Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Germania au urcat cu 23,4%

Ziarul de Vrancea
3 feb 2017 826 vizualizări
Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 23,4% în ianuarie, la 4.485 de unităţi, pe o piaţă care a avansat cu 10,5%, la 241.399 de autoturisme, potrivit datelor publicate de autoritatea germană pentru transporturi auto - KBA.

Dacia a consemnat în ianuarie o cotă de 1,9% pe piaţa germană, faţă de 1,8% în decembrie. Marca Volkswagen a consemnat în ianuarie o creştere de 5,1 % a înmatriculărilor auto pe piaţa germană, la 49.535 de autoturisme (cotă de 20,5%). Înmatriculările Porsche au crescut în ianuarie cu 8,2%, ale Seat s-au majorat cu 11,4%, iar cele ale Audi au scăzut cu 0,3%. În 2016, Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 7,3%, la 49.124 de unităţi, pe o piaţă care a avansat cu 4,5%, la peste 3,35 milioane de autoturisme. Dacia a consemnat în 2016 o cotă de 1,5% pe piaţa germană. În Franţa, înmatriculările de autoturisme noi Dacia au avansat cu 13,4% în 2016, la 110.529 unităţi, ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 5,48%, în timp ce piaţa a crescut cu 5,1%, la 2,015 milioane de unităţi, arată datele publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). La nivel mondial, vânzările totale ale Dacia au avansat cu 6% în 2016, de la 550.939 de vehicule în urmă cu un an la 584.219 unităţi în 2016. Dacia a înregistrat o creştere de 6,1% a vânzărilor de autoturisme, la un nivel record de 542.542 de unităţi.

Italia este singura ţară care a avut de pierdut odată cu adoptarea monedei unice
 

La aproape două decenii de la crearea monedei unice europene, Italia este singura ţară între cele 19 state din zona euro unde PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut, relatează Bloomberg. PIB-ul pe cap de locuitor, calculat în termeni reali, s-a contractat cu 0,4% în ultimii 18 ani, potrivit calculelor Bloomberg realizate în baza datelor biroului european de statistică Eurostat din 2015 şi estimărilor pentru 2016. În timp ce economia Italiei a avansat cu 6,2% din 1998, populaţia a crescut în aceeaşi perioadă cu 6,6%, rezultând scăderea PIB-ului pe cap de locuitor. “Comparaţia cu alte ţări arată în mod clar că economia italiană a avansat cu un ritm prea lent în perioada analizată”, a declarat Loredana Federico, analist la UniCredit Bank în Milano. În opinia sa, va fi foarte greu pentru Italia să erecupereze decalajul faţă de celelalte economii, care au revenit deja la nivelul anterior crizei sau chiar l-au depăşit. Un număr de 11 state membre ale UE au adoptat euro în ianuarie 1999, cărora li s-a alăturat ulterior Grecia. Actualele monede şi bancnote au fost introduse în inauarie 2002, iar extinderea zonei euro a continuat, Lituania devenind al 19-lea membru în 2015. PIB-ul pe cap de locuitor al Italiei a evoluat mai prost chiar şi faţă de cel al Greciei, care a fost grav afectată de criza financiară. Valoarea bunurilor şi serviciilor produse în Grecia a crescut în ultimii 18 ani cu 4%, pe cap de locuitor, arată calculele Bloomberg. În Germania, cea mai mare economie europeană, PIB-ul pe cap de locuitor a urcat cu 26,1% începând din 1998, care face ca germanii să fie principalii beneficiari ai monedei unice. 

Planul paradoxal al Japoniei

Japonia pregăteşte un pachet de măsuri care ar putea genera crearea a 700.000 de locuri de muncă în Statele Unite şi ar contribui la crearea unei pieţe de 450 de miliarde de dolari, care va fi prezentat săptămâna viitoare preşedintelui american Donald Trump, au declarat surse guvernamentale de la Tokyo, apropiate planului, transmite Reuters. Programul în cinci părţi, care va fi prezentat în timpul vizitei premierului Shinzo Abe în Statele Unite, când se va întâlni pe 10 februarie cu preşedintele Trump, prevede investiţii în proiecte de infrastructură, cum ar fi trenuri de mare viteză şi securitate cibernetică, au arătat sursele. Investiţiile în proiecte de infrastructură din străinătate fac parte din strategia de creştere economică a premierului Abe, de a exporta tehnologie de infrastructură de înaltă calitate. Japonia va investi 17.000 de miliarde de yeni (150 de miliarde de dolari) din fonduri publice şi private, în următorii 10 ani, au arătat sursele. Acestea vor include dezvoltarea de căi ferate de mare viteză în nord-estul Statelor Unite şi în statele Texas şi California, renovarea reţelei de metrou şi a vagoanelor.

Veşti bune din SUA

Angajatorii americani au creat în ianuarie 227.000 de locuri de muncă, cele mai multe din ultimele patru luni, dovedind că redresarea economică din ultimii opt ani continuă, transmite MarketWatch. Analiştii intervievaţi de MarketWatch anticipau o creştere de 197.000 de posturi, exceptând sectorul agricol. Cele mai multe locuri de muncă au fost înfiinţate de retaileri, companiile de construcţii, companiile finanicare şi restaurante, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Creşterea, care include primele 11 zile de mandat ale administraţiei Trump, arată că economia continuă să crească. Începând din 2010, economia americană a avansat în medie cu 2%, susţinută de angajările care au redus şomajul aproape de cel mai redus nivel din ultimii nouă ani. În urma informaţiilor, contractele futures de pe Wall Street au trecut pe o creştere de peste 0,4%, înainte de deschiderea tranzacţiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.