Economic

Ajutoare uriaşe pentru o companie aflată în insolvenţă

Ziarul de Vrancea
19 feb 2017 2433 vizualizări
Cele mai mari subvenţii de la UE pentru zootehnie le-a primit anul trecut firma CarmOlimp, aflată în incapacitate de plată

Cele mai importante zece companii din zootehnie au încasat în 2016 împreună subvenţii de peste 6 milioane de euro pentru creşterea animalelor, reiese din datele transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), la solicitarea News.ro. Austin Meats, fosta CarmOlimp, care acum este în insolvenţă a obţinut o subvenţie de 1,4 milioane de euro pentru creşterea animalelor. Anul trecut, cea mai mare subvenţie a fost încasată de producătorul de produse din carne CarmOlimp Braşov, care şi-a schimbat denumirea în Austin Meats la începutul acestui an. Pornită în 1993 ca o afacere de familie, sub denumirea CarmOlimp, compania este deţinută de familia Olimpiu şi Carmen Soneriu. Familia se mai ocupă şi de creşterea porcilor, a vacilor şi a oilor, de aceea au primit şi cea mai mare subvenţie în 2016 pentru creşterea animalelor. Compania a încasat anul trecut suma de 1,4 milioane de euro de la APIA. În 2015 producătorul a înregistrat o cifră de afaceri de 55,5 milioane de lei (12,3 milioane de euro), în scădere cu 36% faţă de 2014. Profitul a crescut de la 848.384 de lei în 2014 la 2,9 milioane de lei în 2015. Pe 17 ianuarie firma CarmOlimp şi-a schimbat denumirea în Austin Meats, iar pe data de 1 februarie firma a intrat în insolvenţă, la solicitarea creditorilor săi: BRD- Group Societe General, Ropardo şi Gabriela Simona Cândea. Alte două firme importante care au primit unele dintre cele mai mari subvenţii pentru creşterea animalelor sunt DN Agrar Apold şi Lacto Agrar. Aceste două companii fac parte din grupul DN Agrar, din Alba, care este format din mai multe firme şi este administrat de Jan Gijsbertus de Boer, cetăţean olandez care a venit să investească în Transilvania în anul 2007. Aşadar, în 2016 DN Agrar Apold a obţinut subvenţii de circa 625.122 de euro, în timp ce Lacto Agrar a încasat 591.745 de euro de la APIA. Un alt crescător important de animale este Combinatul Agroindustrial Curtici care a obţinut în 2016 subvenţii de 544.412 euro, potrivit APIA. Combinatul Agroindustrial Curtici se întinde pe o suprafaţă de 2.500 de hectare în Arad şi este condus de fermierul Dimitrie Muscă. În cadrul combinatului există un complex de porci care a fost modernizat în ultimii ani cu circa 4 milioane de euro. Tot anul trecut, Koplax, unul dintre cei mai mari jucători cu capital de străin de pe piaţa creşterii bovinelor, a încasat subvenţii de 515.341 de euro. Compania este controlată de omul de afaceri israelian Isaac Cohen.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Loteria Română va face o nouă licitaţie pentru televizarea tragerilor loto

