Economic

Efectele reducerilor de impozite, anulate de creşterea salariului minim

Ziarul de Vrancea
9 ian 2017 700 vizualizări
Efectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin diminuare impozitelor, prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri de Executiv, sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile, ca urmare a majorării salariului minim pe economie din 1 februarie 2017, a declarat ieri analistul financiar Iancu Guda.

Impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată vineri. Însă, cota de 3% rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat. Anterior, cota era cuprinsă între 1% şi 3% în funcţie de numărul de salariaţi: un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur salariat şi 3% pentru cele care nu au niciun angajat. “Efectele pozitive asupra microintreprinderilor prin diminuarea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile. În esenţă, vorbim despre o redistribuire a veniturilor orientate posibil către stimularea consumului, care nu are efecte benefice pe termen scurt asupra companiilor româneşti deoarece consumul se orientează preponderant către importuri”, a afirmat Guda.

Nouă din zece companii, afectate de creşterea salariului minim

Analistul susţine că această ordonanţa sprijină 90% din companiile din România, care intră în categoria microîntreprinderilor cu venituri anuale sub 500.000 euro, iar prin diminuarea impozitării impactul benefic este estimat, în scenariul de bază, la 955 milioane de lei. “În ciuda acestui fapt, estimez că efectul fiscal pozitiv asupra companiilor va fi compensat în întregime de creşterea cheltuielilor cu salariile, în scenariul foarte probabil în care microintreprinderile înregistrează o pondere de 25% a cheltuielilor salariale aferente angajaţilor care sunt plătiţi la nivelul salariului minim”, a subliniat Guda. Noul guvern a anunţat deja că va pune în aplicare de la 1 februarie 2017 promisiunea electorală a PSD, de a majora salariul minim cu 16%, la 1.450 lei. Analistul estimează că noile reglementări au impact în mod direct asupra a nouă din 10 companii, care au în jur de 1,2 milioane de angajaţi. "Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani, şi a crescut mult mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut înregistrat la nivelul economiei crescând de la 27% în anul 2008, până la 43% în anul 2016", a spus Guda. O măsură de reducere a costurilor fiscale pentru microîntreprinderi, condiţionată de reinvestirea economiilor generate astfel în investiţii pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, ar fi avut un efect mult mai puternic în economie, prin reducerea fenomenului de polarizare şi creşterea păturii de mijloc în rândul firmelor romaneşti, consideră analistul.Iancu Guda este director în cadrul Coface România, dar a precizat că studiul de impact reprezintă păreriile sale personale şi nu implică în niciun fel instituţiile cu care lucrează sau colaborează.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.