei belgiene care a fost inaugurată în judeţul Cluj va fi urmat şi de alţi investitori şi că ”semnele sunt că vor veni şi alţii”. Petrescu a adăugat că ”infrastructura este esenţială pentru a crea investiţii sustenabile în viitor”, spunând că ”trebuie să livrăm acum”. ”Zona aeronautică românească este generoasă, avem clustere cu expertize şi la Bacău şi la Braşov şi în Transilvania. Trebuie să aducem jucătorii europeni şi mondiali potriviţi astfel încât să întregim această zonă. Familia aeronauticii româneşti s-a îmbogăţit azi (vineri - n.r.) cu un nou membru, Sonaca. Semnele sunt că vor veni şi alţii, pe măsură ce avem astfel de investiţii, pe măsură ce avem grijă de investitori să aibă o experienţă investiţională pozitivă. Ei sunt cei mai buni ambasadori în a atrage şi alţi investitori”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri. Acesta a declarat că investiţiile depind totuşi de o infrastructură care să le permită companiilor să se dezvolte în condiţii normale, declarându-se un susţinător al investiţiilor în autostrăzi şi drumuri. ”Trebuie să livrăm şi trebuie să livrăm acum. Din punctul de vedere al Guvernului, tot ceea ce înseamnă infrastructură ocupă un loc prioritar în planurile Executivului. Noi avem o structură în subordinea ministerului, Invest Romania, şi suntem prima uşă la care un investitor bate. Avem toate motivele să îi convingem că România este locul unde trebuie să investească însă este un element pe care trebuie să îl promitem şi să-l şi livrăm, şi anume infrastructura care este esenţială pentru a crea investiţii sustenabile în viitor”, a menţionat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Investiţie de 52 de milioane de lei într-o fabrică ce va produce piese pentru avioane

Compania belgiană Sonaca a inaugurat la Moldoveneşti, judeţul Cluj, o fabrică unde se vor produce şi piese pentru aeronavele de tip A320 ale companiei Airbus, investiţia în valoare de peste 52 de milioane de lei urmând să ducă la crearea a 200 de locuri de muncă în anii următori. Construcţia fabricii din Moldoveneşti a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016. În prezent, fabrica are 30 de angajaţi, iar numărul lor va creşte până la 200 în anii următori. La unitatea de producţie din Moldoveneşti vor fi produse inclusiv piese pentru bordul de atac al aripii, necesare pentru aeronavele de tip A320 constructorului francez Airbus. Investiţia realizată de compania Sonaca Aerospace Transilvania SRL s-a realizat şi prin intermediul unui ajutor de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). Valoarea totală a investiţiei este de 52 de milioane de lei (11,8 milioane de euro). De asemenea, compania a beneficiat de sprijinul echipei InvestRomania care a oferit asistenţă pe parcursul derulării acestui proiect. La inaugurarea fabricii a fost prezent şi Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care a explicat că firma belgiană nu a investit în România doar pentru că aici a găsit forţă de muncă ieftină. "O astfel de investiţie se întâmplă când ai sprijin de la Guvern, dar când ai sprijinul unui primar cum este cel din Moldoveneşti. Toate semnele spun că industria aerospaţială din România are loc să crească. De fiecare dată când se taie o panglică înseamnă promisiuni îndeplinite şi locuri de muncă noi. Sonaca demonstrează că a venit în România pentru că avem educaţie de calitate în Cluj, pentru că oferim investitorilor stabilitate şi predictibilitate, pentru că suntem în proximitatea pieţei Europene şi demonstrează astfel că nu au venit pentru forţa de muncă ieftină. Sper că este doar o primă panglică din mai multe pe care le vom tăia”, a explciat acesta.

