Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Marile reţele de supermarketuri, acuzate de abuz de putere

Ziarul de Vrancea
4 nov 2016 752 vizualizări
Companiile de distribuţie acuză marile reţele de supermarketuri că au impus producătorilor diverse taxe împovărătoare

Marile reţele străine de supermarketuri şi hipermarketuri au ajuns anul trecut să controleze 55% din piaţa de retail din Romania, folosindu-se de abuzul de poziţie dominantă exercitată asupra producătorilor prin colectarea diferitelor taxe de comercializare de la aceştia, inclusiv “taxa suport” pentru deschiderea noilor magazine, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din Romania (ACDBR), Eduard Radu, care a mai spus că în prezent comerţul tradiţional nu este încurajat să se dezvolte. “Reţelele de retail internaţional s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, de la o cotă de piaţă de 41% în 2008 la 55% în 2015 în special folosindu-se de abuzul de putere dominantă exercitată asupra producătorilor prin colectarea diferitelor taxe de comercializare de la aceştia, inclusiv taxa suport pentru deschiderea noilor magazine”, a afirmat Radu. Acesta a mai spus că în contextul în care gradul de dependenţă al producătorilor de alimente şi bunuri de larg consum de marile reţele internaţionale de distribuţie va creşte, micile magazine specializate şi cele de proximitate vor dispărea. “Operatorii economici (distribuitorii, n.r.) nu au resursele necesare pentru a investi în comerţul tradiţional. Prin lipsa acţiunilor strategice în sectorul de distribuţie, comerţul modern este lăsat să domine. şi ne vom trezi ca şi în Ungaria şi Polonia că o mană de companii internaţionale să dicteze ce anume să cumpărăm”, a susţinut Radu. Preşedintele ACDBR susţine că printre consecinţele negative a poziţiei dominante a marilor reţele internaţionale s-ar număra şi apariţia a tot mai multe produse de o calitate inferioară pe rafturile magazinelor. Comerţul tradiţional nu s-a mai dezvoltat în ultimii ani deoarece distribuitorii, cei mai importanţi jucători în funcţionarea magazinelor de proximitate, întampină dificultăţi în obţinerea de finanţări, mai ales a banilor europeni.  „Necesitatea majoră pentru consolidarea sistemului de distribuţie de bunuri de larg consum din Romania este accesarea fondurilor europene prin Programele Operaţionale (PNDR, POR sau POCU). Însă impedimentul indicat de membrii noştri este lipsa unui cod CAEN eligibil, societăţile desfăşurand acte de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul de bunuri de larg consum, precum şi activităţi de transport şi depozitare”, a completat Radu. Activitatea de comerţ şi distribuţie a fost omisă pană în prezent din Planul Naţional de Dezvoltare de către guvernele care s-au succedat în ultimii opt ani, susţin distribuitorii. Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din Romania(ACDBR) a fost înfiinţată în 2015 şi reprezintă interesele a 38 de companii membre, care au în total o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de euro şi o flotă auto de circa 3.600 de autovehicule.

BNR a menţinut dobanda de politică monetară la 1,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) a decis în şedinţa de vineri să menţină în continuare rata dobanzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% şi pentru pasivele în lei la 8%. La şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR au participat doar opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă şi luare de mită. Parlamentul va numi un alt viceguvernator al BNR în locul lui Bogdan Olteanu abia după alegerile parlamentare din decembrie, potrivit declaraţiilor liderilor politici. Cei opt membri actuali ai Consiliului de Administraţie al băncii centrale, care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu. În comunicatul emis după şedinţa de politică monetară de vineri, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidităţii din sistemul bancar. Analiştii se aşteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a opta şedinţă din acest an. Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc la şedinţa precedentă, din 30 septembrie, cand a redus RMO în valută de la 12% la 10%. Dobanda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%. Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobanzile facilităţilor permanente este de A/-1,5%. Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobandă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobandă de 3,25% pe an.

Huawei lansează Mate 9 la preţul de 700 de euro

Huawei şi-a prezentat noul varf de gamă, Mate 9, un smartphone cu dotări de top, dar şi cu un preţ descurajator. Cu un ecran full HD de 5,9 inch, Mate 9 foloseşte Kirin 960, ceea ce producătorul numeşte cel mai rapid procesor din lume. Compus din opt nuclee, acesta este secondat de 4 GB memorie RAM. Deşi destul de subţire, la 7,9 mm, noul smartphone de la Huawei este greu, cantărind 190 de grame. Mate 9 este al doilea smartphone Huawei care foloseşte un sistem dual de camere foto Leica. O cameră are 20 MP, iar cealaltă are 12 MP, ambele cu o deschidere a diafragmei F/2.2. Cele două camere dispun de stabilizare optică şi pot realiza aşa-numitul zoom hibrid - un zoom digital cu o pierdere mai mică de calitate decat în mod normal, care ne este deja cunoscut de la iPhone 7 Plus. Acesta este primul smartphone Huawei capabil să înregistreze video în format 4K. Fişierele rezultate astfel, dacă nu vor încăpea pe cei 64 GB de memorie internă, vor putea fi salvate pe un card microSD ce poate ajunge şi la 256 GB. Interesant şi oarecum amuzant este că, după epopeea Note 7, cei de la Huawei au simţit nevoia să sublinieze în comunicarea oficială că Mate 9 foloseşte o ”baterie sigură” de 4.000 mAh care, conform producătorului, va asigura o autonomie de peste două zile - ceea ce ar fi grozav dacă se va concretiza în practică.

Vanzările de ciment sunt în scădere

Volumul vanzărilor de ciment ale grupului LafargeHolcim în Romania a scăzut cu 4,7% în primele nouă luni, iar preţurile din piaţă, în lei, au crescut cu 1,4%. Pe piaţa agregatelor, volumul vanzărilor LafargeHolcim în Romania a înregistrat o scădere de 12,4%, în timp ce preţurile din piaţă au urcat cu 6,8%, potrivit datelor publicate vineri de companie. Pentru ansamblul anului 2016, LafargeHolcim anticipează o scădere de 3-1% a volumului vanzărilor de ciment pe piaţa din Romania. La sfarşitul primului semestru, grupul estima o creştere de 0-2% a vanărilor de ciment în Romania. ”Romania şi Polonia s-au confruntat cu condiţii mai dificile în trimestrul al treilea, care au influenţat negativ creşterea profitului EBITDA faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ambele ţări au fost afectate de amanarea unor proiecte de infrastructură finanţate cu fonduri europene”, se arată în raportul financiar al grupului. LafargeHolcim a obţinut în trimestrul al treilea un profit net din operaţiuni recurente de 740 de milioane de franci elveţieni, faţă de 366 milioane de franci în urmă cu un an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.