Economic

Cum pot profita producătorii de legume de lecţia Olandeză

Ziarul de Vrancea
3 nov 2016 674 vizualizări
Producătorii romani nu mai reuşesc să cultive legume pe timpul iernii în sere, de aceea soluţiile dezvoltate de olandezi ar duce la o eficientizare a producţiei de legume în Romania şi pe perioada iernii, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu în cadrul evenimentului “Ziua Olandei”, organizat în cadrul celui mai important targ de agricultură din Romania Indagra, care are loc în perioada 2-6 noiembrie la Romexpo.

“Soluţiile dezvoltate de olandezi permit eficientizarea producţiei de legume şi pe perioada iernii, de aceea sperăm ca împreună cu producătorii romani să realizăm o retehnologizare. Este costisitoare, dar sunt alocaţi mulţi bani europeni pentru retehnologizare”, a spus Irimescu.  Ministrul a spus că, în Olanda, 25% din costul produselor realizate în seră reprezintă energia, iar în Romania - 75%. “Romania care este şi aproape de Turcia, are o problemă foarte mare pe perioada iernii să facă faţă importurilor de roşii din Antalya, unde temperaturile nu scad sub 10 grade niciodată”, a precizat ministrul.  Irimescu a mai spus că 48% din terenurile arabile din Romania sunt lucrate de fermele medii şi mari, care au mijloacele necesare pentru dezvoltare, însă fermierii mici fac agricultură cu mijloace reduse. Pentru aceştia, ministrul spune că nu vrea să le dea ajutor social, ci vrea să-i încurajeze să se dezvolte. “Cu investiţii minime şi cu asociere prin cooperative produsele bune făcute de mici fermierii trebuie să ajungă si pe mesele romanilor de la oraş”, a completat ministrul. Irimescu a mai spus că Olanda este cel mai mare mare investitor în agricultura Romaniei. “Ei au intrat mai mult pe partea de producţie a laptelui, pe partea de zootehnie şi au un aport important în ceea ce înseamnă tehnologie: de la creşterea păsărilor pană la creşterea vacilor de lapte”, a completat ministrul. Olanda, una dintre ţările cu agricultura cea mai inovatoare din lume, cel de-al doilea exportator de produse agroalimentare pe plan mondial, este reprezentată la targul Indagra prin 73 de firme care oferă noutăţile în trei subsectoare agricole importante: lapte, horticultură în spaţii protejate şi pomicultură, la care se adaugă o secţiune de finanţare, a anunţat adjunctul şef al Misiunii Ambasadei Olandei, Anke ter Hoeve.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.