Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Reactorul 1 de la Cernavodă a fost deconectat

Ziarul de Vrancea
9 nov 2016 747 vizualizări
Unitatea a suferit o avarie din cauza vremii nefavorabile

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură aproape 10% din producţia de electricitate a Romaniei, a fost deconectată marţi, la ora 15:37, de la sistemul energetic naţional (SEN) din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV în SEN, a anunţat ieri Nuclearelectrica (SNN), compania care administrează centrala. Specialiştii centralei vor efectua lucrări suplimentare, care se pot realiza numai cu reactorul oprit, ulterior urmand ca unitatea să fie reconectată la sistemul energetic. “Această avarie, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unităţii 1 de la SEN”, se arată într-un comunicat emis miercuri de SNN. Din cauza reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la reţea, specialiştii de la Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită, precizează compania. După finalizarea acestor lucrări, reactorul 1 va fi reconectat la SEN. “Sistemele centralei funcţionează conform proiectului şi nu există niciun impact asupra securităţtii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător”, mai arată compania. În prima parte a acestui an, compania a decis o oprire planificată a reactorului 1 de 51 de zile, durată mai mare decat cea obişnuită, ceea ce a redus cantitatea vandută de energie electrică cu 7,1% în primul semestru. Nuclearelectrica a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut, reuşind să recupereze pierderile de 37,8 milioane lei înregistrate în primul semestru. În primele nouă luni ale anului trecut, compania de stat a obţinut un profit net de 131,1 milioane lei. SNN a realizat în primele nouă luni o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acţionarul majoritar al companiei este statul roman, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor. Cele două unităţi de la Cernavodă asigurǎ aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Nuclearelectrica, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, are o valoare de piaţă de 1,5 miliarde lei (328 milioane euro), la ultimul preţ de închidere a şedinţei, de 4,91 lei/acţiune.

BCR şi-a adus economist şef din Cehia

Banca Comercială Romană (BCR), cea mai mare bancă din Romania după valoarea activelor, l-a numit în funcţia de economist-şef pe fostul director de investiţii al societăţii de administrare a investiţiilor NN Investment Partners Cehia, Horia Braun, un roman care a lucrat anterior cinci ani în Banca Naţională a Romaniei (BNR), a anunţat miercuri banca. Braun îl înlocuieşte pe Radu Crăciun, care a ocupat această funcţie pană în luna aprilie a acestui an. Radu Crăciun, care a fost economistul-şef al BCR timp de doi ani, a fost validat ca preşedinte al fondului de pensii BCR Pensii în aprilie. Horia Braun, care va prelua noua funcţie de la 1 ianuarie 2017, are o experienţă de 15 ani în cercetare financiară şi în managementul investiţiilor. El a lucrat cinci ani în Banca Naţională a Romaniei (BNR), în perioada 2002-2007, dintre care trei ani a ocupat funcţia de director al serviciului de modelare din cadrul direcţiei modelare şi prognoze macroeconomice. Între septembrie 2007 şi aprilie 2009, potrivit profilului de pe LinkedIn, el a fost manager specializat pe instrumente cu venit fix în cadrul societăţii de administrare a investiţiilor ING Investment Management. Între mai 2009 şi februarie 2013, Braun a ocupat funcţia de director de investiţii din cadrul ING Pensii. ”În aprilie 2013 a fost numit director general al NN Investment Partners pană cand a fost relocat în Cehia pentru a prelua functia de director de investiţii pentru regiune, avand în administrare active de patru miliarde de euro”, se arată în comunicat. BCR a obţinut un profit net de 1,145 milioane lei (254,4 milioane euro) în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 26,7% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015.

Guvernul ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane

Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane a fost aprobat, miercuri de Guvern, în condiţiile în care Romania se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală, programul avand scopul de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie şi control în situaţii epidemiologice de creştere a riscului. ”Romania se află în situaţia de risc iminent faţă de acestă boală prin notificarea cazurilor de pestă porcină africană în Ucraina şi Republica Moldova. (...) Programul vizează porcinele domestice cat şi porcii mistreţi şi se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii. (...) Trebuie spus că nu avem încă pesta porcină pe teritoriul Romaniei, dar este un pericol iminent avand în vedere că a fost detectată la graniţa Romaniei”, a declarat purtătorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu. Potrivit Guvernului, Programul vizează, de asemenea, porcii mistreţi, pentru care se stabileşte strategia de management şi de vanătoare, modul de desfăşurare a campaniilor de conştientizare şi de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate şi a vanătorilor sau modul de intervenţie în cazul suspiciunii şi al confirmării oficiale a bolii la porcii mistreţi. Programul se aplică pană la eliminarea riscului privind apariţia pestei porcine africare şi/sau declararea teritoriului Romaniei ca liber de boală, precizează sursa citată. ”Pentru porcinele domestice, programul se aplică în exploataţiile comerciale şi în exploataţiile nonprofesionale existente pe teritoriul Romaniei. De asemenea, programul se aplică pentru toţi porcii mistreţi, indiferent de sistemul de proprietate/exploatare. Hotărarea adoptată de Guvern stabileşte drept zonă de mare risc faşia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanţă de 20 kilometri de la frontieră spre interiorul ţării”, informează Guvernul.