Loteria Română pregăteşte o nouă licitaţie pentru televizarea tragerilor loto, având în vedere că la începutul lunii martie va expira contractul încheiat cu Societatea Română de Televiziune, aflat în prezent în derulare, arată datele transmise de companie, în urma unei solicitări News.ro. ”În ultima perioadă, s-au făcut demersurile necesare pentru demararea unei proceduri de achiziţie în vederea încheierii unui nou contract pentru televizarea tragerilor loto”, a precizat compania, pentru News.ro. De asemenea, pentru acest an, Loteria Română şi-a propus să-şi extindă reţeaua mandatară cu un număr de 200 noi puncte de vânzare. În prezent, Loteria Română are peste 1.900 de agenţii loto. În ceea ce priveşte principalele obiective ale Loteriei Române pentru acest an, acestea sunt  ”dezvoltarea unui sistem propriu, extinderea reţelei de vânzare şi lansarea de noi produse de tip loz instant”, spun reprezentanţii companiei. Loteria Română este controlată de Ministerul Finanţelor şi are circa 2.500 de salariaţi. Potrivit celor mai recente date raportate, compania a avut în anul 2015 un profit net de 18,7 milioane lei şi o cifră de afaceri de 756,6 milioane lei.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online în trei ani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reuşit să verifice doar 162 de contribuabili din mediul online în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2017, în contextul în care în România sunt peste 900.000 de domenii de internet, dintre care 44% sunt active, potrivit datelor trimise de Ministerul Comunicaţiilor, la solicitarea News.ro. Fiscul a anunţat recent încheierea unui protocol cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI) din Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor. Acesta se referă la o aplicaţie tehnică care va elimina solicitările redactate pe hârtie venite din partea ANAF către ICI, în scopul verificării datelor de identificare ale deţinătorilor domeniilor de internet cu extensia .ro. Acest acord va creşte viteza cu care ANAF va putea face aceste verificări, în contextul în care, în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2017, a verificat doar 162 de contribuabili, a efectuat confiscări în valoare de peste 1,3 milioane de lei şi a instituit măsuri asigurătorii de aproximativ 32 milioane de lei. Totodată, au existat 12 sesizări transmise organelor de cercetare penală, pentru o valoare totală aprejudiciului de peste 41 milioane de lei, potrivit datelor transmise News.ro de către Ministerul Comunicaţiilor. Preşedintele ANAF, Bogdan - Nicolae Stan, a precizat vineri, în cadrul unui comunicat de presă publicat de Ministerul Comunicaţiilor, că accesul la aceste date se putea face şi până acum, în baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Noutatea pe care o aduce acest protocol este faptul că transferul de informaţie se va face în mod digital şi nu în format tipărit pe hârtie. Stan a subliniat importanţa acestui acord, în contextul amplificării tranzacţiilor online şi a avansului evaziunii fiscale în acest domeniu. ”Nevoia încheierii unui protocol între ANAF şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti derivă din amplificarea numărului tranzacţiilor din mediul online. Evaziunea şi frauda fiscală în domeniul comerţului online au atins cote fără precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie să acceseze datele de identificare ale deţinătorilor domeniilor de internet cu extensia .ro”, a declarat Stan, în cadrul comunicatului de presă. Preşedintele ANAF a subliniat că interogările de date vor fi făcute exclusiv pentru cazurile în care există suspiciuni, în sensul neînregistrării, nedeclarării şi neplăţii obligaţiilor fiscale, interogările fiind fundamentate de analize de risc în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală. Această precizare vine după apariţia unor reacţii negative după anunţul făcut acum câteva zile de ANAF, legate de posibila prezentare publică a datelor de contact ale persoanelor fizice care deţin domenii web, fără consimţământul acestora.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

“Gratuitatea călătoriilor studenţilor pe calea ferată nu va fi modificată”

Gratuitatea călătoriilor studenţilor pe calea ferată nu va fi modificată şi va rămâne în forma prevăzută în OUG nr. 2/2017, a anunţat Ministerul Transporturilor, după discuţiile dintre ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe marginea amendamentului depus în Parlament. "În urma discuţiei, s-a convenit cu privire la faptul că toate măsurile cuprinse în Programul de Guvernare vor fi respectate şi implementate, iar în cazul gratuităţii călătoriilor studenţilor pe calea ferată aceasta nu va fi modificată şi va rămâne în forma prevăzută în OUG nr 2/2017",  se arată în comunicatul transmis sâmbătă de Ministerul Transporturilor. Senatorul PNL Florin Cîţu, care a susţinut în Comisia de buget un amendament la OUG 2/20017 privind gratuitatea pentru studenţi la călătoria pe CFR, a anunţat, vineri, pe Facebook, că renunţă la această propunere. Cîţu susţinea că amendamentul său a fost admis de către PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017. Comisia de buget-finanţe a Senatului a dat, marţi, aviz favorabil, cu amendamente, proiectului de Lege de aprobare a OUG 2/2017 care prevede că studenţii beneficiază de gratuitate la călătoriile cu trenurile companiei CFR. Unul dintre amendamentele admise a fost cel al lui Florin Cîţu (PNL) şi Eugen Teodorovici (PSD) prin care gratuitatea era restrânsă doar la călătoriile pe care un student le face între localitatea de domiciliu şi cea în care studiază. Un alt amendament, propus de Eugen Tedorovici şi Ştefan Mihu (PSD), stipulează că de acelaşi tratament preferenţial vor beneficia şi elevii de liceu.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Din ce în ce mai multe mame aleg joburile part-time

