Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romcab Târgu-Mureş şi-a cerut insolvenţa

Ziarul de Vrancea
13 feb 2017 1057 vizualizări
Producătorul de cabluri cu fibră optică Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB), companie listată la bursă, a depus, vineri, cererea de intrare în procedura insolvenţei la Tribunalul Mureş, compania motivând decizia prin intenţia de a-şi redresa activitatea printr-un plan de reorganizare.

„În urma epuizării celorlalte alter¬na¬¬tive de surmontare a perioa¬dei di¬fi¬ci¬le în care ne aflăm, aşa cum le-am pre¬¬zentat în comunicatul nostru din 22 ianua¬rie 2017, prin prezenta vă informăm asu¬pra in¬ten¬¬ţiei noastre de a iniţia pro¬¬ce¬¬du¬ra de reor¬ga¬nizare ju¬¬di¬¬ciară, ca so¬lu¬ţie iden¬ti¬¬fi¬ca¬¬tă pentru re¬dre¬¬sarea fi¬¬¬nan¬¬¬¬cia¬ră efi¬cien¬¬tă şi efec¬¬-tivă a activităţii Rom¬cab“, ara¬¬tă un comunicat transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Până la data de 18 ianuarie, preşedintele Romcab a fost Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor, el fiind înlocuit de Zoltan Prosszer, directorul general şi acţionarul companiei. Romcab Târgu-Mureş este controlată indirect, prin compania Sadalbari, de omul de afaceri Zoltan Prosszer. El deţine, prin Sadalbari, 69,02% din Romcab. Romcab Târgu Mureş, companie cu circa 500 de angajaţi, are o valoare de piaţă de 39,5 milioane lei (8,8 milioane euro), la ultimul preţ de închidere, de 4,21 lei/acţiune.

Firmele străine au făcut investiţii directe de 4,08 miliarde euro în România

Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 4,081 miliarde euro în 2016, în creştere cu 18% faţă de anul anterior şi care reprezintă un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). În 2015, investiţiile străine directe în România au crescut la 3,46 miliarde de euro, arată datele revizuite publicate de către BNR. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 4.081 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3.899 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 182 milioane euro", a precizat banca centrală. Potrivit seriilor lunare revizuite publicate de BNR, investiţiile străine au fost de 3,928 miliarde euro după primele 11 luni din 2016. Astfel, în decembrie 2016, valoarea investiţiilor străine directe a fost de circa 153 milioane euro, arată calculele News.ro. De obicei, cifrele sunt revizuite, uneori chiar semnificativ, în lunile următoare de către banca centrală.

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat la dobanzi în scădere

Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut, luni, 800 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 16 august 2017, în linie cu programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,56%, în scădere faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 2,64 miliarde lei, de peste trei ori peste valoarea anunţată a licitaţiei. Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală. Randamentul mediu ponderat este de 0,56% pe an, sensibil sub nivelul de la ultima licitaţie cu scadenţă apropiată. În 19 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a plasat certificate de trezorerie pe cinci luni la un randament mediu anual de 0,76%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.