Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Bitdefender estimează o creştere a atacurilor cibernetice

Ziarul de Vrancea
19 dec 2016 948 vizualizări
Reprezentanţii firmei de securitate cibernetică Bitdefender estimează o creştere în 2017 a atacurilor cibernetice îndreptate împotriva site-urilor de ştiri, a magazinelor online şi a reţelelor sociale, în contextul revigorării internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri şi servicii, iar infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activităţi de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investiţiilor de până la 1.500%, potrivit unui comunicat transmis luni.

Atacatorii care folosesc metode de tip ransomware, care criptează datele utilizatorilor şi solicită apoi recompensă, vor continua să-şi intensifice activitatea şi în acest an, în contextul creşterii dispozitivelor inteligente conectate la internet, care au o securitate slabă. ”Atacurile care blochează accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu uşurinţă de la distanţă al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii îşi construiesc, aşadar, reţele imense de astfel de dispozitive, aparţinând unor utilizatori obişnuiţi şi lansează prin intermediul lor atacuri menite să destabilizeze anumite ţinte”, se arată în comunicat. Motivaţia atacatorilor va rămâne, în general, aceeaşi cu cea din anii anteriori. Astfel, obţinerea de bani prin şantajarea companiilor, furtul de informaţii şi raţiunile politice rămân principalele motive ale declanşării unor atacuri. Atacurile se va dezvolta continuu din cauza exploziei numărului de dispozitive inteligente conectate la internet, în contextul în care securitatea nu este întotdeauna o prioritate pentru producătorii acestor gadgeturi, în principal pentru că memoria şi resursele insuficiente nu permit rularea unor programe de securitate puternice. În condiţiile în care folosirea dispozitivelor personale în mediul corporatist va creşte tot mai mult, problema securităţii datelor va deveni tot mai delicată, anticipează Bitdefender. Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai şi operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de câteva ore a activităţii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest şi Paypal. Specialiştii Bitdefender acvertizează că acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicaţiilor la nivel mondial, rezervat până acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns în prezent în mâinile unor indivizi necunoscuţi.

Vodafone are o reţea mobilă mai rapidă decât Orange şi Telekom

Vodafone, al doilea jucător pe piaţa de telefonie mobilă din România, a avut în acest an o reţea mobilă cu cel puţin 15% mai rapidă, la descărcare, decât reţelele celor trei competitori pe pe piaţa locală, potrivit rezultatelor înregistrate de aplicaţia Speedtest, prezentate de Vodafone. De la începutul anului 2016 şi până în prezent, Ookla a colectat peste 1,14 milioane de teste efectuate de utilizatorii de telefonie mobilă din România folosind aplicaţia Speedtest pentru a-şi verifica performanţa conexiunii mobile. Potrivit acestor teste, pe întregul an, viteza de descărcare a Vodafone a fost cu cel puţin 15% mai mare decât a celorlalţi competitori. În trimestrele doi şi trei din acest an, potrivit datelor colectate de către dezvoltatorul aplicaţiei Speedtest, Ookla, viteza medie de descărcare a utilizatorilor Vodafone a fost de 52,98 Mbps, peste vitezele înregistrate de Orange (43,88 Mbps), Telekom (23,47 Mbps) şi Digi Mobil (12,66 Mbps). ”Rezultatele a peste 500.000 de teste din al doilea şi al treilea trimestru al anului 2016, efectuate de utilizatorii de telefoane mobile din România compatibile cu tehnologia LTE arată că reţeaua Vodafone România oferă cele mai mari viteze de download şi de upload, precum şi cea mai mică latenţă în transmiterea datelor”, se arată în comunicat. La capitolul încărcare, Vodafone a înregistrat o viteză medie de 18,38 Mbps, urmat de Orange cu 16,11 Mbps, Telekom cu 9,47 Mbps şi Digi Mobil cu 2,61 Mbps. Datele sunt diferite de cele publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru trimestrul al treilea al acestui an. Potrivit autorităţii, cea mai mare viteză medie de descărcare, pe segmentul internetului mobil, a fost înregistrată la Orange România (37,8 Mbps), urmată de Vodafone România (29,64 Mbps) şi Telekom România (19,79 Mbps). Vodafone România a lansat reţeaua Supernet 4GA în septembrie 2016, în încercarea de a oferi utilizatorilor viteze mai mari, în special pe segmentul vizionării de clipuri video în format HD pe mobil.

