Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Podul de la Agigea va fi redeschis traficului

Ziarul de Vrancea
27 nov 2016 858 vizualiz─âri
Lucr─ârile la podul care face leg─âtura cu sudul litoralului au fost ├«ncepute ├«n urm─â cu ┼čase ani

Traficul pe podul de la Agigea, situat pe Drumul Na┼úional 39, se va redeschide ├«ncepand de luni, 28 noiembrie, ora 00:00, mai devreme cu trei s─âpt─âmani fa┼ú─â de termenul estimat, anun┼ú─â Compania Na┼úional─â de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Directorul General al CNAIR, C─ât─âlin Homor, a fost duminic─â la Podul Agigea ┼či a evaluat stadiul lucr─ârilor. ÔÇťPodul de la Agigea a fost un proiect blocat la ├«nceputul mandatului, a fost un proiect suspendat de mai bine de doi ani. ┼úinand cont de importan┼úa acestui proiect, l-am trecut pe lista mea de priorit─â┼úi ├«n primele trei. Dup─â negocieri foarte dure cu constructorul ┼či de amploare am reu┼čit s─â debloc─âm acest proiect. Nu numai c─â am reu┼čit s─â-l debloc─âm, ci ritmul lucr─ârilor a fost unul accelerat. Cu o mobilizare bun─â a constructorului ┼či un management riguros din partea companiei suntem ast─âzi ├«n situa┼úia pozitiv─â de a deschide traficul pe acest pod f─âr─â restric┼úiiÔÇŁ, a afirmat C─ât─âlin Homor. El a explicat c─â lucr─ârile nu au fost finalizate, motiv pentru care podul va mai fi ├«nchis la ├«nceputul anului viitor, ├«n martie sau aprilie, timp de o lun─â, pentru a fi asfaltat. ÔÇťEste bine de notat faptul c─â lucr─ârile nu sunt finalizate ├«n integralitate. Acest pod probabil va mai fi ├«nchis ├«n luna martie sau aprilie, ├«n func┼úie de sezonul de lucru ┼či de vreme, cum ne va permite aceasta pentru a finaliza lucr─ârile la partea carosabil─â. Este varianta pentru care eu militez pentru c─â dac─â nu se ├«nchide traficul total, nici trafic nu va fi, nici circula┼úie decent─â ┼či nici lucr─ârile nu se vor desf─â┼čura ├«ntr-un ritm normal. Consider c─â oportun este s─â-l ├«nchidem o lun─â, finaliz─âm ┼či-l deschidemÔÇŁ, a precizat directorul general al CNAIR. Circula┼úia pe Podul Agigea se va desf─â┼čura respectand regulile de circula┼úie ┼či semnaliz─ârile existente, precizeaz─â CNAIR. Podul a fost ├«nchis complet circula┼úiei din 12 Septembrie pentru ├«nlocuirea ultimelor dou─â hobane ┼či finalizarea lucr─ârilor de reabilitare. Podul de la Agigea este situat pe Drumul Na┼úional 39 (DN39), kilometrul 9, fiind principalul drum care face leg─âtura ├«ntre Constan┼úa ┼či Vama Veche, trecand prin Mangalia. Lucr─ârile la podul vechi de la Agigea au fost ├«ncepute ├«n 2010 ┼či urmau s─â fie finalizate ├«n februarie 2013, dar au fost mult ├«ntarziate. Podul de la Agigea a fost dat ├«n folosin┼ú─â ├«n 1983 ┼či de atunci a fost de mai multe ori ├«n diverse lucr─âri de remediere a defectelor. Potrivit speciali┼čtilor, podul a fost proiectat ┼či construit gre┼čit.

