Economic

BM a redus estimarea de creştere economică a României

Ziarul de Vrancea
11 ian 2017 650 vizualizări
Economia mondială îşi va accelera creşterea în următorii doi ani, mai arată raportul publicat ieri de experţii Băncii Mondiale

Banca Mondială a redus estimarea de creştere a economiei României în 2016 cu 0,4 puncte procentuale faţă de noiembrie, la 4,7%, iar pentru 2017 cu 0,1 puncte, la 3,7%, potrivit datelor incluse în raportul Global Economic Prospects publicat ieri. În 2018, banca se aşteaptă la o creştere economică de 3,4% în România. În noiembrie, Banca Mondială îmbunătăţise semnificativ estimarea de creştere a economiei României în 2016, cu 1,1 puncte procentuale faţă de luna iunie, la 5,1%. ”Creşterea economică solidă a României din 2016, susţinută de reducerea TVA, prociclică, se va stabiliza în 2017”, se arată în raportul publicat ieri de Banca Mondială.

Şi Comisia Europeană a îmbunătăţit la începutul lunii noiembrie estimarea de creştere a economiei României în 2016 cu 1 punct procentual, la 5,2%, potrivit prognozei de toamnă, în care se arată că avansul este susţinut de relaxarea fiscală şi creşterea salariilor. În următorii doi ani, Comisia prognozează că avansul PIB va încetini la 3,9% în 2017 şi la 3,6% în 2018.

Potrivit INS, economia României a avansat în trimestrul al treilea cu 4,4% faţă de intervalul similar al anului trecut şi cu 0,6% faţă de trimestrul precedent. Datele reprezintă o temperare semnificativă a creşterii economice faţă de trimestrul al doilea, când PIB-ul al României a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,5% faţă de trimestrul precedent.

 

Premianţi în Europa de Est

 

Banca Mondială arată în raportul publicat ieri că creşterea economică s-a accelerat în 2016 în Albania, Croaţia, România şi Serbia, reflectând cererea internă solidă, susţinută de preţurile scăzute ale energiei, avansul mai rapid al investiţiilor, datorat de fondurile structurale europene, de îmbunătăţirea pieţei muncii în Albania şi reducerea TVA în România. De asemenea, exporturile ridicate de bunuri şi servicii în zona euro au fost factori suplimentari de suport în Croaţia şi România. În schimb, încetinirea cererii interne a frânat creşterea economică în Ungaria, Polonia şi Turcia, în 2016. În Turcia, activităţile economice s-au contractat în trimestrul al treilea pentru prima oară din 2009, în urma tentativei de lovitură de stat şi a deteriorării condiţiilor de afaceri care a urmat. În Ungaria, Banca Mondială anticipează accelerarea creşterii economice la 2,7% în 2017, reflectând redresarea investiţiilor publice, inclusiv în proiecte de infrastructură finanţate cu fonduri UE.  Creşterea investiţiilor şi-a revenit anul trecut într-un număr de ţări, în special din Europa de Est, cum ar fi Croaţia, România şi Serbia, dar şi din Asia de Est şi Pacific şi Asia de Sud.

 

Se încheie recesiunea Rusiei ?

 

La nivel global, Banca Mondială prognozează în actualul raport o accelerare uşoară a creşterii economice, datorată revenirii preţurilor petrolului şi mărfurilor, care va atenua presiunile asupra exportatorilor pe pieţele emergente, în timp ce recesiunile din Brazilia şi Rusia vor lua sfârşit. Potrivit raportului, creşterea economiei mondiale îşi va reveni la 2,7% în 2017, după un minim al perioadei post-criză, de 2,3%, estimat pentru 2016. În economiile avansate, Banca Mondială se aşteaptă în acest an la un avans de 1,8%, faţă de 1,6% în 2016. Pentru economiile emergente, banca prognozează în 2017 o intensificare a creşterii economice la 4,2%, faţă de 3,4% în 2016. ”După ani de creştere globală dezamăgitoare, suntem încurajaţi să vedem perspective economice mai solide”, afirmă preşedintele World Bank Group, Jim Yong Kim.

Cu toate acestea există incertitudini considerabile în jurul acestor prognoze, care nu încorporează diversele propuneri ale preşedintelui american ales Donald Trump, care vor include reduceri de taxe, cheltuieli pentru infrastructură şi o poziţie protecţionistă în domeniul comerţului.

Banca Mondială anticipează o creştere a economiei SUA de 2,2% în 2017, peste ritmul de 1,6% estimat pentru 2016, dar avansul ar putea fi considerabil mai mare şi cu efecte în afara ţării. Accelerarea avansului economic în SUA poate duce însă la dobânzi mai mari care să aibă efecte adverse în unele state emergente care depind în mare măsură de finanţarea externă, avertizează Jim Yong Kim. Pentru China, BM se aşteaptă la continuarea încetinirii creşterii economice, la 6,2% în 2017, de la 6,7% în 2016, dar la accelerări în Indonezia şi Thailanda.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.