Economic

România, Bulgaria şi Letonia, cele mai mici cheltuieli de protecţie socială

Ziarul de Vrancea
21 dec 2016 556 vizualizări
Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia socială pe cap de locuitor din UE sunt în Luxemburg, cu 88 de puncte peste media UE

România are cel mai scăzut nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială pe cap de locuitor, care sunt cu 71 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, urmată de Bulgaria şi Letonia, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate ieri de biroul european de Statistică Euroastat. Datele, calculate în funcţie de standardele puterii de cumpărare (care exclud diferenţele de preţuri între ţări), arată că aceste cheltuieli sunt în Bulgaria cu 68 de puncte procentuale mai mici faţă de media UE, iar în Letonia cu 67 de puncte. Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia socială pe cap de locuitor sunt în Luxemburg ( cu 88 de puncte peste media UE), Danemarca, Olanda şi Austria, ţări în care nivelul este cu 35-40 de puncte peste media UE, urmate de Germania şi Franţa cu 30 puncte peste medie. Eurostat notează că datele referitoare la Luxemburg sunt atât de ridicate întrucât se referă la rezidenţi. România are a treia cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru protecţia socială din UE, de 14,8%, valori mai reduse fiind înregistrate în Letonia (14,5%) şi Lituania (14,7%), în timp ce nivelul cel mai ridicat este în Franţa (34,3%), arată Eurostat. Între statele cu niveluri scăzute ale acestei ponderi se mai află Estonia (15,1%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 18,5%), Malta şi Polonia (19%), Cehia (19,7%) şi Ungaria (19,9%). Mai multe state au un nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială de peste 30% din PIB, şi anume Franţa (34,3%), Danemarca (33,5%), Finlanda (31,9%), Olanda (30,9%), Belgia (30,3%), Austria şi Italia (30%). Disparităţile dintre cheltuielile pentru protecţie socială reflectă diferenţele dintre standardele de viaţă între ţările membre, dar şi diferenţele dintre sisteme. La nivelul Uniunii Europene media a crescut din 2011 până în 2014 de la 28,3% la 28,7%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.