Oil Terminal propune alocarea a 84% din profitul pe 2016 pentru dividende

Conducerea Oil Terminal Constanţa, operatorul terminalului petrolier la Marea Neagră controlat de stat, propune spre aprobare în adunarea generală a acţionarilor, în şedinţa din 26 aprilie, acordarea de dividende acţionarilor în valoare de 14,22 milioane lei, reprezentând 84% din profitulnet obţinut anul trecut, de 17 milioane lei, potrivit unui raport transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Datele din convocatorul AGA, care indică un profit net de 17 milioane lei pentru 2016, sunt diferite din cele publicate în 15 februarie, din rezultatele preliminare, care arătau un profit brut de 19,5 milioane lei şi un profit net de 15,44 milioane lei pentru 2016.  Dacă se raportează valoarea propusă pentru dividende, de 14,22 milioane lei, la profitul net anunţat în februarie, raportul este de 92%, respectând cerinţa Guvernului. În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat şi regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puţin 90% din profitul net realizat anul trecut. Banii ar trebui, însă, să ajungă la Fondul Suveran de Investiţii pe care Guvernul intenţionează să îl înfiinţeze în următoarele luni. Măsura are ca efect, pe de o parte, reducerea încasărilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care până acum alimentau bugetul, către noul fond, şi pe de altă parte scoaterea unor cheltuieli din buget. Compania Oil Terminal Constanţa este controlată de Ministerul Energiei, care deţine 59,62% din acţiuni şi are aproape 1.000 de angajaţi. Oil Terminal a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 160,5 milioane lei, în urcare cu 16% faţă de anul anterior.

Companiile de utilităţi nu susţin liberalizarea preţului gazelor

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat vineri, într-un comunicat, că susţine ”pe deplin” liberalizarea pieţei de gaze naturale din România, dar propune amânarea dereglementării preţurilor, prevăzută pentru 1 aprilie. Federaţia argumentează că, în cadrul procesului de liberalizare, o etapă esenţială este stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă, pentru a putea garanta accesul nediscriminatoriu al participanţilor. ”Din păcate însă, în prezent, piaţa gazelor naturale din România nu îndeplineşte condiţiile prealabile şi indispensabile care să permită parcurgerea acestei etape şi, în consecinţă, considerăm că demararea acestui proces fără o pregătire prealabilă corespunzătoare va avea efecte negative în piaţa gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, în special pentru iarna viitoare”, a menţionat ACUE. Potrivit membrilor ACUE, liberalizarea ar genera o creştere a preţului final al gazelor pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, ce beneficiază în prezent de un preţ de achiziţie stabilit de Guvern.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie la 0,2%

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în a doua lună a acestui an la nivelul de 0,2%, fiind a doua lună de valori pozitive după 19 luni consecutive de niveluri negative, deşi preţurile de consum au scăzut uşor faţă de ianuarie, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,05%. Datele INS arată că preţurile de consum au scăzut în luna februarie, în medie, cu 0,09% comparativ cu luna ianuarie, însă nivelul pozitiv al ratei anuale a inflaţiei este explicat printr-un efect de bază. Astfel, în februarie 2016, comparativ cu februarie 2017, preţurile de consum au scăzut mai mult, după reducerea TVA de la 24% la 20% de la începutul anului trecut, iar efectul s-a resimţit în mai multe luni. În februarie 2017, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,65%, în medie, faţă de luna ianuarie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,08%. În schimb, preţurile serviciilor au scăzut cu 1,8% faţă de luna precedentă, în medie.

Euro depăşeşte din nou 4,55 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5505 lei/euro, în uşoară creştere faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri, moneda românească rămânând sub presiune, pe o conjunctură regională, spun analiştii. Joi, BNR a afişat un curs de 4,5456 lei/euro. În regiune, zlotul şi forintul se depreciau uşor în raport cu euro, tendinţă urmată şi de leu, care a pierdut cel mai mult în ultima săptămână. "Până acum, nu am remarcat semne care să indice prezenţa băncii centrale în piaţă. Deşi direcţia EUR/RON pe termen apropiat pare aproape imposibil de anticipat, reiterăm că noi vedem perechea într-un interval de 4,49-4,54 pentru mare parte a primului semestru din 2017. Astăzi am putea vedea ceva marcări de profit, în condiţiile în care perechea a crescut cu 0,7% de vinerea trecută", arată un raport al ING Bank, publicat vineri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.