Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Chiriţoiu: CFR Marfă este un caz delicat şi riscă falimentul

Ziarul de Vrancea
19 ian 2017 853 vizualizări
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat joi că CFR Marfă se află într-o situaţie dificilă, fiind ”un caz delicat” unde nu există progrese, iar ”Sabia lui Damocles” îi atârnă de la Comisia Europeană, din cauză că societăţii i s-ar şters datoriile în urmă cu câţiva ani cu promisiunea din partea statului român că va fi privatizată, ceea ce nu s-a întâmplat.

”Unde nu s-au făcut progrese este la CFR Marfă. Mi se pare un caz delicat pentru acest an. Ea spune că şi-a redus pierderile, că a ajuns chiar pe zero operaţional în unele luni. Dar e o companie care are un istoric dificil, are datorii mari şi, desigur, îi atârnă Sabia lui Damocles, are o Sabie a lui Damocles din partea Comisiei Europene, pentru că acum câţiva ani i s-au şters datoriile şi Comisia a înghiţit acest lucru, cu promisiunea că o privatizăm cumva”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă. Compania a ratat privatizarea în 2013 şi a făcut noi datorii. ”E posibil să vină Comisia Europeană să spună că acea ştergere de datorii în vederea privatizării a fost un ajutor de stat ilegal care trebuie recuperat. Aşadar, i-am mai arunca companiei în spinare câteva sute de milioane cu dobânzi pe anii respectivi. Deci o situaţie proastă ar deveni catastrofală”, spuna afirmat Chiriţoiu. Scenariul cel mai rău ar fi ca firma să intre în faliment, a subliniat oficialul. În anul 2013, Comisia Europeană a fost de acord cu conversia datoriilor CFR Marfă în acţiuni. Însă din cauză că procesul de privatizare nu a fost finalizat, Comisia Europeană ar putea declanşa o investigaţie privind măsurile de ajutor de stat acordate CFR Marfă. La prima încercare de vânzare a societăţii, în anul 2005, CFR Marfă era evaluată la 1 miliard de euro, în timp ce la ultima încercare, în 2013, statul cerea doar 180 milioane euro. CFR Marfă a avut pierderi în fiecare an din 2008 până în prezent, cel mai slab rezultat fiind înregistrat în 2009, cu o pierdere de 535 milioane lei. În 2015, afacerile companiei au scăzut cu 13%, până la 800 milioane lei, de la 918,8 milioane lei în 2014.

Patronii romani sunt mediocri în privinţa atragerii salariaţilor valoroşi

România ocupă locul 55 pe plan global, din 118 ţări analizate, din punctul de vedere al eficienţei atragerii şi păstrării de angajaţi valoroşi, fiind depăşită de ţări precum Bulgaria, Muntenegru şi Croaţia, potrivit unui studiu realizat de compania de recrutare Adecco. Studiul Global Talent Competitiveness Index (GTCI) este realizat anual şi măsoară modul în care ţările cultivă, atrag şi păstrează candidaţii, oferind resurse pentru a dezvolta strategii de creştere a competitivităţii pe piaţa globală a muncii. Elveţia şi Singapore ocupă primele locuri în clasament, iar patru ţări nordice sunt prezente în top 10: Suedia, Danemarca, Finlanda şi Norvegia. Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea şi al patrulea. ”Ţările de la vârful topului împărtăşesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaţionale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea şi spiritul antreprenorial, precum şi relaţii strânse între mediul de afaceri şi decidenţii politici”, se arată în studiu. România se clasează pe locul 55 din 118 ţări analizate în raport, după state precum Kazahstan, Macedonia, Bulgaria, Panama, Mauritius, Muntenegru şi Croaţia. România depăşeşte, ân schimb, state precum Rusia, Kuwait, Oman, Serbia, Turcia, Argentina şi Ucraina. Cele şase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidaţi, îi atrage, îi dezvoltă, îi reţine şi ce aptitudini tehnice şi globale au aceştia. Cea mai slabă plasare în clasament, pentru România, este legată de atragerea candidaţilor, locul 82. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane, locul 53. Potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane ManpowerGroup, doar două ţări din lume - Japonia şi Taiwan - au dificultăţi mai mari decât România în ceea ce priveşte deficitul de angajaţi talentaţi, 72% dintre firmele de pe piaţa locală având această problemă. Cele mai mari probleme sunt în găsirea de meseriaşi calificaţi, muncitori, ingineri şi operatori de producţie.

