Economic

Fiscul se loveşte frontal de Uber

Ziarul de Vrancea
25 nov 2016 1013 vizualizări
COTAR susţine că ANAF vrea să-şi recupereze impozitele şi taxele datorate de şoferii Uber pentru veniturile încasate anul trecut u în replică, Uber spune că serviciul în Romania este 100% digital şi fiscalizat, iar partenerii sunt responsabili pentru achitarea taxelor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să recupereze de la şoferii care furnizează servicii de taximetrie în regim Uber taxele şi impozitele datorate pentru veniturile încasate anul trecut, începand deja demersurile de colectare, după ce a cerut la Uber Olanda documentele cu informaţii detaliate despre cursele efectuate, însă ar putea confisca toate veniturile pentru că acestea nu au fost declarate, a anunţat ieri Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR). Patronatul afirmă că în ultimii doi serviciile de ride sharing au luat amploare prin regimul Uber, dar şi prin sistemul Bla-Bla Car, de transport de persoane în ţară, făcand concurenţă neloială transportatorilor de linie. Reprezentanţii COTAR mai susţin că şoferii s-au îmbogăţit peste noapte, pentru că n-au respectat prevederile legale, de taxe, ITP, impozite sau garanţii, pe care le plătesc, obligatoriu, transportatorii legali. În aceste condiţii, ANAF a cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări, precizează COTAR. Patronatul susţine că încă de joi, 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea. În opinia transportatorilor rutieri autorizaţi, afacerile care păreau atat de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, dacă ANAF va confisca sumele integral. "Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcţionat în regim Uber atat persoane fizice, cat şi firme. Încasările anuale sunt uriaşe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la UBER de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate”, a afirmat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu. Serviciul Uber în Romania este 100% digital şi fiscalizat, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, însă partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor, au transmis reprezentanţii Uber Romania, după ce COTAR a anunţat că Fiscul urmăreşte şoferii Uber pentru a-şi plăti impozitele şi taxele aferente veniturilor caştigate anul trecut. "Toţi partenerii din Romania colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă.  Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite - numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile", au afirmat reprezentanţii Uber Romania.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.