Economic

Elita economică mondială mizează pe energia verde

Ziarul de Vrancea
15 ian 2017 1242 vizualizări
Forumul de la Davos, care reuneşte cei mai influenţi lideri financiari din lume, va dedica 24 de sesiuni de discuţii schimbărilor climei energiei nepoluante n în 2016 investiţiile în energie verde s-au ridicat la 287,5 miliarde de dolari

Donald Trump a ridiculizat deseori încălzirea globală şi a promis că va retrage Statele Unite din acordul global semnat la Paris în 2015, dar, în pofida schimbărilor politice de la Washington, liderii de afaceri şi financiari reuniţi la Davos pentru Forumul Economic Mondial vor vorbi mult săptămâna viitoare despre modificările climatice şi despre cum pot câştiga bani din combaterea acestora, transmite Bloomberg. Forumul va dedica 15 sesiuni de discuţii schimbărilor climei şi alte nouă energiei nepoluante, cele mai multe din istoria reuniunilor de la Davos. Acest fapt reflectă cât de mare este miza. Pentru liderii de afaceri nu este vorba doar despre a-şi spori credibilitatea ci despre miliarde, poate mii de miliarde de dolari de profit sau pierderi.
Asigurătorii încep să ia în calcul inundaţiile şi secetele mai frecvente. Giganţii din industria energiei îşi adaptează afacerile pentru o lume care începe să restrângă consumul de petrol şi cărbune. Producătorii auto investesc mai mulţi bani în vehicule electrice, în timp ce băncile vor să împrumute bani pentru proiectele de energie regenerabilă. ”Lucrul bun este că acordul de la Paris a ridicat ştacheta pentru toată lumea. Toată lumea simte obligaţia să acţioneze”, a declarat Ben van Beurden, directorul general al Rpyal Dutch Shell, cel mai mare producător de petrol din Europa.

”Statele Unite pot leza progresul dar nu îl pot opri”

Îndeplinirea obligaţiilor stabilite la Paris ar necesita cheltuieli de 13.500 de miliarde de dolari până în 2030, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care arată amploarea oportunităţilor pentru companii. Doar în 2016 investiţiile în energie verde s-au ridicat la 287,5 miliarde de dolari, potrivit datelor obţinute de Bloomberg.
Pe fondul creşterii oportunităţilor de câştig, susţinătorii tradiţionali ai măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, Al Gore şi directorul general al Greenpeace, Jennifer Morgan, se vor întâlni la sesiunile de discuţii cu oficiali precum preşedintele băncii britanice HSBC Holdings, Stuart Gulliver, şi preşedintele Cofco, cel mai mare prodicător de alimente din China, Patrick Yu. Ei vor discuta despre echilibrul dintre combaterea încălzirii globale şi afaceri, cum poată fi oprită schimbarea climei şi cum se poate profita. ”Schimbarea climei are impact material şi este o problemă majoră pentru multe companii”, a declarat Dominic Waughray, director pentru parteneriate publice-private la World Economic Forum, adăugând că aceasta face parte din planurile de dezvoltare.
În afară de programul oficial, un număr record de 60 de directori generali sunt aşteptaţi să participe la o sesiune privată pentru a discuta problemele provocate de schimbările climei, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.
În centrul de congrese al staţiunii alpine elveţiene, World Economic Forum a construit o expoziţie legată de modificările climatice, de la emisiile poluante la creşterea nivelului mărilor.
Michael Oppenheimer, profesor la Universitatea Princeton, care va ajuta la explicarea expoziţiei, a spus că în pofida venirii lui Donald Trump la Casa Albă lupta cu încălzirea globală va continua. ”Statele Unite pot leza progresul dar nu îl pot opri”, a apreciat el.

Preşedintele Chinei, pentru prima dată la Davos

La o reuniune din noiembrie, urmarea acordului de la Paris, aproape 200 de ţări, între care China şi Arabia Saudită, s-au angajat să intensifice eforturile pentru a lupta cu creşterea temperaturilor la nivel mondial, minimalizând temerile că administraţia Trump va încerca să deturneze politicile de reducere a poluării. China, care timp de ani de zile a încercat să împiedice eforturile globale de combatere a schimbărilor de climă, şi-a modificat poziţia, iar acum explică UE şi SUA importanţa problemei.
Xi Jinping va fi primul preşedinte în funcţie al Chinei care va participa la forumul de la Davos, după ce a făcut din finanţarea energiei verzi un element cheie al preşedinţiei G20 pe care a deţinut-o ţara sa anul trecut.
Trump a promis în campania electorală să inverseze reglementările în domeniul mediului, să crească producţia de cărbune şi să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris semnat în 2015, care limitează emisiile generate de carburanţii fosili. Cu toate acestea, peste 600 de companii americane, de la DuPont la Monsanto, i-au cerut lui Trump să rămână în acest acord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.