Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Facebook lansează propria platformă de jocuri

Ziarul de Vrancea
2 nov 2016 602 vizualizări
Facebook vrea să reintre pe piaţa jocurilor şi lansează propria platformă, numită Gameroom

Prin 2009-2010, Facebook părea că are la mană atat o parte a producătorilor de jocuri, cat şi gamerii. Poate cel mai mare nume al unei perioade în care mulţi intrau pe Facebook doar pentru a se juca a fost Farmville, creat de Zinga. Apoi, uşor-uşor, Facebook a fost abandonat ca platformă de jocuri. Atat gamerii, cat şi developerii au deprins avantajele platformelor mobile şi s-au concentrat pe jocurile de smartphone şi tabletă. Acum, Facebook vrea să recaştige paradisul pierdut, prin lansarea propriei platforme de jocuri. Gameroom este o platformă de jocuri pentru PC, disponibilă pe Windows 7 şi versiunile mai noi ale sistemului de operare Microsoft. Aici, utilizatorii vor găsi jocuri online, jocuri portate de pe platformele mobile şi jocuri native, dezvoltate special pentru noua platformă Facebook. Jocurile disponibile în acest moment în Gameroom se adresează jucătorilor ocazionali, fie ei adulţi care au cateva minute de relaxare într-o pauză la birou sau copii. Însă ambiţia celor de la Facebook este de a transforma Gameroom într-o platformă pentru toate tipurile de jocuri şi inclusiv pentru gamerii înrăiţi.

Numărul de turişti în Romania a urcat în septembrie cu 11,5%

Numărul de turişti în Romania a continuat să crească cu un ritm de două cifre în septembrie, iar ritmul a accelerat la 11,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut,în condiţile în care piaţa a fost susţinută de turiştii romani, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În total, în septembrie au fost înregistraţi 1,09 milioane de turişti în Romania, din care 820.000 de romani, cu o cotă de 75% din total, iar restul de 271.200 turişti străini. Numărul de turişti romani a avansat cu 11,9% faţă de septembrie 2015, în timp ce numărul de turişti străni a crescut cu 10,3%. ”Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna septembrie 2016  75,1%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 24,9%, ponderi similare cu cele din  luna  septembrie 2015”, precizează comunicatul INS. În septembrie, ritmul de creştere este uşor peste cel din luna august, cand numărul de turişti din Romania a avansat cu 10,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Însă ritmul a scăzut faţă de primele patru luni din acest an, cand s-a înregistrat o creştere cu 15% a numărului de turişti în Romania.  Cumulat, în primele nouă luni din acest an, numărul de turişti a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pană la 8,56 milioane. Numărul de turişti romani a crescut în perioada ianuarie-septembrie din acest an cu 11,3% faţă de acelaşi interval din 2015, pană la 6,63 milioane, şi reprezintă 77,4% din numărul total de turişti, în timp ce numărul de turişti străini a avansat cu 9,9%, pana la 1,93 milioane. Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini - 206.400 - au venit în septembrie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (181.200). Însă cele mai mari creşteri au fost înregistrate la numărul de turiştii din America de Sud, care a a avansat cu 15,8% faţă de septembrie 2015, pană la circa 2.200, şi la turiştii din Asia, cu un avans de 15%, pană la 36.900. Cei mai mulţi turişti au venit, în primele nouă luni ale acestui an, din Germania (222.463), Israel (193.947), Italia (176.798) şi Ungaria (114.196).

