Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Primăvara Arabă a costat regiunea 614 miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
11 nov 2016 670 vizualizări
Mişcarea de protest Primăvara Arabă a costat regiunea 614 miliarde de dolari din 2011, a anunţat ONU, referindu-se la scăderea creşterii economice înregistrată de regiune, relatează BBC News.

Această estimare este prima de acest fel realizată de o organizaţie majoră. Pierderea reprezintă 6% din Produsul Intern Brut total al regiunii în perioada 2011-2015, a anunţat Comisiei Economice şi Sociale a ONU pentru Asia de Vest. Agenţia a făcut estimările pe baza proiecţiilor de creştere economică făcute înainte de Primăvara Arabă. Calculul include ţări care nu au fost afectate direct de conflictele politice, dar i-au resimţit efectele, confruntandu-se cu valuri de refugiaţi, contracte anulate şi scăderea numărului de turişti. În Siria, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat într-un război civil care implică deja mai multe puteri externe, pierderile suferite de PIB se ridică la 259 de miliarde de dolari din 2011. În ţările unde au avut loc tranziţii politice, noile guverne nu au făcut reformele economice necesare pentru a rezolva “chestiunile care au dus la revolte”, avertizează comisia. Revoltele, care au început în Turcia au dus la schimbări de regim în patru ţări şi la războaie din Libia, Siria şi Yemen.

Firmele din industria de prelucrare, comenzi noi mai mari cu 15%

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în a noua lună din acest an, comenzi noi mai mari cu 15,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, puţin sub ritmul atins în luna anterioară, în principal ca urmare a cererii mari înregistrate de producţia de hartie şi de cea de calculatoare, arată datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).  În luna august, comenzile noi au urcat cu 17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. "Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna septembrie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent,  au crescut  cu 15,1%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria  bunurilor  de  capital  (plus 24,7%), industria bunurilor de uz curent (plus 7,4%) şi industria bunurilor intermediare (plus 6,1%)", se precizează în raportul INS.  Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în septembrie a fost industria industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un declin de 19,8%. Pe sectoare, cele mai mari creşteri ale comenzilor faţă de septembrie 2015 au fost înregistrate în industria hartiei, cu un avans de 24,4%, şi în producţia de calculatoare, produse electronice şi optice (21,9%).

Afacerile din industrie au încetinit în septembrie

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a noua lună a acestui an, cu 4,2% faţă de luna septembrie 2015, ritm puternic încetinit faţă de nivelul din luna precedentă, în condiţiile în care industria bunurilor de folosinţă îndelungată a continuat să susţină afacerile, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În august, afacerile din industrie au urcat cu 9,3% faţă de august 2015, cel mai înalt ritm de creştere din ultimii doi ani. Cumulat pe primele nouă luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Cea mai mare creştere a fost înregistrată, în septembrie 2016 faţă de septembrie 2015, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce industria extractivă a continuat declinul. "Cifra de afaceri din industrie, în luna septembrie 2016, faţă de luna septembrie 2015, a crescut  pe ansamblu cu 4,2%, ca urmare a  creşterilor din industria prelucrătoare (plus 4,8%). Industria extractivă  a scăzut cu 18,2%", se arată în raportul INS. Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în septembrie cu 14% faţă de aceeaşi lună din 2015, industria bunurilor de capital a avansat cu 10,8%, sectorul bunurilor de uz curent  - cu 8%, iar industria bunurilor intermediare - cu 0,4%. Industria energetică a scăzut cu 27,7%









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.