Economic

Avertisment dur al unui lider de sindicat în privinţa creşterii economice

Ziarul de Vrancea
29 ian 2017 924 vizualizări
Dumitru Costin susţine că datele optimiste privind creşterea economică determină o tendinţă de supraevaluare a tuturor veniturilor bugetare

Prognoza de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,2% pentru acest an este una ”entuziastă”, iar estimările optimiste creează o tendinţă de supraevaluare a veniturilor bugetare în acest an, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. Guvernul estimează pentru acest an o creştere a PIB-ului de 5,2%, procent care nu a mai fost prognozat de nicio instituţie financiară internaţională. Pe baza acestei predicţii, Executivul estimează o creştere a veniturilor bugetare cu 31 miliarde lei faţă de anul trecut, de la 223,7 miliarde lei în 2016 la 254,7 miliarde lei în 2017. Actualul guvern nu putea face mai mult în ceea ce priveşte bugetul pentru acest an, având în vedere actualul cadru legislativ, consideră Costin. Totuşi, prognoza de 5,2% a fost contestată inclusiv de către unele organizaţii patronale, iar una din marile probleme nerezolvate încă o reprezintă evaziunea fiscală din agricultură. ”Estimarea privind participarea industriei la formarea PIB o consider prea optimistă, în condiţiile în care politicile industriale nu au fost şi nu sunt o prioritate reală a României. În agricultură avem o mare zonă de evaziune fiscală. BNS a cerut un grup de lucru interministerial pe această temă. În fiecare an, agricultura primeşte de la buget mai mult decât dă înapoi”, a afirmat Costin. Creşterea economică optimistă determină o tendinţa de supraevaluare a tuturor veniturilor, iar unele categorii de venituri atrag atenţia în mod special. Un astfel de exemplu, în opinia lui Costin, este cel al veniturilor provenite din impozitarea microîntreprinderilor, unde cadrul fiscal a fost modificat, însă multe din aceste microîntreprinderi înregistrează pierderi de la an la an. În plus, creşterea fiscalităţii le va închide sau le va trimite în zona economiei subterane, a avertizat preşedintele BNS. În plus, sunt supraevaluate şi veniturile obţinute din impozitarea salariilor. ”Salariul mediu este prevăzut să crească cu circa 11%, dar Guvernul estimează o creştere de circa 19% a veniturilor din impozitarea salariilor. În plus, renunţarea la plafonarea bazei pentru CAS şi CASS reduce baza de impozitare pentru impozitul pe salarii. Cifrele până în 2020 arată o creştere a veniturilor obţinute din acest tip de impozit. De asemenea am observat o supraevaluare a veniturilor obţinute din impozitarea veniturilor obţinute din drepturi de proprietate intelectuală”, a declarat Costin. Totodată, creşte ponderea cotelor de venit transferate din bugetul de stat către bugetele locale. La jumătatea anului, dacă statul nu va obţine veniturile respective aşa cum le-a prognozat, va trebui să găsească resurse pentru a suplini aceste fonduri, a avertizat preşedintele BNS. În plus, se poate vorbi şi de o supraestimare şi în cazul veniturilor din dividende, care sunt prevăzute să crească cu 43%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.