Economic

Mii de romani au predat cheile caselor la bănci

Ziarul de Vrancea
31 ian 2017 932 vizualizări
Datele BNR arată că la finalul anului trecut erau 6.400 de notificări de dare în plată, cu o valoare a creditelor de 1,8 miliarde lei

Un număr de 6.400 de români au depus notificări pentru darea în plată până la finalul anului trecut, cu o valoare a creditelor de 1,8-1,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă doar 2% din numărul total de 300.000 de persoane cu credite care ar fi eligibile pentru darea în plată, a declarat marţi directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Florian Neagu. “În decembrie 2016, numărul notificărilor a ajuns la 6.400, iar valoarea acestora a fost de 1,8-1,9 miliarde de lei. Nu este nici mult, nici puţin. Iniţial se estimau sute de mii de cazuri. Eligibili pentru legea dării în plată sunt 300.000 de debitori, cu credite în valoare de 43 de miliarde de lei - aceasta este exrema. Comparând aceste cifre, circa 2% s-a notificat din ceea ce este maximum posibil”, a afirmat Neagu. Reprezentantul băncii centrale a menţionat că numărul cererilor pentru darea în plată este pe o tendinţă de scădere. “Dacă în primele luni după ce a intrat în vigoare legea, media pe lună era de 1.000 de notificări, la finalul anului trecut media lunară a ajuns la 100-150 de notificări. Ritmul a scăzut semnificativ”, a precizat Neagu. Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, impactul legii a fost limitat de măsurile introduse în lege, precum plafonarea valorii imobilului. “S-a impus un plafon social. S-a reuşit ca din contextul legii să scoatem terenurile şi, foarte important, au ieşit creditele prin Prima Casa. Valoarea creditelor prin Prima Casă au ajuns la o valoare de 33 de miliarde de lei, ceea ce este o sumă importantă. În forma finala a legii s-a ţinut cont de aceste propuneri”, a spus Neagu. Un alt factor care a contribuit la reducerea impactului legii a fost decizia Curţii Constituţionale (CCR). “Scăderea preţurilor imobilelor nu mai reprezintă un motiv pentru darea în plată. Circa 75% dintre cereri se bazau pe acest motiv. CCR a spus ca acest motiv nu este eligibil”, a subliniat reprezentantul BNR. Pentru banca centrală, legea a arătat că este nevoie de o împărţire echitabilă a poverii între debitori şi creditori. “Măsuri de genul acesta trebuie să fie ţintite şi nu generalizate. O împărţire adecvata a costurilor este esenţială. Împărţirea adecvată a poverii trebuie să se manifeste”, a spus reprezentantul BNR. Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai şi permite clienţilor care au luat credite imobiliare să scape de orice datorie faţă de bancă dacă cedează imobilul cu care s-a garantat creditul către finanţator. În octombrie 2016, Curtea Constituţională a decis că instanţa este cea care decide fie adaptarea contractului, fie încetarea sa în forma pe care o hotărăşte şi care poate merge până la preluarea de către creditor a imobilului adus garanţie cu stingerea tuturor accesoriilor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.