Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Proprietarii germani de automobile Volkswagen cer despăgubiri în instanţă

Ziarul de Vrancea
4 ian 2017 940 vizualizări
Proprietarii de automobile Volkswagen diesel din Germania au dat în judecată producătorul auto, căruia îi cer despăgubiri în urma scandalului emisiilor, într-un prim caz care poate spori presiunile asupra acestuia pentru a oferi compensaţii clienţilor europeni, relatează MarketWatch.

Volkswagen a convenit să plătească unui număr de aproximativ 535.000 de clienţi americani şi dealerilor auto din SUA compensaţii evaluate la aproape 20 de miliarde de dolari, dar a refuzat să facă o ofertă similară celor aproape 9 milioane de clienţi europeni afectaţi de scandalul manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel. Dacă reclamanţii din Germania vor avea succes, ar putea declanşa un val de plângeri, iar costurile înregistrate de Volkswagen pentru rezolvarea litigiilor ar putea creşte semnificativ. Firma germană de avocatură MyRight a intentat marţi procesul împotriva Volkswagen, solicitând despăgubiri în numele unui singur proprietar afectat de scandalul emisiilor, a anunţat tribunalul districtual din Braunschweig. În Germania nu sunt posibile procesele colective de tipul celor din Statele Unite. În schimb, curtea va audia cazul unui singur reclamant, care va fi apoi folosit drept model pentru litigiile cu alte părţi vătămate. Firma MyRight a colectat cereri din partea a circa 100.000 de clienţi ai grupului VW. MyRight a încredinţat administrarea acestor reclamaţii firmei Hausfeld Rechtsanwalte, subsidiară a unei firme americane de avocatură membră a Comitetului Mixt al Reclamanţilor, care a reprezentat consumatorii americani în procesul colectiv cu Volkswagen. Avocaţii firmei Hausfeld cer VW să le despăgubească clientul la preţul integral plătit de acesta pentru automobilul său, de 41.000 de euro plus dobânzi şi comisioane legale. Reprezentanţii Volkswagen au anunţat că au aflat de anunţul MyRight, dar nu au dorit să comenteze pentru că nu au fost citaţi oficial.

Noile smartphone-uri vor beneficia de un procesor mai performant

Qualcomm a prezentat un nou procesor pentru smartphone-uri, care va fi nu doar mai performant, dar va şi consuma mai puţină energie. Noul Snapdragon 835, urmaşul lui Snapdragon 820, procesor folosit de majoritatea producătorilor pe vârfurile gamă din 2016, este primul procesor Qualcomm produs pe tehnologia pe 10 nanometri. Drept urmare, noul procesor va fi mai mic şi mai uşor, iar de aici vin o serie întreagă de avantaje. Componentele mai mici ale procesorului conferă o eficienţă energetică superioară generaţiei anterioare. Cei de la Qualcomm susţin că Snapdragon 835 va consuma cu 25% mai puţină energie decât modelul 820. În practică, conform evaluărilor producătorului, noul procesor va aduce un plus de autonomie de 2,5 ore în cazul unui regim obişnuit de folosire a telefonului. Snapdragon 835 va oferi o performanţă grafică mai bună cu 25% faţă de modelul actual, Snapdragon 820. Sporul de performanţă grafică va fi vizibil în jocuri şi în aplicaţiile de realitate virtuală. De altfel, realitatea virtuală este unul din domeniile asupra căruia cei de la Qualcomm se concentrează în mod special cu noul procesor. Acesta promite imagine şi sunet mai bune în mediul virtual, precum şi o procesare mai rapidă a graficii 3D. O altă caracteristică importantă a noului procesor este suportul pentru tehnologia Quick Charge 4.0. Cei de la Qualcomm susţin că încărcarea telefoanelor se va face cu 20% mai rapid şi că 5 minute de alimentare vor oferi energie suficientă pentru 5 ore de folosire. Snapdragon 835 se află deja în procesul de producţie de masă. Ca urmare, este foarte posibil ca acesta să fie folosit deja de primele flagship-uri ce vor fi lansate în primăvara acestui an.

Toshiba este acuzată că şi-a supraevaluat profiturile

Acţiunile Toshiba au scăzut ieri cu peste 5%, după ce presa a relatat despre suspiciunile autorităţilor de reglementare că grupul japonez şi-a supraevaluat profiturile cu 40 de miliarde de yeni (339,59 milioane dolari) în ultimii trei ani, transmite Reuters. Dezvăluirile se adaugă unei serii de probleme contabile şi retrogradării ratingurilor Toshiba de către agenţiile de evaluare financiară, în urma reevaluării în scădere a activelor de către companie, legată de divizia nucleară din SUA. Publicaţia Asahi Shimbun a relatat marţi, zi în care bursa din Japonia a fost închisă, că autoritatea de supraveghere a pieţei financiare va prezenta procuraturii acuzaţiile de fraudă contabilă. Procuratura a refuzat iniţial să investigheze din lipsă de probe. Autoritatea de supraveghere a constat că Toshiba a raport creşterea profitului diviziei de computere în anii fiscali 2012-2014, când aceasta nu a generat niciun fel de profit, potrivit unor surse citate de publicaţie. În perioada respectivă doi directori generali ai Toshiba şi un preşedinte au fost implicaţi în această înşelăciune, potrivit instituţiei.

Inflaţia din zona euro a atins cel mai ridicat ritm după 2013

Inflaţia din zona euro a accelerat în decembrie la 1,1%, cel mai ridicat ritm după 2013 şi peste aşteptările analiştilor, de la 0,6% în noiembrie, susţinută de preţurile mai mari ale petrolului, evoluţie care va intensifica discuţiile despre măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg. Datele au fost publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat. Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau o rată a inflaţiei de 1% în decembrie. Inflaţia core, care exclude elemente volatile precum energia şi alimentele, a urcat luna trecută la 0,9%. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis în decembrie să prelungească programul de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului 2017, pe fondul inflaţiei scăzute, a incertitudinilor provocate de alegeri în mai multe state şi începerea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Ulterior deciziei BCE, s-au amplificat presiunile de creştere a preţurilor, odată cu preţurile mai mari ale energiei.

CEZ Vânzarea are verde să preia C-Gaz&Energy

Consiliul Concurenţei a anunţat miercuri că a autorizat operaţiunea prin care CEZ Vânzare SA va prelua activitatea de furnizare cu amănuntul de gaze naturale în regim concurenţial a companiei C-Gaz&Energy Distribuţie SRL, prin preluarea clienţilor finali actuali de gaze naturale ai acesteia.  “Operaţiunea analizată nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, a precizat Consiliul Concurenţei. Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după eliminarea informaţiilor confidenţiale. CEZ Vânzare este o subsidiară a grupului ceh CEZ, care a preluat în 2005 distribuitorul regional de energie electrică din Oltenia şi vestul Munteniei, mult timp cu statut de monopol, care furnizează energie electrică în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Distribuitorul are 1,4 milioane de clienţi. C-Gaz&Energy Distribuţie SRL desfăşoară activităţi de comercializare atât a energiei electrice, cât şi a gazelor naturale pe întreg teritoriul ţării.












 
























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.