Economic

Primăria Jariştea nu a încasat 1,2 milioane lei de la datornici

Mihai Boicu
10 feb 2017 1476 vizualizări
O sumă de peste 380.000 lei s-a “pierdut” deoarece a intervenit termenul de prescriere, arată Curtea de Conturi

Primăria Jariştea s-a ”remarcat” la controlul efectuat anul trecut de Curtea de Conturi prin valoarea mare a sumelor datorate de persoanele fizice şi juridice şi care nu au fost încasate la bugetul local. Valoarea creanţelor bugetare pentru care în anul 2015 nu au fost luate toate măsurile de executare silită se ridică la peste 1,2 milioane lei, inclusiv majorări de întarziere. Mai mult, în cazul unor sume datorate de persoane fizice dreptul de executare silită s-a prescris. Valoarea creanţelor bugetare reprezentand amenzi, impozit pe mijloace de transport, impozit pe clădiri şi impozit pe teren cazul cărora s-a prescris dreptul de executare silită se ridică la peste 380.000 lei. Curtea de Conturi a dispus scăderea din evidenţă a creanţelor pentru care s-a prescris dreptul de a cere executare silită. De asemenea, a fost dispusă stabilirea întinderii şi recuperarea prejudiciului aferent abaterii constatate în timpul auditului, dar pentru prescrierea dreptului de a cere executarea silită a unor sume datorate bugetului local. În situaţii similare, Curtea de Conturi a cerut ca sumele pentru care s-a pierdut dreptul de executare silită să fie recuperate de la persoanele care ar fi trebuit să facă acest lucru înainte de prescriere.  În perioada verificată de Curtea de Conturi, funcţia de primar al comunei Jariştea a fost deţinută de senatorul Cătălin Toma, preşedintele PNL Vrancea. Acesta spune că Primăria Jariştea a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi. “Sunt foarte multe sume din perioada 2004 – 2005 pe care le-am preluat. Sunt persoane plecate din localitate, care nu au mai venit şi în cazul cărora nu mai ştim nici domiciliul.  S-au adunat obligaţii mari şi din amenzi. Sunt sume pe care le-am preluat la randul meu, la care s-au aplicat majorări şi penalităţi şi atfel s-a ajuns la situaţii de genul acesta. În perioada 2010 – 2014 am avut o singur om la taxe şi impozite şi era foarte greu să faci şi încasări şi executări silite. În ceea ce priveşte acordul colectiv de muncă, ni s-au imputat sume inclusiv pentru perioada în care s-a dat aministia fiscală”, ne-a declarat Cătălin Toma. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.