UniCredit va finanţa IMM-urile din România cu bani de la un fond al BEI

Fondul European de Investiţii (FEI), o divizie a Băncii Europene de Investiţii (BEI), şi UniCredit au semnat un contract pentru finanţarea suplimentară cu 160 milioane euro a firmleor mici şi mijlocii (IMM) din opt state europene, inclusiv din România, a anunţat ieri banca. “Băncile din Bosnia şi Hertegovina şi Serbia vor beneficia de sprijinul unei garanţii oferite de FEI si sprijinită prin programul european de cercetare şi inovare Horizon 2020, în timp ce contractele de garanţie cu băncile grupului UniCredit din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România vor avea la baza sprijinul Planului de Investitii pentru Europa”, a precizat Unicredit. Fondul European de Investitii este o divizie a Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi are rolul de a sprijini intreprinderile micro, mici şi mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanţare. UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, avea în jur de 123.000 de angajaţi la finalul lunii septembrie. UniCredit este prezent pe piaţa din România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

România este singurul stat din UE unde preţurile locuinţelor au scăzut

România este singurul stat din Uniunea Europeană unde preţurile locuinţelor au scăzut în trimestrul al treilea din 2016 faţă de cel de-al doilea, cu 0,7%, la nivelul Uniunii Europene având loc o creştere de 1,5%, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistică Eurostat. În zona euro a avut loc o creştere de 1,3% a acestor preţuri, raportat la trimestrul al doilea. Cele mai mari creşteri faţă de trimestrul precedent au fost înregistrate în Malta (5,4%), Irlanda (4,7%), Estonia, Lituania şi Ungaria (toate cu 3,4%). Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, preţurile locuinţelor din România au avansat cu 7,1%. În UE creşterea a fost de 4,3%, iar în zona euro de 3,4%. Potrivit datelor Wall Street Journal, creşterea din zona euro este cea mai mare consemnată după anul 2008. Cele mai mari avansuri anuale ale preţurilor locuinţelor din UE au fost consemnate în Ungaria (11,6%), Letonia (10,8%) şi Bulgaria (8,8%), în timp ce în Cipru au scăzut cu 3,3%, iar în Italia cu 0,9%.

Samsung a început livrarea update-ului la Android 7

Samsung a început în mod oficial să livreze pentru smartphone-urile Galaxy S7 şi S7 Edge actualizarea la versiunea 7 de Android. Totodată, compania a anunţat ce alte telefoane din propriul portofoliu vor mai fi actualizate. Posesorii flagship-urilor Galaxy S7 şi S7 Edge se pot aştepta ca dintr-o zi în alta telefonul lor să fie actualizat prin metoda OTA (Over The Air) la Android 7. Operaţiunea de actualizare a fost anunţată în mod oficial de Samsung în cursul zilei ieri. Metoda OTA presupune livrarea update-ului prin internet de către producător şi este cea mai simplă metodă de actualizare a unui smartphone. Cei care deţin un Galaxy S7 şi S7 Edge deblocat vor primi update-ul în zilele următoare, în timp ce utilizatorii care l-au cumpărat blocat, de la un operator, vor trebui să mai aştepte cel mai probabil câteva luni până când update-ul va trece procesul de testare în cadrul reţelei. Actualizarea la Android 7 este una importantă pentru Samsung şi pentru dispozitivele vizate. Aceasta aduce o nouă grafică pentru interfaţa TouchWiz, profiluri noi de optimizare a consumului de energie, posibilitatea schimbării rezoluţiei ecranului, filtru de lumină albastră pentru protejarea ochilor şi altele.


















 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.