Economic

Programul Rabla va fi suplimentat cu peste 3.500 de tichete

Ziarul de Vrancea
21 nov 2016 726 vizualizări
Programul Rabla Clasic 2016 a fost suplimentat cu 3.538 de tichete, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, exclusiv pentru persoanele fizice, iar termenul de înscriere şi de depunere a dosarelor a fost prelungit pană la data de 10 decembrie 2016, au anunţat, ieri, reprezentanţi ai Ministerul Mediului, aceasta fiind a treia suplimentare a programului din 2016.

„Această nouă suplimentare, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, confirmă succesul istoric pe care l-a înregistrat, anul acesta, programul RABLA. Cumuland bugetul iniţial al Programului şi suplimentările din iulie şi octombrie, ne aşteptăm să depăşim 25.000 de beneficiari, pană la sfarşitul anului. Interesul faţă de programul Rabla continuă să fie foarte ridicat şi mă bucur că am reuşit să identificăm resursele pentru a înlocui şi mai multe maşini vechi cu autovehicule noi, mai puţin poluante”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Notele de înscriere vor putea fi introduse de către producătorii validaţi începand cu data de 23 noiembrie, ora 12.00, iar facturile aferente acestora vor fi emise numai începand cu data de 9 decembrie 2016, potrivit ministerului. Nota de înscriere este valabilă maximum 120 de zile de la data emiterii, însă fără a se depăşi data de 15 decembrie 2016, aceasta fiind şi data-limită pentru depunerea ultimei cereri de decontare din cadrul programului. Data pană la care proprietarii, persoane fizice sau juridice, se pot înscrie la producători a fost prelungită pană la 10 decembrie 2016. În plus, a fost introdusă posibilitatea prelungirii, pană la data de 31 martie 2017, a valabilităţii contractelor de finanţare nerambursabilă încheiate de către producătorii validaţi cu Administraţia Fondului pentru Mediu. Producătorii validaţi care vor să beneficieze de prelungirea valabilităţii contractelor pentru finanţare nerambursabilă pană la 31 martie 2017 şi depunerea ultimei cereri de tragere în 15 decembrie 2016 pot merge la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru semnarea actelor adiţionale, începand cu 21 noiembrie 2016, transmit reprezentanţi ai ministerului Mediului.

Producţia de porumb a Romaniei a scăzut în acest an cu 5,6%

Producţiile agricole au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi în Romania, excepţie făcand porumbul, soia,sfecla de zahăr, cartofii de toamnă şi legumele, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii şi transmise la solicitarea News.ro. Producţia de porumb a Romaniei s-a redus cu 5,6%, ajungand la 8,4 milioane de tone, dar producţia medie la hectar a urcat la 3,9 tone, cu 13,2% mai mult decat anul trecut. De asemenea, producţia de floarea-soarelui a Romaniei a ajuns în 2016 la 1,8 milioane de tone, în creştere cu 5,6% faţă de 2015. Producţiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi în Romania. Astfel, producţia medie la hectar pentru cultura de floarea-soarelui a fost în acest an de 1,8 tone pe hectar faţă de 1,76 tone pe hectar anul trecut. De asemenea, producţia de grau şi de secară s-a majorat în acest an cu 6,2%, ajungand la 8,4 milioane de tone, un nivel-record. Recolta de rapiţă a crescut cu aproape 38% faţă de anul anterior, ajungand la 1,2 milioane de tone. Totodată, producţia de orz a ajuns în acest an la 1,3 milioane de tone, în creştere cu 24,4% faţă de producţia obţinută de agricultori în 2015. În cazul producţiilor de legume din acest an, acestea au fost semnificativ mai mici decat cele obţinute anul trecut. Producţia de cartofi de toamnă înregistrată de Romania în acest an a scăzut cu 7,2%, la 2 milioane de tone. În acelaşi timp, producţia de tomate a scăzut cu 11,5%, ajungand la circa 600.000 de tone. Producţia de varză a ajuns în acest an la 470.545 de tone, în scădere cu 55% faţă de 2015. Cea mai mare reducere fost înregistrată în cazul rădăcinoaselor. Astfel, agricultorii au recoltat 196.000 de tone de rădăcinoase, în scădere cu 69,5% faţă de 2015. În acelaşi timp, recolta de sfeclă de zahăr a scăzut în acest an cu 51,6%, iar producţia de soia s-a diminuat cu 13%.

Samsung: Galaxy S7 nu are probleme cu bateria

Galaxy S7 este un smartphone sigur şi nu are probleme cu bateria, a anunţat gigantul coreean Samsung. Cei de la Samsung s-au văzut nevoiţi să emită un comunicat de presă după ce presa a semnalat mai multe cazuri în care smartphone-ul Galaxy S7 s-a defectat. Un paramedic şi un reporter din Statele Unite, plus o mamă din Australia susţin fiecare că modelul de Galaxy S7 pe care-l deţineau a început să scoată fum. Compania coreeană a negat că problemele respective ar fi ca urmare a unei defecţiuni interne, ci că în toate cele trei cazuri existe indicii clare de şocuri externe. În acelaşi timp, Samsung este acuzată în Statele Unite că problemele cu bateria nu sunt limitate doar la modelul Note 7, ci şi că smartphone-uri mai vechi ale companiei ar suferi de aceeaşi problemă. Este lesne de înţeles că pentru Samsung o extindere a percepţiei de “smartphoe-uri explozive” ar fi dezastruoasă. Ultimul lucru pe care cei de la Samsung şi-l doresc este ca lumea să creadă că toate telefoanele producătorului coreean ar putea suferi de acelaşi defect ca Note 7.


Romania are active 488.210 de companii

La sfarşitul anului trecut, în Romania erau active 488.210 de companii în domeniul economic, cu 1% mai multe faţă de anul 2014, acestea avand în total peste 3,92 milioane angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de 1.180 miliarde lei, arată ancheta structurală în întreprinderi pe anul 2015, publicată luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Din totalul întreprinderilor active în domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii), cea mai mare pondere este deţinută de companiile din sectorul “servicii”, respectiv 43,8%, adică 213.890 de societăţi. În sectorul “comerţ” erau active 171.959 de societăţi, la sfarşitul anului trecut. De asemenea, la sfarşitul anului 2015, sectorul industrie însuma 54.020 întreprinderi, respectiv 11,1% din totalul întreprinderilor active în domeniul economic, în timp ce în construcţii erau 48.341 de companii active. În anul 2015, numărul mediu de salariaţi a crescut cu 2,4% faţă de anul 2014, la 3.926.175 de salariaţi. Întreprinderile din industrie au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,5%), urmate de cele din servicii (33,9%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 25,8 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 4,9 salariaţi.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.