Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Acuzaţii grave la adresa unui cunoscut lanţ de magazine de bijuterii

Ziarul de Vrancea
28 feb 2017 640 vizualizări
Compania americană Sterling Jewelers, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante din lume, este acuzată de sute de foste angajate că au fost hărţuite sexual şi discriminate, acestea recurgând la un proces de arbitraj colectiv, potrivit publicaţiei Washington Post, citată de MarketWatch.

Sterling Jewelers operează operează magazinele de bijuterii Kay Jewelers, Zales şi Jared the Galleria of Jewelry. Cazul se referă la 69.000 de actuale şi foste angajate şi include declaraţii din partea a peste 250 de foste angajate care acuză existenţa unei culturi a hărţuirii, pe parcursul a peste două decenii, începând din anii 1990. Plângerea iniţială a fost depusă la curtea de arbitraj în 2008, potrivit Washington Post, dar abia duminică cele 1.300 de declaraţii făcute sub jurământ au fost făcute publice. Întrucât cazul este unul privat, nu se ştie de ce a durat atât de mult. Nu toate cele 69.000 de femei acuză hărţuirea, dar multe acuză compania de părtinire sexuală, discriminare în privinţa salariilor şi că pe nedrept nu au fost promovate. Potrivit publicaţiei, fostele angajate acuză că directori de magazine bărbaţi, inclusiv unii care lucrau la sediul central al Sterling, trimiteau ”echipe de iscoade” în magazine pentru a găsi angajate cu care să facă sex, se distrau pe seama aspectului fizic al femeilor din birouri şi convingeau angajate să aibă relaţii intime cu ei prin oferirea unor măriri de salarii, promovări sau protecţie de represalii. Angajatele au povestit şi despre petreceri care aveau loc la întâlnirile anuale cu directorii, pe care le-au descris ca ”ocazii sexuale”, la care femeile erau pipăite şi hărţuite. Una dintre femei, fost director la Sterling, a vorbit despre foşti colegi bărbaţi ca despre nişte câini deliberaţi din cuşti, fără să fie nimeni care să le apere de ei pe angajate.
Angajatele care s-au plâns de felul în care erau tratate ar fi fost pedepsite, iar una dintre ele a fost acuzată de furt şi concediată, după ce a raportat avansurile sexuale ale unui superior.
Documente din 2013 arată că un număr de directori de rang înalt, între care Mark Light, actualul director general al companiei mamă a Sterling, Signet Jewelers, au fost acuzaţi că promovează angajate în funcţie de cum răspund avansurilor sexuale, potrivit Washington Post.
Reprezentanţii Sterling au respins acuzaţiile într-un comunicat adresat publicaţiei, afirmând că compania a investigat cu atenţie toate acuzaţiile şi a ajuns la concluzia că nu se bazează pe fapte şi nu reflectă cultura Sterling.

Fondul suveran al Norvegiei a înregistrat un randament de 6,9%

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a câştigat 447 de miliarde de coroane (53 miliarde dolari) în 2016, obţinând un randament al investiţiilor de 6,9%, ca urmare a creşterii puternice a acţiunilor declanşată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, transmite Bloomberg. Government Pension Fund Global are active în valoare de 900 de miliarde de dolari. În 2015, fondul a consemnat un randament de 2,7%. Anul trecut, investiţiile în acţiuni au crescut cu 8,7%, cele în obligaţiuni cu 4,3%, iar cele imobiliare cu 0,8%. ”Randamentul din 2016 a fost caracterizat de scăderea dobânzilor la nivel internaţional, în prima jumătate a anului, şi de creşterea cotaţiilor pe pieţele de capital în a doua jumătate”, a afirmat într-un comunicat directorul general al fondului, Yngve Slyngstad. Fondul a crescut pentru al cincilea an consecutiv, beneficiind de avansul puternic al acţiunilor în trimestrul al patrulea, care a compensat declinul obligaţiunilor.
Acţiunile au avut o evoluţie pozitivă la nivel mondial, investitorii anticipând că preşedintele american Donald Trump va reduce impozitele şi va simplifica reglementările, măsuri favorabile creşterii profiturilor companiilor. În 2016, guvernul norvegian a făcut pentru prima oară retrageri din fondul suveran înfiinţat la jumătatea anilor 1990, pentru a stimula economia. Guvernul conservator a decis însă la începutul lunii februarie să înasprească legislaţia, limitând cheltuielile anuale din fondul suvveran la 3% din PIB, în loc de 4%. Guvernul a mai propus mărirea ponderii investiţiilor în acţiuni la 70%, de la 60%, pentru creşterea randamentelor afectate de dobânzile scăzute.
La sfârşitul anului trecut, 62,5% din capitalul fondului suveran era în acţiuni, 34,3% în titluri cu venituri fixe şi 3,2% în proprietăţi imobiliare.

