Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Contrabanda cu ţigarete a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani

Ziarul de Vrancea
24 ian 2017 644 vizualizări
In zona de nord-est s-a înregistrat cel mai mare nivel de anul trecut, 41,9%, în creştere cu 4,5 puncte procentuale

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8% din piaţa totală, în creştere faţă de nivelul de 16% din 2015, în condiţiile în care aproape jumătate din piaţă este ilegală în regiunea de nord-est a României. Procentul din 2016 reprezintă cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent, în 2010 nivelul fiind de 27,4%, conform unui studiu publicat ieri de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.  În zona de nord-est s-a înregistrat cel mai mare nivel de anul trecut, 41,9%, în creştere cu 4,5 puncte procentuale (p.p.) faţă de 2015. Urmează regiunile sud-vest (24,4%), vest (23,8%) şi nord-vest (21,1%) cifrele fiind în uşoară creştere în 2016 comparativ cu 2015. Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites” a continuat să deţină şi în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creştere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) şi Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. faţă de anul precedent). Ponderea produselor provenite din Serbia s-a menţinut constantă, la 2%. În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete. Comerţul ilegal cu ţigarete înseamnă atât pierderi semnificative la bugetul de stat, cât şi impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicaţii serioase asupra securităţii statului şi a intereselor naţionale, a avertizat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dorel Fronea. ”În august 2016, am demarat reoperaţionalizarea structurilor vamale şi am relansat şi eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 am reînfiinţat echipele mobile. Totodată, strategia naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, iniţiată de Vamă, a fost finalizată şi urmează să fie lansată public. Obiectivul nostru este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană”, a declarat Fronea, precizând că, în iulie 2013, contrabanda era de 11,8%. Autorităţile nu au reuşit, cu toate eforturile depuse, să contrabalanseze un cadru de reglementare instabil, care s-a reflectat pe parcursul anului şi în bilanţul ANAF, potrivit reprezentanţilor din industria tutunului. Acest bilanţ a arătat fluctuaţii semnificative ale încasărilor din accize într-un domeniu care aduce la buget circa 3 miliarde de euro anual. Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit jucătorilor din această industrie. Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

Nuclearelectrica şi-a deschis un depozit la termen de 25 milioane lei

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care administrează centrala nucleară din Cernavodă, şi-a deschis un depozit la termen fără prelungire, în valoare de 25 milioane lei, la Eximbank, fiind al doilea plasament la banca de stat în decurs de o săptămână. Depozitul beneficiază de o dobândă de 0,88% pe an, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Scadenţa depozitului va fi la data de 21 iulie, ceea ce înseamnă că a fost constituit pe o perioadă de şase luni. Nuclearelectrica a mai constituit şi pe 17 ianuarie un depozit la termen fără prelungire la banca de stat, în cuantum de 15 milioane lei. Plasamentul respectiv, tot cu scadenţă la şase luni (17 iulie), are o dobândă de 0,87% pe an. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Nuclearelectrica a raportat pentru primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului anterior (131,1 milioane lei). Totodată, compania a realizat o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.


Ikea retrage şezlonguri Mysingso, după ce după ce unii clienţi s-au rănit

Retailerul suedez de mobilă şi decoraţiuni interioare Ikea le solicită clienţilor care au cumpărat şezlonguri Mysingso să le aducă înapoi la magazinul din Băneasa, unde le va fi restituită integral suma pe care au plătit-o sau îşi vor putea înlocui produsul, a anunţat marţi compania, care precizează că în România au fost vândute 2.418 de produse care fac obiectul rechemării. “După spălarea materialului textil, există posibilitatea ca şezlongul să fie reasamblat incorect şi acest lucru să conducă la riscul de cădere sau de prindere a degetelor”, spune Ikea într-un comunicat de presă. Ikea a primit cinci sesizări legate de situaţii în care şezlongul Mysingso s-a prăbuşit în timpul folosirii. În toate cele cinci situaţii clienţii s-au rănit la degete şi au necesitat îngrijiri medicale. Plângerile au fost raportate în Finlanda, Germania, SUA, Danemarca şi Australia. Compania recomandă clienţilor care au cumpărat şezlongul înainte de februarie 2017 să se adreseze departamentului Relaţii Clienţi din magazin pentru a returna produsul şi pentru a primi înapoi suma integrală plătită pentru produs. Dovada plăţii (bonul) nu este necesară. În magazinul Ikea din Bucureşti au fost vândute 2.418 de astfel de şezlonguri. Pe plan mondial, IKEA a vândut peste 600.000 de produse care fac obiectul rechemării. După primirea sesizărilor, Ikea a iniţiat o investigaţie care a condus la îmbunătăţirea design-ului pentru a preveni riscul de reasamblare incorectă şi de accidentare. Versiunea îmbunătăţită a şezlongului Mysingso va fi disponibilă în magazinele Ikea începând cu februarie 2017. Grupul suedez a deschis în 2007 primul şi singurul magazin din România, situat în nordul Bucureştiului.

