Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Euro este ireversibil, susţine Draghi

Ziarul de Vrancea
7 feb 2017 699 vizualizări
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a reafirmat ieri, în Parlamentul European, că euro este ireversibil, el apărând moneda unică de populiştii care vor renunţarea la moneda unică, cum este şi candidata naţionalistă la preşedinţia Franţei Marin Le Pen, care vrea să scoată Franţa din uniunea monetară, transmite Bloomberg.

”Euro este irevocabil. Aceasta este tratatul”, a afirmat Draghi în Parlamentul European, unde a vorbit atât în italiană cât şi în engleză. Draghi a facut această afirmaţie de nenumărate ori în trecut, dar problema dacă şi cum poate o ţară să iasă din uniunea monetară a revenit în centrul atenţiei după ce Le Pen a spus că va scoate ţara din zona euro dacă va fi aleasă. Chiar şi după ce Grecia şi partenerii europeni au evitat în ultimul moment ieşirea statului elen din zona euro, în vara anului 2015, procedurile de exit au rămas nedefinite, iar repercusiunile unei astfel de decizii sunt imposibil de evaluat.

Companiile americane cer Guvernului să combată mai eficient evaziunea

Atingerea unui avans de 5,2% al produsului intern brut (PIB) în acest an, în condiţiile unui deficit bugetar de maximum 3%, impune creşterea capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea fără abateri a programului de investiţii propus, potrivit unui comunicat publicat marţi de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), care reprezintă interesele unor investitori americani de pe piaţa românească. Guvernul condus de Sorin Grindeanu şi-a construit bugetul pentru acest an pe baza unei creşteri economice de 5,2%, cea mai optimistă estimare avansată până în prezent. În paralel, Executivul mizează pe un deficit bugetar de maximum 3% din PIB, impus de Tratatul de la Maastricht. Pentru atingerea acestor obiective, statul este obligat să crească capacitatea de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea investiţiilor promise, atrag atenţie reprezentanţii AmCham. ”Ţinta ambiţioasă de creştere a veniturilor bugetare anticipate, în valoare de 254,72 miliarde lei faţă de nivelul înregistrat anul anterior, de 223,72 miliarde lei, trebuie bazată pe creşterea gradului de colectare şi nu pe intervenţii la nivelul politicilor fiscale. În acest sens, este vitală accelerarea proiectelor existente de întărire a capacităţii administrative a autorităţii fiscale pentru creşterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare şi pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu modernizarea administraţiei publice în general”, se arată în comunicat. Camera de comerţ consideră deosebit de importantă respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 de miliarde lei pentru investiţii, care ar avea un aport major în recuperarea decalajelor pe care România încă le înregistrează în domenii cheie precum educaţie, sănătate, infrastructură sau cercetare şi dezvoltare. AmCham atrage atenţia că este în defavoarea României, pe termen mediu şi lung, ca pentru atingerea ţintelor bugetare să se renunţe din nou la investiţii sau să se recurgă la modificări în domeniul fiscalităţii cu impact direct şi imediat asupra comunităţii de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat. De asemenea, camera de comerţ consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să rămână o prioritate centrală a agendei guvernamentale, reflectată ca atare în proiectul de buget.

Românii sunt cei mai vulnerabili din UE în privinţa datelor personale

Românii care utilizează internetul sunt cei mai vulnerabili din Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al folosirii datelor personale de către alte entităţi, în contextul în care doar 15% dintre ei au refuzat anul trecut să-şi ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, faţă de o medie europeană de 80%, potrivit unui studiu publicat marţi de agenţia de marketing Perceptum. Studiul a fost făcut folosind datele statistice oficiale emise de biroul european de statistică (Eurostat) în perioada decembrie 2016 – februarie 2017. Acelaşi procent de utilizatori români de internet - 15% - au limitat accesul celorlalţi la profilul personal sau la conţinutul propriu livrat pe reţelele sociale, faţă de o medie a UE de 40%. Alături de români, nici bulgarii nu sunt prea interesaţi de protejarea profilului lor, potrivit Perceptum. “Nu ştiu exact ce înseamnă cookies şi nu prea citesc politica de confidenţialitate a platformelor online. Există metode suficiente prin care se pot proteja în faţa abuzurilor online, care îi împiedică inclusiv să aibă o experienţă reuşită de shopping. Asta în condiţiile în care comerţul electronic va redefini segmentul de retail în anii următori”, a declarat directorul executiv al Perceptum, Raluca Ghilea. În UE, şapte din zece utilizatori de Internet, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, conştientizează că, prin cookie-uri, se expun la abuzuri. În România, doar patru din zece români (38%) sunt la curent cu existenţa acestor fişiere şi cu faptul că acestea oferă deţinătorilor de site-uri informaţii cu privire la preferinţele utilizatorilor în materie de cumpărături, surse de informaţie şi vacanţe. În 2016, 31% din utilizatorii români de Internet au furnizat informaţii personale online (media europeană – 71%), în timp ce 24% au citit politicile de confidenţialitate ale site-urilor (37% - media UE).

Uber lucrează la maşini zburătoare

Uber l-a angajat pe Mark Moore, un fost inginer NASA, pentru a contribui la dezvoltarea tehnologiilor necesare creării aşa-numitei maşini zburătoare. Mark Moore a lucrat 30 de ani pentru NASA şi este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa despre vehicule cu decolare şi aterizare verticală (VTOL - vertical takeoff and landing). El este cel care l-a inspirat pe Larry Page să lanseze două startup-uri care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiei necesare creări vehiculelor cu decolare şi aterizare verticală. Uber are deja un proiect dedicat cercetătorilor în zona maşinilor zburătoare, numit Elevate. Mark Moore va ajuta proiectul Uber să depăşească obstacolele care stau în calea dezvoltării acestui tip de vehicule. Cei de la Uber susţin că scopul lor nu este acela de a construi maşini zburătoare, ci de a ajuta această industrie să se dezvolte mai rapid. Deocamdată, poluarea fonică, eficienţa energetică şi autonomia acumulatorilor par a fi unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cei din această industrie.

 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.