Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Băncile din Marea Britanie îşi fac bagajele

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 658 vizualizări
Dolarul a urcat miercuri la un maxim al ultimilor 14 ani faţă de un coş de valute şi la cel mai ridicat nivel din ultimul an în raport cu euro, în condiţiile în care marile bănci şi investitorii discută posibilitatea ca moneda americană să ajungă la paritate cu moneda unică europeană, relatează Reuters.

După creşterea din ultima săptămană determinată de majorarea randamentelor obligaţiunilor americane, unele bănci mari au devenit mai precaute în privinţa perspectivelor imediate ale dolarului. Totuşi, dolarul a urcat la 1,07 unităţi pentru un euro, pentru prima oară după decembrie 2015, susţinut de aşteptările de accelerare a inflaţiei datorită politicilor noului preşedinte Donlad Trump, care va determina Rezerva Federală să crească mai rapid dobanzile. Dolarul a avansat cu 0,5% şi faţă de yen, la cel mai ridicat nivel de la 1 iunie. În acest fel, indicele dolarului a avansat cu 0,3%, la 100,53. După victoria lui Trump în alegerile din 8 noiembrie, indicele dolarului s-a apreciat cu aproape 3%.

Cheltuielile pentru cercetare au crescut uşor

Romania a majorat cheltuielile alocate sectorului cercetare-dezvoltare în 2015, pană la 0,49% din produsul intern brut (PIB), de la 0,38% din PIB în 2014, însă rămane pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, depăşind doar Ciprul, dar la distanţă mare de ceilalţi membri, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), coroborate cu statisticile europene publicate de Eurostat. În 2014, procentul din PIB alocat în Romania pentru cercetare dezvoltare a fost cel mai mic din ultimii zece ani, arată datele Eurostat. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare din Romania au crescut anul trecut la 3,48 miliarde lei (783 milioane euro), sau 0,49% din PIB, din care 0,27% din PIB au fost pentru sectorul public, iar 0,22% pentru sectorul privat, arată datele INS. Din sumele cheltuite anul trecut pentru cercetare-dezvoltare, 2,76 miliarde lei (79,4%) au fost pentru cheltuieli curente şi doar 714,8 milioane lei pentru investiţii. În plus, singurul sector în care au crescut cheltuielile a fost cel al cercetării aplicative, care au ajuns la 50% din cheltuielile totale de cercetare-dezvoltare ale Romaniei în 2015, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de 2014. "Cheltuielile cu cercetarea  fundamentală  au înregistrat o scădere de 5,3 puncte procentuale în cheltuielile totale destinate activităţii de cercetare-dezvoltare, comparativ cu anul 2014, respectiv de la 35,3% la 30,0%. Cheltuielile cu dezvoltarea experimentală au scăzut  cu 0,7 puncte procentuale de la 20,7% la 20,0%", arată INS. Cercetarea a fost finanţată anul trecut în proporţie de 41,7% din bani publici, în timp ce companiile au acoperit doar 37,3% din fondurile cu cercetarea. în ultimul deceniu, Romania a înregistrat cele mai mari cheltueili cu cercetarea în 2008, de 0,57% din PIB, şi cele mai mici în 2014, arată seriile biroului european de statistică, Eurostat. La nivel european, Romania este pe penultimul loc după cheltuielile alocate cercetării în 2015, depăşind Ciprul, care a alocat 0,46% din PIB, dar la mare distanţă de celelalte state codaşe - Letonia (0,63% din PIB), Malta (0,77% din PIB), Croaţia (0,85% din PIB), Grecia şi Bulgaria (ambele cu 0,96% din PIB).

Kruk: Circa 60% dintre romani au de plătit rate la credite

Circa 60% dintre romani plătesc în prezent rate la credite, arată un studiu realizat de compania polonează de colectare de creanţe Kruk, potrivit căruia circa 56% dintre romani au luat un credit în ultimii trei ani. Kruk a efectuat studiul în perioada 19-26 octombrie în Polonia, Cehia, Slovacia, Romania, Germania, Italia şi Spania. În Romania, cercetarea a fost implementată pe un eşantion de 1.000 de persoane, internauţi, cu varste cuprinse între 18 şi 65 de ani.  Circa 60% dintre romani rambursează un împrumut, reiese din studiu, care mai arată că mai mult de o jumătate dintre romani (56%) au luat un credit în ultimii trei ani. Cu toate acestea, unul din trei dintre respondenţi intenţionează să ia un credit în decursul următorului an. Studiul prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, arată că 20% din populaţia Romaniei are în acest moment obligaţii restante, iar de cele mai multe ori, acestea sunt la facturile la energie şsau la plata ratelor pentru credite de consum.















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.