Managerii din România se aşteaptă la creşterea afacerilor

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o creştere a activităţii în industrie, construcţii şi servicii în perioada februarie-aprilie, dar la o stagnare a numărului de salariaţi în cele trei sectoare, în timp ce activitatea şi forţa de muncă urmează să scadă în comerţ, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii decembrie, care indica o scădere a activităţii în comerţ şi un declin abrupt în construcţii,  pentru perioada ianuarie-martie. În intervalul februarie-aprilie, singurul sold conjunctural negativ va rămâne în comerţ, -17%, în creştere faţă de cel din raportul anterior (-22%). "În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural -19%)", se arată în raportul INS.

Şeful Samsung va fi acuzat de dare de mită şi deturnare de fonduri


Şeful grupului Samsung, Jay Y. Lee, arestat pe 17 februarie, şi alţi patru directori vor fi acuzaţi de dare de mită şi deturnare de fonduri, în cadrul unui scandal politic care a dus la suspendarea preşedintelui, transmite Reuters. Arestarea lui Lee a dat o nouă lovitură gigantului tehnologic din a patra mare economie asiatică. Curtea Constituţională trebuie să ia luna viitoare o decizie referitoare la suspendarea preşedintelui Coreii de Sud de către Parlament, care, dacă va fi confirmată, va duce la prima înlăturare din funcţie a unui preşedinte sud-coreean ales democratic.
”Cei cinci directori vor fi acuzaţi de dare de mită, deturnare de fonduri şi ascunderea unor active în străinătate”, a declarat Lee Kyu-chul, purtător de cuvânt al unui procuror special care instrumentează cazul. Lee va mai fi acuzat că a minţit sub jurământ în Parlament, a adăugat el.
Ceilalţi directori care vor fi puşi sub acuzare sunt vicepreşedintele Samsung Group, Choi Gee-sung, preşedintele Chang Choong-ki, preşedintele Samsung Electronics, Park Sang-jin, şi vicepreşedintele executiv Hwang Sung-soo, a spus purtătorul de cuvânt.

Mozilla a cumpărat Pocket

Mozilla, producătorul browser-ului web Firefox, a anunţat că a cumpărat serviciul de conţinut Pocket.
Pocket a fost cunoscut la începuturi sub numele Read it Later şi era o extensie care permitea utilizatorilor de Firefox sau Chrome să salveze diverse articole, pe care aceştia le considerau interesante, pentru a le putea citi mai târziu. Read it Later a evoluat în Pocket şi s-a transformat dintr-o extensie de browser într-un serviciu complet, care include aplicaţii pentru toate platformele importante, fiind deosebit de util pe dispozitivele mobile. Pocket nu salvează doar link-uri către articole, precum un serviciu de bookmarking, ci întreg conţinutul. Astfel, utilizatorul poate citi articolele salvate în Pocket şi atunci când nu are acces la internet. În ultimii ani, Pocket a atras investiţii de peste 14 milioane de dolari şi a dezvoltat un model de business în care monetizarea se face prin promovarea de articole. În plus, Pocket a devenit un instrument care descoperă şi recomandă articole interesante utilizatorilor, pe baza preferinţelor arătate de aceştia de-a lungul utilizării serviciului.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.