Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Numărul de pensionari a scăzut cu 46.000 în ultimul an

Ziarul de Vrancea
16 dec 2016 861 vizualizări
Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,25 milioane în al treilea trimestru din acest an, în scădere cu 46.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pensia medie a crescut cu 6,5% într-un an, la 951 de lei (213 euro), potrivit datelor publicate ierii de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul. În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 748 de lei, cu o diferenţă de peste 400 de lei faţă de pensia maximă, primită de persoanele din Bucureşti, care se ridică la 1.181 de lei. La nivel naţional, pensia medie lunară a fost de 951 lei, mai mare cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, nivel identic cu cel din trimestrul al doilea. Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,3%, comparativ cu 53,7% în trimestrul precedent.

 

Trei firme de asigurări locale, rezultate la testele de stabilitate peste medie
 

Trei asigurători activi pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă cumulată de aproximativ 77%, au o rată de acoperire cu active a obligaţiilor de circa 120%, faţă de 110% media la nivel european, şi au obţinut rezultate peste medie la testul de stres efectuat în 2016 de Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), a informat ieri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Testul a fost efectuat cu sprijinul autorităţilor de supraveghere care fac parte din EIOPA şi a evaluat rezistenţa companiilor în cazul unor riscuri majore. Au participat la acest exerciţiu 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. România a participat la testul de stres cu trei companii, dintre care două prezente în sectorul asigurărilor generale, iar una în domeniul asigurărilor de viaţă. Rezultatele celor trei asigurători, în cazul obţinerii unor randamente scăzute pentru o perioadă mai lungă de timp, au fost peste media europeană în ceea ce priveşte scăderea valorii activelor în exces faţă de obligaţii, de 5,5%, în vreme ce la nivel european scăderea a fost, in medie, de 18%. După aplicarea factorilor de risc aferenţi scenariului „double hit” (un nivel ridicat a obligatiilor si o scădere a valorii activelor), nivelul activelor în exces faţă de obligaţii a scăzut cu 22,4%, in vreme ce, la nivel european, scăderea a fost mai mare, de 28,9%, în medie. Astfel, chiar si ulterior aplicării oricăruia dintre cele două scenarii de stres, pe ansamblul celor trei companii participante, raportul dintre fondurile proprii si obligaţii a rămas la valori de peste 100%. Valoarea primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor generale în acest an ar putea ajunge la 10 miliarde de lei (2,22 miliarde euro), ceea ce ar însemna depăşirea nivelului atins în 2008, când s-a înregistrat un nivel record.

Ministrul Agriculturii sfătuieşte populaţia să nu mai aducă carne de porc din Ucraina
 

Populaţia trebuie să înţeleagă să nu mai introducă produse din carne de porc din Ucraina şi Moldova, deoarece şi aşa există un risc de 70% ca pesta porcină africană să intre în România prin intermediul mistreţilor care migrează, a avertizat ieri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferintă de presă. "Eu trag în continuare un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pesta porcină africană, care se află la frontiera României şi care este o maladie extrem de gravă prin consecinţele economice, care în evaluarea noastră ar putea duce, dacă va intra în ţară, la pierderi de sute de milioane de euro într-un timp foarte scurt”, a spus Irimescu. Ministrul speră ca populaţia din zonă să înţeleagă că nu este voie să introducă niciun produs de origine animală în România din Ucraina şi Republica Moldova.“Este foarte important să înţelegem acest lucru deoarece şi aşa există un risc foarte mare să pătrundă pesta porcină africană prin mistreţi care să migreze dintr-o parte în alta. Specialiştii apreciază la 70% riscul ca boală să apară din cauza agentului transmiţător: mistreţul. (...)Să nu uităm că mult timp s-a făcut un mic trafic cu produse din carene de porc din Ucrina şi Republica Molodova pentru că produsele erau mai ieftine”, a afirmat Irimescu. Acesta a mai zis că, dacă pesta intră în România, producătorii autohtoni nu vor mai putea exportat deloc produse din carne de porc. România poate exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene din luna octombrie, după ce a fost votată în septembrie trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. În ultimii 70 de ani, României i-a fost interzis să exporte porci vii şi carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Exportul este posibil, însă Comisia Europeană impune câteva condiţii destul de restrictive.

Cele mai ieftine bilete de avion dus-întors au costat 6 euro
 

Anul 2016 a fost un an bun pentru companiile aeriene low-cost, care au vândut bilete dus-întors pe ruta Bucureşti-Berlin şi cu 6 euro, iar călătorii au cheltuit, în medie, 92 euro pentru un bilet de avion dus-întors pe ruta Bucureşti-Roma, aceasta fiind cea mai ieftină dintre destinaţiile populare din acest an, potrivit unui comunicat publicat vineri de agenţia online de turism Vola.ro. Competiţia dură dintre liniile aeriene low-cost a dus în acest an la scăderea preţurilor şi la creşterea numărului de pasageri. Jumătate din traficul pe cel mai mare aeroport al României, Henri Coandă din Bucureşti, este adus de liniile aeriene low-cost. După Roma, cele mai ieftine destinaţii populare pentru românii care au călătorit cu avionul în străinătate în 2016, din Bucureşti, au fost Londra (129 euro), Madrid (150 euro), Paris şi Barcelona (170-180 euro). Cel mai scump bilet de avion cumpărat prin intermediul Vola.ro a fost un bilet pe ruta Bucureşti – Calgary (Canada), pentru care o persoană a plătit peste 4.400 de euro, cu trei zile înainte de data plecării. În cazul city break-urilor, Roma a fost cea mai populară destinaţie în rândul clienţilor Vola.ro, urmată de Barcelona, Veneţia, Londra şi Paris.

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 500 milioane euro pentru România
 

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut de 500 milioane euro (558 milioane dolari) pentru România, destinat sporirii eficienţei finanţelor publice şi creşterii economice prin reformarea unor instituţii-cheie, a anunţat instituţia. Împrumutul aprobat de Banca Mondială este al doilea destinat politicilor de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică. "Autorităţile din România au demonstrat un angajament susţinut pe calea implementării unei agende de reforme care reprezintă nucleul eforturilor de reducere a sărăciei şi a excluziunii, şi al creării de oportunităţi mai bune pentru cetăţenii României. Banca Mondială va susţine în continuare România pe drumul transformării economice şi al unei convergenţe mai rapide cu UE", a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Cyril Muller. Programul Băncii Mondiale de sprijin pentru România are trei priorităţi. Prima prioritate este amplificarea potenţialului de creştere al României prin majorarea eficienţei companiilor de stat, pentru creşterea nivelului de competitivitate la export şi al performanţelor macroeconomice.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.