Economic

Avem nevoie de investiţii de 17-18 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
15 nov 2016 765 vizualizări
economistul şef al BNR consideră că economia Romaniei nu poate creşte cu 5% timp de 10 ani doar cu stimuli fiscali

Un grup de lucru constituit la iniţiativa Guvernului, împreună cu specialişti ai Academiei Romane şi ai Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), a identificat 90 de măsuri care ar trebui luate în mai multe domenii, în următorii ani, pentru ca Romania să aibă o creştere economică sustenabilă, efortul financiar fiind de 17-18 miliarde euro, a declarat ieri economistul şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancar din Romania (AAFBR).  Grupul de lucru a efectuat o analiză a economiei romaneşti, pentru identifica măsurile care trebuie luate în vedere obţinerii unei creşteri economice sustenabile pe termen lung, în vederea reducerii decalajelor faţă de economiile dezvoltate din Uniunea Europeană. ”Au fost stabilite ca prioritare domenii precum educaţia, cercetarea, agricultura, eficienţa energetică, sănătatea, piaţa de capital şi infrastructura. Au rezultat 90 de măsuri cu un buget de 17-18 miliarde euro, adică peste 10% din PIB”, a spus Lazea. Pentru finanţarea măsurilor, circa 7% din PIB s-ar putea găsi, în următorii ani, în bugetele ministerelor, însă pentru restul sumei, circa 6-7 miliarde euro, ar trebui un efort suplimentar, a explicat economistul. Lazea consideră că restul sumei poate fi obţinut în timp, din creşterea bugetului alocat investiţiilor, ca urmare a avansului economic, estimat în perioada 2016-2020 la aproape 40 miliarde euro. ”Trebuie să avem grijă să nu risipim banii care vor veni la buget din creşterea economică din viitor”, a mai spus Lazea. Stimulii fiscali nu pot ajuta economia Romaniei să crească în mod sustenabil, cu 5%, timp de 10 ani, pentru că reprezintă doar măsuri pe termen scurt, singura soluţie viabilă fiind reformele structurale, a declarat marţi economistul şef al BNR.  Romania trebuie să înregistreze un avans de minim 5% timp de mai mulţi ani pentru a reduce decalajul existent faţă de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană (UE), dar acest obiectiv nu se poate realiza doar pe baza stimulilor fiscali, consideră economistul. ”Economia Romaniei nu poate creşte sustenabil cu 5% pe an, timp de 10 ani, numai cu stimuli fiscali, care mai devreme sau mai tarziu vor trebui retraşi. O creştere sustenabilă poate fi obţinută doar prin reforme structurale”, a spus Lazea. Reformele structurale presupun privatizarea sau restructurarea companiilor de stat ineficiente, creşterea eficienţei administraţiei de stat şi stimularea competiţiei şi a investiţiilor pe toate pieţele, spun economiştii. Economia romanească a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului în ultimul an, care au accelerat creşterea economică în prima jumătate a acestui an.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.