Economic

Modul de impozitare a salariilor programatorilor a fost schimbat

Ziarul de Vrancea
28 dec 2016 1057 vizualizări
Ministerul Comunicaţiilor elimină plafonul de 10.000 de dolari pe angajat pentru scutirea de impozit pe salarii în IT

Programatorii vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor chiar dacă firma la care lucrează nu a obţinut un venit de 10.000 de dolari anual pe angajat, iar măsura se va aplica inclusiv companiilor aflate în primul an de funcţionare sau celor care au trecut printr-o reorganizare, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Ministerul Comunicaţiilor. Programatorii beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe salarii încă din 2004, măsura fiind luată de Guvernul condus atunci de Adrian Năstase. În 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a luat decizia să aplice această scutire pentru toţi angajaţii din domeniu, indiferent de specializarea absolvită. La începutul lunii noiembrie, ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, a declarat, pentru News.ro, că statul ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a putea să păstreze specialişti IT şi a nu mai ajunge într-o stare de captivitate în raport cu firmele private. Totodată, ministrul consideră că, pentru încurajarea start-up-urilor, trebuie eliminată bariera de 10.000 de dolari de venit per angajat, condiţie impusă firmelor care vor să obţină scutire de la plata impozitului pe salariu pentru angajaţii lor. Programatorii vor beneficia de noile facilităţi ca urmare a modificare a unui ordon de ministru, emis în martie 2015, privind încadrarea în activitatea de programare. Această măsură va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. ”Totodată, s-a eliminat restricţia care prevedea că acest ordin se aplică acelor angajatori care au înregistrat în anul precedent un venit anual de cel puţin 10.000 dolari americani, echivalent în lei, pentru fiecare angajat ce beneficiază de facilitatea fiscală”, se arată în comunicat. În plus, a fost extins domeniul de aplicabilitate al ordinului şi pentru anul înfiinţării unei firme, iar ordinul se va aplica şi la companiile care au trecut în cursul anului printr-o reorganizare. Pentru simplificarea procedurilor, a fost prevăzută posibilitatea ca angajatorul să păstreze documentele justificative în format electronic, cu condiţia ca acestea să fie semnate cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, acordat de un furnizor de servicii acreditat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.