Economic

Războiul cărnii de porc

Ziarul de Vrancea
4 dec 2016 1209 vizualizări
Inainte de sărbătorile de iarnă producătorii locali au majorat preţurile la produsele din carne de porc u ei sunt totuşi temperaţi de importurile ieftine

Preţul cărnii de porc înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie la poarta fermelor din România a crescut faţă de anul trecut, însă majorarea preţurilor au fost temperate de concurenţa provenită din partea importurilor ieftine din ţări precum Germania, Spania sau Danemarca, spun specialiştii consultaţi de News.ro. La sfâşitul lunii noiembrie, preţul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc(APCP), Ioan Ladoşi, acest preţ este mai mare faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, dar mai mic faţă de preţurile solicitate de fermierii români în perioada mai-octombrie 2016. În ultimele săptămâni, preţul oferit de abatoare a coborât, pe fondul reducerii preţului cărnii de porc din Germania, care stabileşte referinţa de preţ şi pentru România. Potrivit estimărilor realizate de producătorii de carne de porc, în decembrie, fermele comerciale din România vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte ţări membre ale Uniunii Europene. Producătorii români se aşteaptă ca produsele provenite din import să aibă o cotă mai mare în acest an. “Din datele statistice oficiale rezultă că în 2015 au intrat în România peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne aşteptăm ca în acest an această cifră să fie depăşită, pe fondul creşterii consumului şi, din păcate, a stagnării producţiei interne”, a subliniat Ladoşi. Marii retaileri de pe piaţa Românească susţin că achiziţionează carnea de porc preponderent din România şi apelează la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale. Potrivit Monitorului Preţurilor, administrat de Consiliul Concurenţei, preţul pulpei de porc fără os porneşte de la 12 lei kilogram, însă există diferenţe mari în funcţie de sortiment. “Faţă de perioada similară a anului trecut avem o creştere, din cauza majorării preţului de achiziţie. Cum va evolua preţul depinde de piaţă”, a explicat Carrefour, la solicitarea News.ro. Autorităţile dau asigurări că, în ultimii ani, a crescut siguranţa legată de carnea de porc produsă în România, ca urmare a presiunii pieţei şi a reducerii ponderii micilor producători, slab controlaţi de către autorităţile sanitare. “Dacă acum câţiva ani aveam 4 milioane de porci în gospodăria populaţiei şi 2-3 milioane de porci în fermele comerciale, în prezent situaţia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci în fermele comerciale şi circa 2 milioane de porci în gospodăria populaţiei. Pentru că ştim bine că riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodării familiale care pun pe piaţă 100-200 de porci pe an şi de multe ori nu ştiu nici măcar ce legislaţie trebuie să respecte vis-à-vis de biosecuritatea în ferme”, a spus Irimescu, într-un interviu acordat News.ro săptămâna trecută.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.