Din ce în ce mai multe mame din Germania aleg să revină după naşterea unui copil la joburi part-time în loc să se întoarcă la un loc de muncă cu normă întreagă, reiese din lucrarea Feminist Economics (Economia feministă) publicată recent de Nadiya Kelle, Julia Simonson şi Laura Romeu Gordo, citată de Bloomberg. Pentru mai multe mame din Germania, un loc de muncă cu normă întreagă devine un lucru ce aparţine de domeniul trecutului, reiese dintr-un studiu prezentat în lucrarea Feminist Economics care a analizat istoria recentă a ţării, şi evidenţiază ruptura în politicile de familie dintre Germania de Est, care a fost comunistă, şi Germania de Vest. De-a lungul timpului, tradiţia mamelor care lucrează cu normă întreagă a fost erodată deoarece acestea au fost nevoite să se conformeze practicilor dominante din Occident. În prezent, femeile de pretutindeni vor din ce în ce mai mult să revină după naşterea unui copil la un loc de muncă part-time, reiese din lucrarea publicată recent de Nadiya Kelle, Julia Simonson şi Laura Romeu Gordo. După reunificarea Germaniei în 1990, partea de Est a ţării a primit politicile Occidentului la pachet - inclusiv cele privind taxele, transferurile şi familia.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Vaticanul a îngheţat în 2016 peste două milioane de euro
Autorităţile de la Vatican au îngheţat în 2016 peste două milioane de euro, în cazuri de suspiciune de spălare de bani, în cadrul eforturilor Papei Francisc de a face ordine în finanţele Sfântului Scaun, a anunţat sâmbătă şeful magistraţilor de la Vatican, citat de Reuters. Gian Pietro Milano, al cărui titlu oficial este Promotor al Justiţiei, a făcut dezvăluirile în conferinţa sa anual privind starea sistemului de justiţie de la Vatican. Milano nu a oferit detalii privind discursul, dar a adăugat că suma totală de bani îngheţaţi în perioada 2013 – 2016 este de circa 13 milioane de euro. Fondurile au fost îngheţate după alerte din partea Autorităţii de Informaţii Financiare a Vaticanului (AIF), căreia Papa i-a dat prerogative operaţionale sporite. Milano a spus că nu ştie câţi bani au fost deblocaţi ulterior, după investigaţii, încă ştie că, în 2016, două cazuri au dus la inculpări şi trei au fost închise. Alte 17 cazuri sunt încă anchetate. Vaticanul, un stat suveran, a impus numeroase provizioane pentru a-şi “curăţa” finanţele şi a le face mai transparente, în special după înscăunarea Papei Francis, în 2013.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Merkel susţine că există o problemă cu valoarea monedei euro
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că există o "problemă" cu valoarea euro, deoarece Banca Centrală Europeană (BCE) îşi adaptează politicile la membrii mai slabi din zona euro şi nu strict la Germania, relatează Reuters. "Avem în acest moment în zona euro, desigur, o problemă cu valoarea monedei euro", a declarat Merkel în cadrul ConferinţeI de Securitate de la Munchen. Ea a adăugat că Banca Centrală Europeană are o politică monetară care nu este orientată spre Germania, ci mai degrabă către ţări de la Portugalia până la Slovenia sau Slovacia. “Dacă încă am mai fi avut marca germană, aceasta cu siguranţă ar fi avut o valoare diferită de cea pe care o are euro în acest moment. Dar aceasta este o politică monetară independentă asupra căreia nu am vreo influenţă ca şi cancelar al Germaniei", a completat Merkel. Observaţiile cancelarului german au venit după ce un consilier comercial al preşedintelui SUA, Donald Trump, a acuzat Germania că profită de un euro "extrem de subevaluat".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.