Generali a cumpărat acţiuni la Intesa Sanpaolo

Assicurazioni Generali a cumpărat 3,01% din acţiunile Intesa Sanpaolo pentru a împiedica banca să cumpere o participaţie mare la companie, transmite MarketWatch. Achiziţia a fost făcută după ce publicaţia italiană La Stampa a relatat că Intesa analizează o investiţie în compania de asigurări, posibil în parteneriat cu grupul german de asigurări Allianz. Reprezentanţii Intesa şi Allianz au refuzat să comenteze. Potrivit reglementărilor italiene şi în anumite condiţii, o companie listată nu poate deţine mai mult de 3% din acţiunile cu drept de vot ale unei alte companii listate, care la rândul ei are în proprietate drepturi de vot de peste 3% din capitalul acesteia. Asta înseamnă că dacă Intesa a cumpărat o participaţie de peste 3% la Generali, drepturile de vot corespunzătoare capitalului care depăşesc acest nivel vor fi îngheţate. În plus, Intesa va fi obligată să vândă acţiunile în exces în termen de 12 luni. Intesa ar fi putut evita aceste restricţii dacă ar fi lansat o ofertă de preluare a minim 60% din capitalul Generali. Acţiunile Generali au încheiat tranzacţiile de luni în urcare cu 4%, după un avans de circa 7% pe parcursul şedinţei. Generali a anunţat după închiderea şedinţei că a cumpărat drepturi de vot de 3,01% la Intesa. Analiştii s-au declarat sceptici faţă de posibila investiţie a Intesa la Generali, care ar fi complexă din punctul de vedere al reglementărilor, întrucât ar uni operaţiuni bancare cu cele de asigurări. Ca şi alţi asigurători europeni, Generali are probleme să îşi crească profitabilitatea, pe fondul concurenţei care presează preţurile. Philippe Donnet, care a devenit director general al Generali în martie 2016, reduce costurile şi se concentrează pe generarea de numerar. Board-ul Generali s-ar putea reuni în următoarele zile pentru a-l înlocui pe directorul financiar Alberto Minali, a relatat separat Il Sole 24 Ore, adăugând că negocierile pentru plecarea acestuia au început deja. Un purtător de cuvânt al Generali a refuzat să comenteze informaţiile.

Yahoo a obţinut profit şi venituri peste aşteptări

Yahoo a obţinut profit şi venituri peste aşteptările analiştilor în trimestrul patru al anului 2016 şi a anunţat luni că vânzarea diviziei de Internet către Verizon Communications ar trebui să fie finalizată în trimestrul al doilea, atenuând în acest fel temerile unora dintre investitori că acordul ar putea să nu mai aibă loc, transmite Reuters. Tanzacţia de 4,8 miliarde de dolari ar fi trebuit iniţial să se încheie în primul trimestru, dar a fost întârziată de dezvăluirea a doua atacuri majore ale hachkerilor care au expus date confidenţale aparţinând unor peste 1 milion de clienţi ai Yahoo. Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a deschis o investigaţie, pentru a vedea dacă Yahoo ar fi trebuit să anunţe mai devreme investitorii datele compromise, a relatat luni Wall Street Journal. Yahoo a precizat că a cheltuit circa 10 milioane de dolari în legătură cu breşa de securitate din 2014, anunţată în septembrie 2016, şi cu un alt atac produs în 2013, făcut public în decembrie. Veniturile au urcat cu 15,4%, de la 1,27 miliarde de dolari în urmă cu un an la 1,44 miliarde de dolari.

Activităţile economice din zona euro au încetinit uşor

Activităţile economice din zona euro au încetinit uşor în ianuarie, în pofida intensificării produse în Franţa, care ar putea modifica dinamica alegerilor prezidenţiale din acest an, potrivit datelor publicate marţi de compania de cercetare IHS Markit, relatează MarketWatch. Indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din industria prelucrătoare şi serviciile din zona euro (PMI) a scăzut în ianuarie la 54,3 puncte, de la 54,4 puncte în decembrie. Un nivel de peste 50 de puncte semnalează creşterea activităţilor. Rezultatul a fost obţinut prin intervievarea a 5.000 de şefi de companii. Datele aferente ultimelor trei luni ale anului trecut vor fi publicate pe 31 ianuarie, dar majoritatea analiştilor, inclusiv cei ai Băncii Centrale Europene (BCE), estimează o accelerare a creşterii. În cazul Germaniei, indicele PMI a scăzut în ianuarie la 54,7 puncte, de la 55,2 puncte în decembrie, atingând cel mai redus nivel din ultimele patru luni. În Franţa, a doua mare economie a zonei euro, indicele PMI a urcat la 53,8 puncte, de la 53,1 puncte în decembrie, atingând un maxim al ultimelor 67 de luni.


Caştigul net al Samsung a crescut de peste două ori

Profitul net al Samsung Electronics a crescut de peste două ori în trimestrul patru, la 9.220 miliarde de woni (7,93 miliarde dolari), susţinut de vânzările solide de cipuri şi de redresarea afacerilor diviziei producătoare de dispozitive mobile, rezultat care îi permite să efectueze o răscumpărare de acţiuni de 9.300 miliarde de woni (8 miliarde dolari), transmite Bloomberg. Creşterea cererii de ecrane pentru smartphone-uri, cuplată cu deprecierea wonului au contribuit la afacerile cu componente. Acţiunile care vot fi răscumpărate în cadrul unui program anunţat în noiembrie 2016 vor fi anulate, a precizat compania. Profitul diviziei de cipuri a urcat cu 77%, la 4.950 de miliarde woni. Veniturile Samsung Electronics au stagnatt la 53.300 miliarde de woni. Samsung anticipează că profitul va continua să crească în 2017, în pofida incertitudinilor politice din Coreea dar şi din străinătate.
s


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.