Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Fondul de Garantare vrea să recupereze pagubele de la Astra de la Adamescu

Ziarul de Vrancea
15 dec 2016 1041 vizualizări
Numărul dosarelor de daune de la Astra aprobate ar putea ajunge la 31.000 la finalul acestui an, valoarea lor fiind estimată de FGA la 140 milioane lei

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ar putea fi obligat, potrivit legii insolvenţei, să-l execute silit pe omul de afaceri Dan Adamescu, în scopul recuperării prejudiciului adus de falimentul firmei de asigurări Astra, dacă instanţa va decide definitiv că el este vinovat pentru situaţia în care a ajuns firma de asigurări, au declarat ieri, surse din piaţă. Compania de asigurări Astra, controlată de Adamescu, a intrat în mod oficial în faliment în data de 28 aprilie, după o decizie definitivă în acest sens a Curţii de Apel Bucureşti, falimentul fiind solicitat ASF. În octombrie 2015, FGA a transferat dosarele de daună, de asigurare şi bazele de date de la Astra. Numărul dosarelor de daune aprobate ar putea ajunge la 31.000 la finalul acestui an, valoarea lor fiind estimată de FGA la 140 milioane lei. Lichidatorul Astra, compania KPMG, ar trebui să depună un raport în ianuarie sau februarie 2017, raport care ar trebui să explice cauzele care au dus la falimentul firmei de asigurare.”Dacă din raportul lichidatorului reiese că Adamescu sau alte persoane se fac vinovate de falimentul Astra, FGA este obligată de lege să acţioneze în instanţă persoanele vinovate pentru a recupera prejudiciul. Dacă instanţa dă apoi o sentinţă definitivă, prin care se stabilesc clar vinovaţii, FGA va trece la executarea silită a persoanelor respective”, a precizat una din surse, pentru News.ro. În acest caz, FGA ar avea dreptul să vândă bunurile celor vinovaţi până la recuperarea prejudiciilor, cu condiţia ca bunurile respective să nu fie sub sechestru. Dan Adamescu execută, din 27 mai, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale. El a fost găsit vinovat de dare de mită pentru că le-a dat 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă. Dan Adamescu mai este cercetat într-un dosar privind falimentarea Astra Asigurări, în care este acuzat de abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al The Nova Group Investments Romania SA şi Epsilon Estate Provider SRL. Procurorii DNA l-au pus în luna martie pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei.

Turiştii străini au cheltuit în Romania un miliard de euro

Circa 1,92 milioane de turişti străini s-au cazat în România în primele nouă luni din acest an şi au cheltuit în total 4,61 miliarde lei (1,02 miliarde euro), ceea ce înseamnă o medie de 2.397 lei (533 euro) de persoană, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Turiştii veniţi pentru afaceri, congrese sau conferinţe au reprezentat 56,6% din total în primele nouă luni ale acestui an. Călătoriile în scop particular, în care sunt incluse vacanţele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor şi rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 43,4% din numărul total de turişti străini, din care vacanţele au avut o pondere de 61,3%. Peste jumătate dintre cheltuielile pentru afaceri (53,1%) au fost repartizate pentru cazare, 92,7% dintre turişti preferând mic dejunul inclus. Turiştii au mai cheltuit 16,6% din bani în restaurante şi baruri, iar 12,1% au fost pentru cumpărături. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime - 38,3% - au fost pentru alimente şi băuturi, iar o treime pentru cadouri şi suveniruri. Turştii străini veniţi cu afaceri au dat 54,9% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Peste jumătate - 51,5% - dintre turiştii străini veniţi în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,5% pe cont propriu. Totodată, trei sferturi dintre aceştia au călătorit cu avionul, în timp ce 14,3% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.

Înmatriculările de autoturisme noi în România au urcat cu 18,2%

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 18,2% în primele 11 luni, la 85.593 de unităţi, de peste două ori mai mult faţă de avansul Uniunii Europene, de 7,1%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 9,8%, la 376.516 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,8%. În primele 11 luni din 2015, în România au fost înregistrate 72.423 autoturisme. La nivelul Uniunii Europene, înregistrările de autoturisme noi au avansat în primele 11 luni cu 7,1%, la 13,5 milioane de unităţi, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Între pieţele auto mari, înmatriculările din Spania au urcat în primele 11 luni cu 11,1%, iar cele din Italia cu 16,5%. Marea Britanie a consemnat o creştere de 2,5% a înmatriculărilor, Franţa de 5%, iar Germania de 4,6%. Piaţa din Olanda a scăzut cu 8,6%. În luna noiembrie, înmatriculările auto din România au crescut cu 20,2%, la 9.645 unităţi, de la 8.022 unităţi în noiembrie 2015.  La nivelul UE înregistrările de autoturisme noi au crescut în luna noiembrie la 1,148 milioane de unităţi. Înmatriculările de autoturisme Dacia la nivelul UE au crescut în primele 11 luni cu 10%, la 376.516 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,8%, în creştere de la 2,7% în urmă cu un an. În luna noiembrie, înregistrările Dacia în UE au crescut cu 7,9%, de la 28,717 unităţi în intervalul similar din 2015 la 30.978 unităţi. Cota de piaţă a crescut cu 0,1 puncte procentuale, la 2,7%. Vânzările de maşini noi ale grupului Renault, al treilea mare producător la nivel european, care deţine şi marca Dacia, au avansat în primele 11 luni cu 12%, la 1,34 milioane unităţi, iar cota de piaţă a crescut la 10%, de la 9,6% în aceeaşi perioadă din 2015. În luna noiembrie, înmatriculările grupului Renault au crescut cu 16,8%, la 124.088 de autoturisme, conferind o cotă de piaţă de 10,8%, faţă de 9,8% în urmă cu un an.

