Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romanii au înfiinţat cu 7% mai puţine firme noi

Ziarul de Vrancea
25 nov 2016 1469 vizualizări
Romanii au înfiinţat, în primele zece luni ale acestui an, 92.567 de companii noi, în scădere cu 6,99% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, peste două treimi dintre entităţiile noi înregistrate fiind societăţi cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate ieri de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

SRL-urile reprezintă 68,9% din totalul înregistrărilor de firme noi din primele zece luni, cu un număr total de 63.828, potrivit ONRC. În perioada corespunzătoate a anului trecut s-au înfiinţat 99.521 de firme, dintre care 54.723 au fost SRL-uri, urmate de persoane fizice autorizate (PFA), cu 29.108 de noi înregistrări. Numărul de PFA-uri nou înregistrate în primele zece luni a scăzut cu 36,3%, pană la 18.519, iar ponderea în numărul total de companii nou-înfiinţate s-a redus la 20%. Reducerea abruptă vine după ce, de la 1 ianuarie, statul a introdus plata obligatorie a contribuţiei la pensie pentru PFA-uri, iar impozitarea firmelor mici s-a redus. În topul judeţelor şi oraşelor ţării, lider detaşat rămane Bucureştiul, cu 15.290 înregistrări de firme în primele zece luni ale acestui an, însă cu aproape 5,67% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Pe locul al doilea se află judeţul Cluj, cu 4.933 de înregistrări, în scădere cu 4,92%, iar pe poziţia a treia judeţul Timiş, cu 4.109 firme nou-înfiinţate, în creştere cu 0,5% faţă de perioada similară din 2015. Pe poziţia a patra se află judeţul Ilfov, cu 3.854 de înregistrări, cu 7,75% mai puţine faţă de perioada similară din 2015. Sectorul care atrage cel mai mare număr de companii noi este comerţul, cu o cotă de 30,1% din numărul de firme nou-înfiinţate în primele zece luni ale acestui an.

Irlanda şi Romania au cea mai redusă pondere a taxelor în PIB din UE

Irlanda, Romania şi Bulgaria au cea mai redusă pondere a taxelor şi contribuţiilor sociale în PIB din Uniunea Europeană, de 24,4%, 28%, respectiv 29%, potrivit datelor aferente anului 2015 publicate ieri de biroul de statistică Eurostat. Cele mai ridicate ponderi sunt înregistrate în schimb în Franţa (47,9%), Danemarca (47,6%) şi Belgia (47,5%). Faţă de 2014 au avut loc creşteri în majoritatea statelor membre, cele mai mari în Lituania, de la 27,9% la 29,4%, şi Estonia, de la 32,8% la 34,1%. În Romania a avut loc anul trecut o creştere de 0,5% a ponderii taxelor în PIB. Scăderi au fost consemnate în opt state membre, cele mai mari în Irlanda, de la 29,9% la 24,4%, şi în Danemarca, de la 50,3% la 47,6%. La nivelul UE, ponderea taxelor şi contribuţiilor sociale nete în UE a fost anul trecut de 40%, aceeaşi ca în 2014.

Preţurile petrolului scad cu peste 1%

Preţurile petrolului au scăzut ieri cu peste 1%, pe fondul aprecierii dolarului şi al creşterii livrărilor Arabiei Saudite către clienţi asiatici, în pofida reuniunii OPEC de săptămana viitoare la care urmează să se decidă reducerea producţiei, transmite Reuters. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în declin cu 1,4%, la 48,31 dolari pe baril. Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, este în coborare cu 1,3%, la 47,33 dolari pe baril. Volumul tranzacţiilor este scăzut din cauza sărbătorii de Thanksgiving din SUA şi a apropierii weekend-ului. Potrivit traderilor, principalul motiv al evoluţiei negative a cotaţiilor este aprecierea dolarului, care a atins în această săptămană cele mai ridicate niveluri de după 2003, faţă de un coş de valute importante. Dolarul puternic scumpeşte petrolul pentru cumpărătorii care folosesc alte monede, ceea ce poate avea un impact negativ asupra cererii. Piaţa este influenţată vineri şi de informaţiile că Arabia Saudită va mări din ianuarie livrările către unii clienţi asiatici.

Victoria lui Trump poate scoate Grecia din recesiune

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA poate declanşa o creştere a economiei globale capabilă să scoată Grecia din recesiune, ajutand în acest fel băncile elene, a declarat preşedintele Piraeus Bank, George Handjinicolaou, transmite Bloomberg. ”Dacă încrederea existentă în prezent în Statele Unite, după alegerea unui nou preşedinte, reflectă realitatea, cred că şi restul economiei mondiale va simţi efectele pozitive, chiar şi Grecia”, a afirmat Handjinicolaou, şeful celei mai mari bănci elene, într-un interviu acordat la Atena. Băncile din Grecia încearcă să ţină sub control impactul celei mai grave recesiuni prin care trece Grecia după cel de-al doilea Război Mondial şi s-au angajat să reducă ponderea creditelor neperformante, prin revizuiri în scădere ale activelor, vanzări şi alte acorduri cu firme specializate în împrumuturi problemă. Succesul sau eşecul acestor eforturi vor depinde de redresarea economiei Greciei, a arătat Handjinicolaou.

Analiştii estimează îmbunătăţirea situaţiei economice

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Romania, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut semnificativ în luna octombrie, cu 12 puncte faţă de luna precedentă, la 65,3 puncte, în condiţiile în care analiştii au surprins o îmbunătăţire a situaţiei economice actuale la nivel maxim istoric şi aşteaptă condiţii mai bune în următorul an, deşi anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice pe plan mondial, arată datele publicate ieri de CFA. Indicatorul CFA Romania de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în Romania pentru următoarele 12 luni. Creşterea indicatorului de încredere macroeconomică s-a datorat în principal avansului indicatorului situaţiei actuale, care a urcat în luna octombrie cu 15,9 puncte, pană la 82,9 puncte, nivel maxim istoric. Analiştii au aşteptări mult mai bune şi pentru perioada următoare, indicatorul anticipaţiilor avansand cu 10,2 puncte, pană la 56,6 puncte.















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.