Economic

România rămâne a 17-a economie ca mărime din UE, dar s-a apropiat de Cehia şi Grecia

Ziarul de Vrancea
7 mar 2017 797 vizualizări
Produsul intern brut (PIB) al României a ajuns la 169,077 miliarde euro în 2016, după o creştere economică de 4,8% anul trecut, însă România continuă să fie a 17-a economie ca mărime din Uniunea Europeană, deşi are a şaptea populaţie, arată datele publicate marţi de biroul statistic Eurostat.

În 2015, valoarea PIB-ului României a fost de 160 miliarde euro. În urma evoluţiei, România s-a apropiat de economiile Cehiei, Greciei şi Portugaliei, state care au între 10 şi 11 milioane de locuitori, dar cu economii puţin mai mari. Astfel, Cehia a înregistrat în 2016 o valoare a PIB de 174,5 miliarde euro (faţă de 167 miliarde euro în 2015), Grecia a raportat o uşoară contracţie, la 175,5 miliarde euro, iar Portugalia a înregistrat o creştere a valorii PIB la 185 miliarde euro, de la 179,5 miliarde euro în 2015.  În ultimul trimestru din 2016, valoarea PIB, ajustată în funcţie de influenţa factorilor sezonieri, a fost de 46,9 miliarde euro în Portugalia, de 43,9 miliarde euro în Cehia (care a depăşit în premieră Grecia), de 43,7 miliarde euro în Grecia şi de 43,1 miliarde euro în România. Potrivit economiştilor, România ar putea depăşi Grecia  în 2017 după valoarea PIB, iar în următorii ani ar putea trece şi de economiile din Cehia şi Portugalia, urcând de pe locul 17 pe locul 14 (sau 13, după ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE) între economiile din UE. Pentru 2017, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că PIB-ul României va ajunge la 182,8 miliarde euro, iar pentru 2020 mizează pe un nivel al PIB de 229,4 miliarde euro. Însă estimările se bazează pe ritmuri de creştere economică de peste 5% pe an în următorii ani, identice cu cele din programul de guvernare prezentat de PSD în toamna anului trecut şi considerate nerealiste de economiştii independenţi. Seriile Eurostat arată că, în 2016, dintre statele membre ale UE care au publicat date privind evoluţia PIB, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere a economiei, de 4,8%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.