România, pe primul loc în UE la creşterea costului orar al forţei de muncă 

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de creşterea costului orar al forţei de muncă în trimestrul al treilea, de 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind urmată de Cehia cu 9% şi Bulgaria cu 8,4%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat. Creşteri mari au mai înregistrat Letonia, de 7,7%, şi Lituania, de 6,8%. Costul orar al forţei de muncă a scăzut în Croaţia cu 5,5%, în Malta cu 2,1% şi în Italia cu 0,5%. În zona euro, acest cost a crescut cu 1,5% în trimestrul al treilea, raportat la intervalul similar al anului 2015, în timp ce avansul la nivelul Uniunii Europene a fost de 1,9%.

Samsung Electronics va cumpăra baterii de la LG Chem

Samsung Electronics ar putea cumpăra baterii pentru telefoane de la LG Chem, decizie care i-ar permite să îşi diversifice furnizorii după eşecul înregistrat cu smartphone-ul Galaxy Note 7, potrivit publicaţiei Chosun Ilbo, transmite Reuters. În prezent, Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, cumpără baterii pentru dispozitivele Note de la Samsung SDI şi compania chineză Amperex Technology. Un oficial din industrie citat de Chosun Ilbo a spus că există şanse de 90% ca acordul să aibă loc, iar Samsung ar urma să cumpere baterii LG Chem din a doua jumătate a anului viitor. Un purtător de cuvânt al Samsung Electronics nu a dorit să comenteze, ca şi cel al LG Chem. La începutul lunii septembrie, Samsung a anunţat rechemarea a 2,5 milioane de telefoane Note 7, care riscau să ia foc, risc atribuit unui defect al bateriilor Samsung SDI. În octombrie, compania a oprit producţia telefoanelor respective, care costau 882 de dolari, după ce şi telefoanele cu care au fost înlocuite, dotate cu baterii ale Amperex Technology, au început să ia foc. LG Chem fabrică în prezent baterii pentru afiliata sa LG Electronics, precum şi pentru Apple.

Licitaţie cu probleme de titluri de stat pe cinci luni

Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut, ieri, 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 799,4 milioane lei, uşor sub suma cerută de stat, de 800 milioane lei. Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală. Randamentul mediu ponderat este de 0,76% pe an, sensibil peste nivelul de la ultima licitaţie de certificate de trezorerie pe şase luni, din septembrie, când randamentul mediu anual a fost de 0,42%. În 24 noiembrie, la ultima licitaţie de certificate de treziorerie, însă cu scadenţa mai mare, la un an, dobânda medie a fost de 0,84%. 

Iranul renunţă la o parte din contractul cu Airbus

Iranul renunţă la achiziţia de aeronave A380, în cadrul unui contract cu Airbus a cărui valoare va scădea cu circa 63%, de la 27 de miliarde de dolari la aproximativ 10 miliarde de dolari, o nouă lovitură pentru programul aeronavelor gigant al constructorului european, transmite Bloomberg. Contractul iniţial, care nu era ferm, prevedea cumpărarea a 118 avioane, între care 12 aeronave A380 cu punte dublă, dar comanda va scădea la 100 de aparate. O delegaţie a Airbus se află la Teheran pentru discuţii cu autorităţile iraniene. ”Având în vedere că în contractul actual sunt prevăzute 100 de avioane, nu cred că valoarea totală va depăşi 10 miliarde de dolari, în cel mai bun caz. În cadrul acordului sunt incluse avioane A330, dar nu şi A380”, a spus Farhad Parvaresh, director general al Iran Airs. Airbus a redus deja producţia de avioane A380 la mai puţin de jumătate, la un avion pe lună, până în 2018, din cauza cererii scăzute. Compania Emirates, din Dubai, este singura care a investit mult în aeronavele gigant ale Airbus, al căror preţ de listă este de 433 de milioane de dolari, dar care de obicei sunt oferite cu un discount mare.








 





















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.