Vanz─ârile online de Thanksgiving ┼či Black Friday au atins niveluri record ├«n SUA

Vanz─ârile ├«n magazinele din SUA ├«n zilele de Thanksgiving ┼či Black Friday au sc─âzut fa┼ú─â de anul trecut, dar cele care au avut loc online au atins niveluri record, potrivit datelor publicate samb─ât─â de firma de analiz─â RetailNext, transmite Reuters. Pe parcursul celor dou─â zile, vanz─ârile ├«n magazine au sc─âzut cu 5%, iar num─ârul tranzac┼úiilor a fost mai mic cu 7,9%, ├«n condi┼úiile ├«n care retailerii au oferit discount-uri ┼či ├«n afara celor dou─â zile, ├«n timp ce num─ârul cump─âr─âtorilor online a crescut. Datele preliminare ale firmei de analiz─â ShopperTrak arat─â c─â num─ârul de vizite ale cump─âr─âtorilor ├«n magazine a sc─âzut cu 1% ├«n zilele de Thanksgiving ┼či Black Friday, comparativ cu aceea┼či perioad─â a anului trecut. Datele scot ├«n eviden┼ú─â sc─âderea importan┼úei Black Friday, care pan─â acum ca┼úiva ani marca debutul sezonului cump─âr─âturilor de iarn─â. Vanz─ârile nete ├«n ziua de Black Friday au sc─âzut cu 10,4% ├«n magazine, potrivit┬á RetailNext. "Magazinele care au deschis joi nu au fost prea aglomerate de Black Friday, iar cele care nu au func┼úionat ├«n ziua de Thanksgiving au fost mai ocupate de Black Friday, dar nu ca ├«n anii trecu┼úiÔÇŁ, a explicat un analist al grupului NPD. Totu┼či, Federa┼úia Na┼úional─â a Reil─ârilor anticipeaz─â c─â ├«n acest sezon de s─ârb─âtori vanz─ârile totale vor cre┼čte cu 3,6%, la 655,8 miliarde de dolari, datorit─â condi┼úiilor mai bune de pe pia┼úa muncii. Rata ┼čomajului a atins ├«n octombrie cel mai sc─âzut nivel din ultimii opt ani, iar salariul orar a ├«nregistrat cea mai mare cre┼čtere dup─â 2009, sporind ├«ncrederea consumatorilor ┼či cheltuielile. Potrivit Adobe Digital Index , vanz─ârile online de Thanksgiving ┼či Black Friday au urcat cu 18%, la 5,27 miliarde de dolari, peste estim─ârile ini┼úiale de 5,05 miliarde de dolari. De Black Friday, vanz─ârile online au crescut cu 21,6%, la 3,34 miliarde de dolari, iar cele de pe dispozitive mobile au dep─â┼čit 1 miliard de dolari, ambele reprezentand recorduri.

Iranul analizează o propunere de reducere colectivă a producţiei OPEC

Iranul analizeaz─â o propunere de reducere colectiv─â a produc┼úiei OPEC, dar nu ┼či-a anun┼úat vreun angajament propriu, membrii organiza┼úiei ├«ncercand s─â elimine divergen┼úele ├«naintea unei reuniuni de s─âpt─âmana viitoare, transmite Bloomberg. Ministrul alegerian al Energiei, Noureddine Boutarfa, a prezentat o propunere de reducere a produc┼úiei OPEC cu 1,1 milioane de barili pe zi, ├«n timpul unei ├«ntalniri care a avut loc samb─ât─â, la Teheran, cu omologul s─âu iranian Bijan Namdar Zanganeh, potrivit unui oficial din Ministerul Petrolului din Iran. OPEC mai propune ca o reducere de 600.000 de barili de petrol pe zi a produc┼úiei s─â vin─â din partea unor produc─âtori din afara OPEC, a spus oficialul. Cei doi mini┼čtri au discutat contribu┼úia fiec─ârei ┼ú─âri la reducerea livr─ârilor de petrol, iar Zanganeh a spus c─â Iranul va analiza propunerea ┼či o va discuta ┼či la reuniunea OPEC care va avea loc la Viena pe 30 noiembrie. Zanganeh, care nu a comentat pozi┼úia Iranului referitoare la reducerea produc┼úiei proprii, ┼či-a exprimat optimismul ├«n leg─âtur─â cu reuniunea OPEC, a spus oficialul. To┼úi membrii OPEC au acceptat deciziile adoptate ├«n septembrie la Alger, de reducere a livr─ârilor de petrol la 32,5-33 milioane de barili pe zi, a spus Zanganeh. Reducerea produc┼úiei de petrol ar putea ajuta la cre┼čterea pre┼úurilor la 55-60 de dolari pe baril, consider─â Boutarfa.