Romania va fi promovată pe Travel Channel şi History Channel

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunţat, miercuri, că a început negocierile pentru promovarea Romaniei ca destinaţie de vacanţă “în toate anotimpurile” pe canalul britanic Travel Channel şi poartă discuţii cu postul de televiziune History Channel pentru realizarea unei serii de emisiuni. ANT nu precizează la ce sumă se ridică această ivestiţie, însă bugetul aprobat de Guvern pentru promovarea turistică a Romaniei în străinătate nu depăşeşte 2 milioane de euro în acest an. De altfel, obiectivele turistice ale Romaniei au mai fost promovate şi în trecut pe postul Travel Channel, în cadrul miniseriei "Wild Carpathia". Anul trecut, postul a difuzat un nou serial, intitulat "Aventuri cu mancare şi vin, în Romania", în care Maramureşul, Transilvania, Delta Dunării şi Bucureştiul au fost promovate prin intermediul gastronomiei romaneşti. “ANT este în discuţii cu postul de televiziune History Channel pentru realizarea unei serii de emisiuni cu titlul #romania100, prezentate de Răzvan Marc, şeful Biroului de promovare turistică de la Londra şi cunoscut realizator de emisiuni turistice din Romania”, arată autoritatea, într-un comunicat. Filmările #romania100 vor avea loc anul viitor şi pregătesc anul 2018, pentru “aniversarea centenarului”, potrivit ANT. “#romania100 va prezenta povestea turbulentă a Romaniei, de la regat la dictatura comunistă şi pană la democraţie, văzuta din prisma catorva dintre cei mai importanti ambasadori ai turismului romanesc, dar va pune accent pe Romania de azi, o ţară ca o experienţă de viaţă care merita traită”, a declarat preşedintele ANT, Anca Pavel-Nedea. De asemenea, la Targul Internaţional de Turism, care are loc zilele acestea la Londra, ANT a început negocierile pentru promovarea Romaniei ca destinaţie de vacanţă în toate anotimpurile pe Travel Channel.

MOL a finalizat preluarea Repower în Romania

Firma elveţiană MET Holding AG, controlată de grupul ungar MOL, a finalizat preluarea filialei din Romania a traderului de energie Repower, arată un comunicat. Achiziţia s-a finalizat pe 8 noiembrie 2016. MET Group precizează că va continua operaţiunile Repower în piaţa din Romania. Tranzacţia a fost avizată şi de Consiliul Concurenţei. „Achiziţia marchează un moment cheie în contextul strategiei MET de expansiune în Europa Centrală si de Est”, se arată într-un comunicat. Repower activează pe piaţa din Romania din 2007, furnizand energie electrică în special companiilor mici şi mijlocii. MET Group preia întreaga unitate locală a Repower în Romania, care acoperă aproximativ 5% din piaţă. Cel mai mare acţionar al MET este grupul maghiar MOL. MET Group este un grup elveţian activ în sectorul de gaze naturale, energie şi petrol. Compania MET este prezentă în 12 ţări, activează în 26 de pieţe de gaze naturale şi operează 19 centre de trading internaţionale, cu volume ce depăşesc 16 miliarde metri cubi.

Preţul aurului creşte cel mai mult după Brexit

Contractele futures pentru aur au înregistrat ieri dimineaţa cea mai mare creştere de după votul pro-Brexit al britanicilor din luna iunie, ca urmare a victoriei republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, transmite MarketWatch. Preţul aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 3,2%, respectiv cu 40,9 dolari, la 1,315,6 dolari uncia, şi se îndreaptă spre cea mai mare creştere după 24 iunie, la o zi după referendumul britanic. ”Am traversat o noapte similară cu cea de după Brexit. Victoria lui Trump îşi pune amprenta asupra pieţelor globale”, a spus Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group. Investitorii renunţă la activele riscante, precum acţiunile, pentru a se refugia în plasamente sigure, precum aurul şi yenul.

Exporturile au crescut cu 6,7%

Exporturile de mărfuri romaneşti au continuat să crească susţinut în septembrie, chiar dacă într-un ritm temperat faţă de august, înregistrand un avans de 6,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2015, evoluţie uşor peste cea a importurilor, care au urcat cu 6,5%, arată datele preliminare publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile de mărfuri romaneşti au urcat cu 6,7% faţă de a noua lună din 2015, pană la 5,24 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 6,5%, la 6,03 miliarde euro. Deficitul comerical din septembrie a fost de 786,8 milioane euro, în creştere cu 5,6% (41,8 milioane euro) faţă de septembrie 2015. Evoluţia din septembrie 2016 vine după o lună în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a importurilor şi exporturilor din iunie 2015. În august, exporturile au avansat cu 13,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2015, evoluţie similară cu cea a importurilor, care au urcat cu 14,6%. În urma acestor evoluţii, în primele nouă luni din 2016, exporturile (FOB) au crescut cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pană la 42,68 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 6,8%, la 49,61 miliarde euro.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.