Economic

2.000 de salariaţi vranceni din sănătate sunt în grevă

Dana Lepădatu
31 oct 2016 785 vizualizări
In spitalele vrancene a început greva generală u 2.000 de membri din Vrancea ai Federaţiei Sanitas au intrat în grevă de luni dimineaţă şi vor continua protestul pană le vor fi recunoscute drepturile

2.000 de salariaţi vranceni din instituţiile spitaliceşti din Vrancea sunt în grevă generală pe timp nelimitat. Acţiunea de protest a început în prima parte a zilei de luni şi, deşi erau în grevă generală, la ora 12.00, asistenţii şi infirmierele au urcat pe secţii pentrui a face tratamentele astfel încat pacienţii să nu aibă de suferit. Chiar şi în condiţii în grevă, potrivit legii, aceştia vor asigura o treime din personal, pentru urgenţe. “Suntem determinaţi să mergem pană la capăt. Avem şi veşti bune. Parlamentari din Vrancea ne-au contactat şi ne-au asigurat că au pus pe ordinea de zi la Comisiile Buget Finanţe problema noastră pentru ca revendicările să ne fie aprobate”, ne-a declarat Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea. Potrivit acestuia, revendicările celor care muncesc în structurile sanitare sunt rezonabile, atat timp cat ultima ordonanţă a guvernului Cioloş a creat inechităţi între categorii de personal cu aceleaşi studii de exemplu. Deşi greva în sine presupune încetarea lucrului, totuşi, avand în vedere specificul spitalor, liderul sindical asigură că nu vor exista probleme majore în activitatea spitalelor. “Noi ar trebui să asigurăm doar urgenţele. Noi vrem totuşi, chiar şi cu oameni mai puţini, să asigurăm tot actul medical, şi pentru cel care nu are o urgenţă majoră”, spune Claudiu Grosu.

Mai mulţi bani pentru sănătate, mai puţină şpagă în spitale

Un buget mai mare pentru sănătate ar putea însemna inclusiv profesionişti mai buni pentru pacienţi. Şi în acelaşi timp, salariile mai mari ar trebui să ducă la dispariţia plăţii informale: plicul!  “Pacienţii trebuie să ştie că sunt trataţi de oameni profesionişti  şi că nu e obligatoriu să vii cu bani la spital. Poate că plata informală convine multora, dar oamenii ar trebui să fie conştienţi că şi atunci cand nu există plata informală, actul medical este la fel”, a subliniat Grosu, care a ţinut să precizeze că uneori este chiar pacientul cel care trăieşte cu teama că dacă nu dă “ceva” la medic, acesta nu îl va trata cu destul interes. “În primul rand societatea este cea care ar trebui să conştientizeze acest lucru. Şi dacă nu vine din interior, constrangerea poate veni şi din exterior. Sunt din ce în ce mai puţini oameni care condiţionează actul medical de o sumă de bani pentru că în ultimul timp s-au văzut nume importante din medicină care plătesc penal pentru gesturi de acest fel. Şi ei trebuie să îşi schimbe atitudinea. Ar trebui să se gandească de două ori cand fac un anumit gest pentru că s-ar putea să regrete o viaţă întreagă şi ei şi cei dragi lor”, ne-a spus Claudiu Grosu. Acţiunile greviste vor continua pană cand vor fi soluţionate toate dezideratele personalului medical. Sindicatele din Sănătate sunt nemulţumite pentru că personalul TESA şi funcţionarii publici, medicina şcolară şi asistenţa socială nu au primit majorări salariale prin intermediul OUG 20 şi OUG 43 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. (Dana LEPĂDATU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.