BMW va lansa o nouă versiune a automobilului electric i3 în 2017

BMW inten┼úioneaz─â s─â lanseze o nou─â versiune a automobilului i3 ├«n 2017, cu o autonomie mai mare ┼či un design modificat, potrivit unor surse din companie citate de publica┼úia Welt am Sonntag, transmite Reuters. Produc─âtorul auto german va reproiecta partea din fa┼ú─â ┼či cea din spate a i3 ┼či va echipa ma┼čina cu o baterie nou─â, pentru a m─âri substan┼úial autonomia acesteia, dincolo de maximul curent de 300 de kilometri. Conform publica┼úiei, cre┼čterea autonomiei va fi de sub 50%. BMW a analizat dac─â s─â accelereze sau nu dezvoltarea unor noi modele de automobile electrice, avand ├«n vedere c─â investi┼úiile mari de pan─â acum au rezultat ├«n vanz─âri mediocre. ├Än 2015, BMW a vandut 25.000 de automobile i3. Pentru a ├«mbun─ât─â┼úi vanz─ârile, BMW a m─ârit deja autonomia i3 cu 50% ├«n acest an. Reprezentan┼úii BMW nu au fost disponibili pentru comentarii.

ÔÇ×A venit timpul ca FMI s─â se hot─ârasc─â ├«n privin┼úa GrecieiÔÇŁ

Ministrul elen al Economiei, Dimitri Papadimitriou, consider─â c─â a venit timpul ca FMI s─â se hot─ârasc─â ├«n privin┼úa particip─ârii la programul de salvare a Greciei, relateaz─â Bloomberg. Drumul redres─ârii Greciei depinde de finalizarea evalu─ârii programului de salvare, de restructurarea datoriilor ┼či admiterea ├«n programul┬á BCE de achizi┼úii de obliga┼úiuni, a spus Papadimitriou, economist care a preluat func┼úia de ministru ├«n aceast─â lun─â, dup─â ce de a lungul carierei a promovat alternative macroeconomice la politicile FMI. FMI trebuie s─â decid─â dac─â va participa sau nu la programul de redresare a Greciei. ÔÇťFMI ┼či-a schimbat opinia de multe oriÔÇŁ, a spus Papadimitriou, ├«n varst─â de 70 de ani, care ┼či-a petrecut ultimii 50 de ani ├«n Statele Unite, unde a fost pan─â a devenit ministru ├«n Grecia pre┼čedinte al Levy Economy Institute al Bard College. Bursa din Grecia a crescut ├«n aceast─â lun─â, investitorii anticipand c─â creditorii ar putea relaxa termenii datoriilor ┼ú─ârii, la o reuniune din 5 decembrie a mini┼čtrilor de Finan┼úe din zona euro.

Johnson & Johnson este în negocieri pentru preluarea Actelion

Grupul american Johnson & Johnson este ├«n negocieri preliminare pentru preluarea Actelion, cea mai mare companie de biotehnologie din Europa, evaluat─â ├«n prezent la circa 20 de miliarde de dolari, transmite Reuters. Compania elve┼úian─â Actelion, specializat─â ├«n tratarea afec┼úiunilor pulmonare, a confirmat discu┼úiile, precizand c─â nu este sigur c─â va avea loc un acord. Preluarea Actelion ar extinde portofoliul de medicamente al J&J ┼či i-ar diversifica perspectivele. Cel mai important produs al J&J, medicamentul pentru tratarea artritei Remicade, este concurat de produse mai ieftine ale grupului Pfizer. Ac┼úiunile Actelion au crescut vineri, ├«n urma informa┼úiilor, cu aproape 19%, la 187,7 franci elve┼úieni pe unitate, evaluand compania la circa 20 de miliarde de dolari , ┼či au ├«ncheiat tranzac┼úiile ├«n urcare cu 16,8%,┬á la 184,5 franci elve┼úieni pe unitate. Concentrarea pe medicamente pentru tratarea unor boli rare face ca Actelion s─â fie o ┼úint─â atractiv─â de preluare, ├«ntrucat medicamentele din aceast─â categorie sunt mai pu┼úin expuse presiunii pre┼úurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, pute┼úi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dac─â preciza┼úi sursa ┼či insera┼úi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru con┼úinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra v─â revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaug─â comentariu
Trebuie s─â fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.