Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Emisiile grupului Renault, anchetate la Paris

Ziarul de Vrancea
13 ian 2017 533 vizualizări
Procuratura din Paris a lansat o investigaţie împotriva grupului Renault, bănuit că ar fi trişat în privinţa emisiilor automobilelor produse, a declarat vineri o sursă din instituţie.

Acţiunile Renault au scăzut cu peste 4% în urma informaţiei, la cel mai redus nivel din aproape o lună, dar declinul s-a redus ulterior la 2,9%. Informaţia apare la circa două luni după ce Guvernul a transmis procuraturii concluziile unei investigaţii efectuată de agenţia pentru fraude de consum. Trei judecători au analizat problema începând din 12 ianuarie, a spus sursa. Judecătorii vor decide ulterior dacă investigaţia procuraturii va fi urmată de un proces.
Investigaţia franceză referitoare la emisiile motoarelor Renault şi dacă grupul încalcă legislaţia în domeniul poluării a foat lansată în urma scandalului emisiilor automobilelor diesel ale Volkswagen. Reprezentanţii Renault nu au fost disponibili pentru comentarii.

Câştigul mediu net a urcat la 2.172 lei în noiembrie

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 3%, sau 64 lei, în noiembrie 2016 faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.172 lei (482 euro), iar ritmul anual de creştere a accelerat la 13,2%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Precedentul câştig mediu net-record din România a fost înregistrat în decembrie 2015, de 2.114 lei.  În octombrie 2016, ritmul anual de creştere a câştigurilor angajaţilor din România încetinise la 12,7%, de la 14,2% în septembrie şi 14,5% în august, când s-a atins un nivel maxim după martie 2009. Creşterea salariilor a fost stimulată prin măsuri guvernamentale, în condiţiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei.  Statisticile oficiale publicate arată că, în termeni reali, ţinând cont de inflaţie - care a încheiat 2016 cu valori negative -, câştigurile au fost mai mari, în luna noiembrie 2016, cu 14% faţă de aceeaşi lună a anului precedent. "Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.675 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.291 lei)", se arată într-un comunicat al INS.

Datoria externă a depăşit 92,5 miliarde euro

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a crescut în luna noiembrie 2016 cu 285 milioane euro faţă de luna anterioară, la 92,498 miliarde euro, în special ca urmare a majorării puternice a datoriei pe termen scurt, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României.
La finalul anului 2015, datoria externă totală a României a fost de 90,43 miliarde euro. Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 30 noiembrie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,76 miliarde euro (75,4% din total datorie externă), în scădere cu 800 milioane euro faţă de finalul anului 2015, iar datoriile pe termen scurt însumau 22,74 miliarde euro, în urcare cu 2,86 miliarde euro.
Datoria autorităţii monetare, care reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI, s-a redus cu 117 milioane euro, la 1,257 miliarde euro.
Din 2010, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro. Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă până în vara anului trecut, când a reînceput să crească.

Investiţiile străine directe au atins un nivel-record după 2008

Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 3,928 miliarde euro în primele 11 luni din 2016, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi care reprezintă un nivel-record al ultimilor opt ani, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). "Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 3.928 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3.089 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 839 milioane euro", a precizat banca centrală.  
Nivelul maxim istoric a fost înregistrat în 2008, când firmele străine au investit în România 9,5 miliarde euro. Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei şi salariilor.

Boeing a obţinut o comandă de 22 de miliarde de dolari din partea unei companii indiene

Boeing a obţinut o comandă de 205 de avioane din partea operatorului aerian low-cost SpiceJet, în valoare de 22 de miliarde de dolari la preţurile din listă, relatează Bloomberg. Achiziţia reprezintă cel mai amplu plan de extindere al SpiceJet, care vrea să câştige cotă de piaţă de la liderul IndiGo. Acordul include o comandă fermă pentru 100 de aeronave 737 Max 8, care se adaugă unei comenzi anterioare pentru 55 de aparate. Compania mai are opţiunea de achiziţie a altor 55 de avioane, inclusiv de dimensiuni mari. Comanda este cea mai mare plasată vreodată de un operator indian pentru avioane Boeing.
SpiceJet concurează cu IndiGo, care urmează să primească de la Airbus circa 400 de avioane. IniGo controlează 42% din piaţa transporturilor aeriene din India.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.