Economic

Dobanzile negative nu descurajează economisirea

Ziarul de Vrancea
21 nov 2016 802 vizualizări
Băncile centrale din Europa au adoptat ani de zile măsuri ample de stimulare, dar europenii continuă să îşi păstreze banii în conturi de economii, chiar dacă dobanzile sunt la nivelul zero sau negative, potrivit unui studiu realizat de cel mai mare colector de datorii din Europa, compania Intrum Justitia din Stockholm, relatează Bloomberg.

”După criza financiată oamenii au simţit nevoia să îşi creeze o anumită siguranţă, chiar dacă au mijloace financiare restranse. Motivul nu poate fi un caştig fantastic, aşa că trebuie să fie vorba despre siguranţă, să ai bani în bancă”, a explicat directorul general al Intrum Justitia, Mikael Ericson. Circa 69% dintre europeni îşi păstrează banii în conturi bancare, potrivit studiului European Consumer Payment Report, realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni în 21 de ţări. Studiul mai arată că 26% dintre europeni preferă să îşi păstreze surplusul de bani în numerar, iar alţi 16% în acţiuni. Numai 14% dintre persoanele intervievate au spus că apelează la fonduri de investiţii, 8% investesc în proprietăţi imobiliare şi 8% în obligaţiuni. În Danemarca şi Suedia, unde dobanzile băncilor centrale sunt negative, aproape 80% dintre persoanele intervievate au spus că îşi păstrează banii în conturi bancare. În Franţa, Marea Britnaie şi Olanda, procentul este de peste 80%. Mai îngrijorător este faptul că şi după ani de zile de măsuri monetare de sprijin extraordinare mulţi europeni se întreabă dacă le-ar fi fost mai bine dacă ar fi trăit în altă parte. La nivelul Europei, 24% dintre cei intervievaţi au spus că vor să se mute pentru a scăpa de problemele financiare din ţările lor. Circa 27% dintre persoane au spus că uneori nu pot să îşi plătească datoriile. Dintre aceştia, 58% simt că nu au destui bani pentru o existenţă demnă. În Marea Britanie, 29% dintre persoanele cu varste între 18 şi 24 de ani au declarat că s-ar gandi să plece din ţară, posibil ca reacţie la decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, potrivit Intrum Justitia. În urmă cu un an, doar 13% dintre tinerii britanici au spus că vor să plece.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.