Înmatriculările de autoturisme noi Dacia în Germania au urcat cu 6,7%

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Germania au crescut cu 6,7% în primele 10 luni ale anului, la 40.772 de unităţi, pe o piaţă care a avansat cu 4,9%, la peste 2,8 milioane de autoturisme. Dacia a consemnat în intervalul ianuarie-octombrie o cotă de 1,5% pe piaţa germană. În luna octombrie, pe piaţa din Germania au fost înregistrate 3.020 de autoturisme Dacia, cu 20,1% sub nivelul consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar marca a obţinut o cotă de piaţă de 1,1%, potrivit datelor publicate de autoritatea pentru transporturi auto KBA. Piaţa auto germană a scăzut în octombrie cu 5,6%, la 262.724 de autoturisme. Marca Volkswagen a consemnat un declin de 3% al înmatriculărilor auto pe piaţa germană, în primele 10 luni ale anului, la 559.444 autoturisme (cotă de 19,8%), iar în luna octombrie acestea au scăzut cu 19,7%, la 49.441 unităţi (cotă de 18,8%). În primele 10 luni, înmatriculările Porsche au crescut cu 0,4%, ale Seat au scăzut cu 0,7%, iar cele ale Audi au urcat puternic, cu 8,7%. Vanzările de autovehicule Dacia pe piaţa germană au scăzut anul trecut cu 6,4%, la 47.453 unităţi, ceea ce plasează Germania pe locul trei în clasamentul pieţelor externe pentru marca romanească, în coborare cu un loc faţă de anul 2014. Pe primele două poziţii se află Franţa (100.035 unităţi) şi Spania (55.168 unităţi). Dacia a consemnat o creştere de 13,1% a înmatriculărilor pe piaţa franceză la 10 luni, la 92.727 unităţi, şi o cotă de piaţă de 5,7%. În octombrie, înregistrările au urcat cu 3,7%, la 7.603 unităţi, iar cota de piaţă a fost de 4,9%.potrivit datelor publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). La nivel mondial, vanzările Dacia au crescut cu 7,7% în 2015, la un nivel record de 550.920 de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare, de la 511.379 în urmă cu un an, potrivit datelor publicate, în ianuarie, de grupul francez Renault. Dacia a înregistrat o creştere de 7,8% a vanzărilor de autoturisme, de la 474.623 de unităţi în 2014 la 511.510 unităţi.

Preţurile petrolului sunt în scădere

Preţurile petrolului sunt în scădere miercuri, din cauza estimărilor analiştilor că stocurile din Statele Unite au crescut semnificativ săptămana trecută, amplificand excedentul de ofertă de pe piaţa mondială, transmite MarketWatch. Petrolul cu livrare în decembrie este tranzacţionat la busa din New York cu 1,8%, la 45,85 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent cu livrare în ianuarie, de referinţă la Londra, este în coborare cu 1,5%, la 47,42 dolari pe baril. Institutul American al Petrolului estimează că stocurile de petrol din SUA au crescut cu 9,3 milioane de barili în săptămana încheiată pe 28 octombrie. Dacă datele vor fi confirmate de Administraţia pentru Informaţii în Energie (AIE) din SUA, ar fi cea mai mare creştere săptămanală din luna martie. Analiştii atribuie creşterea importurilor ridicate şi rata scăzută de utilizare de către rafinării. La un nivel de 468,2 milioane de barili, stocurile de petrol din SUA sunt peste nivelul de 448 de milioane de barili consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit AIE.

Şomajul din Germania a scăzut peste aşteptări

Rata şomajului din Germania a scăzut în octombrie peste aşteptările analiştilor, la un nou minim record de 6%, relatează Bloomberg. Numărul persoanelor fără loc de muncă s-a redus luna trecută cu 13.000, la 2,662 milioane de persoane, potrivit datelor publicate miercuri de Agenţia Federală pentru Muncă. Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau că numărul acestor persoane va scădea cu 1.000. Rata şomajului, de 6%, este la cel mai redus nivel atins după reunificarea Germaniei. Datele referitoare la industria prelucrătoare şi încrederea oamenilor de afaceri sugerează că cea mai mare economie din Europa îşi va accelera creşterea în ultima parte a anului, după ce incertitudinile provocate de Brexid au dus la o încetinire temporară a activităţilor. Analiştii estimează că economia germană a avansat cu 0,3% în trimestrul al treilea, după un ritm de 0,4% în cel de-al doilea.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.