Românii vor cheltui în acest an cu 4,4% mai mult pentru sărbătorile de iarnă

Persoanele din marile oraşe din România, cu peste 100.000 de locuitori, sunt dispuse să aloce, în medie, un buget de 1.698 de lei (377 de euro) pentru cheltuielile de sărbătorile de iarnă, în creştere cu 4,4% faţă de bugetul alocat în aceeşi perioadă din 2015, de 1.626 de lei, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Mednet Marketing Research Center. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban (oraşe mici - sub 30.000 locuitori, oraşe mijlocii - 30.000-100.000 locuitori, oraşe mari - peste 100.000 locuitori) în perioada 23 - 28 noiembrie 2016. Dacă în anii anteriori Mednet realiza studiul doar în rândul oraşelor mari, din acest an compania de cercetare a extins studiul şi la nivelul oraşelor mici şi mijlocii. În acest condiţii, nu există date pentru a putea face o comparaţie cu anii anteriori în ceea ce priveşte bugetele de alocate pentru sărbători de către românii din oraşele mici şi mijlocii. Au fost intervievate 800 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%. Conform datelor studiului în mediul urban, ce cuprinde oraşele mari, mijlocii şi mici, bugetul total alocat pentru cheltuielile de Crăciun şi de Revelion este estimat în acest an la 1.660,87 lei. Astfel, aproape trei sferturi dintre locuitorii din oraşe vor cheltui sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei pentru Crăciun şi Revelion, în timp ce 17,9% dintre aceştia vor avea la dispoziţie o sumă mai mică de 1.000 de lei. O parte semnificativă a bugetului pentru sărbătorile de iarnă va fi destinată cumpărării produselor alimentare şi nealimentare. Astfel, locuitorii din urban vor cheltui, în medie, pentru produsele alimentare 649,25 lei, iar pentru cele nealimentare 430,43 lei. Mai mult decât atât, 564,69 lei este bugetul mediu alocat de aceştia pentru cadourile oferite celor dragi cu ocazia Sărbătorilor.

Fond de 5 milioane de euro pentru start-up-urile româneşti

Peste 20 de investitori din cadrul asociaţiei Investors Club vor să investească peste 5 milioane de euro în start-up-uri şi IMM-uri cu management şi capital 100% românesc, a anunţat ieri Investors Club.  Asociaţia Investors Club a lansat miercuri Private Equity Network, o divizie specială care este formată din peste 20 de investitori din Investors Club, şi prin care vrea să facă plasamente private în start-up-uri şi IMM-uri cu management şi capital 100% românesc. Divizia vrea să investească 5 milioane de euro.“Ne dorim să cunoaştem cât mai multe companii aflate la început de drum sau într-un stadiu incipient al dezvoltării lor. Suntem în cautare de antreprenori vizionari, care au nevoie de finanţare pentru companiile lor. Scopul nostru principal este să oferim sprijin companiilor, până în momentul în care acestea încep procesul de listare la Bursa de Valori Bucureşti”, a declarat preşedintele Investors Club, Raluca Ganea.

Cea mai putermică bancă din lume dă semnalul creşterii dobanzilor

Federal Reserve, banca centrală americană, a majorat în şedinţa de miercuri dobânzile cu un sfert de punct procentual, prima decizie de acest fel din ultimul an, în linie cu aşteptările pieţei, relatează Reuters. Ratele de dobândă au urcat de la 0,25-0,5% până la 0,5-0,75%. Ultima majorare a dobânzilor a fost decisă în decembrie 2015.  Într-o conferinţă de presă ţinută după anunţarea deciziei, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a pus banca centrală americană într-un "nor de incertitudini" şi i-a făcut pe unii membrii ai conducerii instituţiei să îşi schimbe estimările privind evoluţia economiei. "La şedinţa FOMC (comitetul care ia deciziile de politică monetară n.r.), participanţii au admis că există o mare nesiguranţă privind modul în care politicile economice s-ar putea schimba şi asupra efectului pe care aceste politici le-ar putea avea asupra economiei", a spus Yellen. Deşi Trump îşi va prelua mandatul abia peste o lună, unii membri ai conducerii Federal Reserve au început să îşi schimbe prognozele legate de politica fiscală din perioada următoare. 

Amazon face prima livrare folosind o dronă

Într-un exerciţiu de marketing cu opţiuni practice neclare pentru viitor, Amazon a folosit pentru prima oară o dronă pentru a livra o comandă. Evenimentul dat publicităţii miercuri seara a avut loc în regiunea Cambridge din Marea Britanie, pe 7 decembrie. Înregistrarea publicată de Amazon arată un parcurs de 13 minute al unei drone electrice de dimensiuni medii care a zburat la altitudinea de 122 de metri. Faptul că reprezintă doar exerciţiu de marketing pentru compania americană reiese şi din produsele livrate: un dispozitiv de video streaming Fire TV (produs de Amazon) însoţit de o cutie cu popcorn. Livrările cu drone fac parte din programul Amazon Prime Air, anunţat de şeful companiei, Jeff Bezos, încă din 2013. Cel puţin la nivel teoretic, Amazon pare să ia în serios în planurile sale de viitor această opţiune. În practică, însă, livrarea cu drona, cel puţin în forma actuală, nu poate reprezenta o opţiune viabilă pentru zonele rezidenţiale. În mediul rural, unde spaţiul permite aterizarea şi recepţionare coletelor, va fi mult mai simplu, deşi la nivelul tehnologic actual încă este o provocare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.