Cum pot profita producătorii de legume de lecţia Olandeză
“Soluţiile dezvoltate de olandezi permit eficientizarea producţiei de legume şi pe perioada iernii, de aceea sperăm ca împreună cu producătorii romani să realizăm o retehnologizare. Este costisitoare, dar sunt alocaţi mulţi bani europeni pentru retehnologizare”, a spus Irimescu. Ministrul a spus că, în Olanda, 25% din costul produselor realizate în seră reprezintă energia, iar în Romania - 75%. “Romania care este şi aproape de Turcia, are o problemă foarte mare pe perioada iernii să facă faţă importurilor de roşii din Antalya, unde temperaturile nu scad sub 10 grade niciodată”, a precizat ministrul. Irimescu a mai spus că 48% din terenurile arabile din Romania sunt lucrate de fermele medii şi mari, care au mijloacele necesare pentru dezvoltare, însă fermierii mici fac agricultură cu mijloace reduse. Pentru aceştia, ministrul spune că nu vrea să le dea ajutor social, ci vrea să-i încurajeze să se dezvolte. “Cu investiţii minime şi cu asociere prin cooperative produsele bune făcute de mici fermierii trebuie să ajungă si pe mesele romanilor de la oraş”, a completat ministrul. Irimescu a mai spus că Olanda este cel mai mare mare investitor în agricultura Romaniei. “Ei au intrat mai mult pe partea de producţie a laptelui, pe partea de zootehnie şi au un aport important în ceea ce înseamnă tehnologie: de la creşterea păsărilor pană la creşterea vacilor de lapte”, a completat ministrul. Olanda, una dintre ţările cu agricultura cea mai inovatoare din lume, cel de-al doilea exportator de produse agroalimentare pe plan mondial, este reprezentată la targul Indagra prin 73 de firme care oferă noutăţile în trei subsectoare agricole importante: lapte, horticultură în spaţii protejate şi pomicultură, la care se adaugă o secţiune de finanţare, a anunţat adjunctul şef al Misiunii Ambasadei Olandei, Anke ter Hoeve.